У коворкінг-центрі лондонського готелю Locke at Broken Wharf протягом 6-7 серпня працювала “Українська крамниця”, де відвідувачам презентували книги про кухню, традиційні продукти і смаки України. Серед них – кулінарна збірка “Баби Єльки” “Смачна Кропивниччина”, що вийшла друком у видавництві “Їжак”.
Про це повідомляє Перша електронна газета.
“Смачну Кропивниччину” та інші кулінарні книги з України презентувала дослідниця гастрономічної культури і засновниця проекту “Їжакультура” Олена Брайченко.
З її спостережень, “Українську крамницю” відвідували як українці (представники діаспори і біженці), так і британці. Відзначає, що книги активно купували і з цікавості, і щоб не забувати (вчити) українську мову, і за красивий дизайн, і з поваги до України.
“Британці, занурені в український світ, купували аби розширити свій горизонт знань і підтримати. Те, що наші покупці – це українці, хороший сигнал. Це говорить про потребу посилення власної ідентичності, підтримки україновідчуття. Бо тільки якщо ми будемо дійсно добре знати і розуміти себе, ми станемо більш відкриті світу. Так само тільки усвідомлення власної цінності допоможе сформувати інтерес до України не тільки тому, що війна, не тільки тому, що українці інакші ніж росіянці, а тому, що ми повноцінні суб’єкти цього світу у всіх сенсах цього слова” – зазначила Олена Брайченко.
Нагадаємо, книга “Смачна Кропивниччина” є результатом експедицій учасників проєкту “Баба Єлька” протягом 2018-2021 років. У ній зібрані записи рецептів мешканців сіл Кропивниччини, які найкраще оповідають про повсякденні локальні кулінарні практики ХХ ст.
Збірка містить понад двісті рецептів, частина з яких подана зі збереженням місцевої говірки. Просканувавши QR-код біля окремих переписів, можна поринути в атмосферу сільської дійсності, почути голоси «бабів Єльок» – носіїв знання про локальну гастрокультуру, прочитати репортаж про ту чи іншу експедицію, звідки привезений рецепт.
Книга проілюстрована світлинами з експедицій, автори яких – учасники експедицій Майкл Ендрюс, Олександр Майоров, Мирослава Липа та Альона Малашина.
Перший тираж розкупили читачі з України, Польщі, Франції, Туреччині, США, Канаді, Великобританії та інших країнах світу.
Нагадаємо, книгу «Смачна Кропивниччина» представлять на Міжнародній книжковій виставці у Празі.
Читайте також: Етнопроєкт “Баба Єлька” можна підтримати на Patreon