У Кропивницькому екоактивісти зняли соціальний ролик “Дай дереву шанс на життя”

Активісти руху “Озеленення Кропивницький” зняли соціальний ролик на тему збереження дерев з інструкцією як вберегти легені міста, коли їх нещадно обрізають комунальники.

Активістка громадської організації Надія Паливода чітко пояснила, що соціальний ролик – це ще один зі способів достукатися до тих людей, яким не байдужа екологічна ситуація у Кропивницькому.

“«Телеграфні стовпи» після обрізання дерев ми звикли бачити все частіше на наших вулицях, і навіть не замислюємося, наскільки це жахливо. Байдужість мешканців міста в ставленні до зелених насаджень ─ одна з причин того, який вигляд вони мають. Тому в ГО «Озеленення Кропивницький» виникла ідея зробити такий відеоролик – свого роду соціальну рекламу, яка би містила звернення до людей, – говорить Надія Паливода. – У нас міцно вкоренилася думка: якщо таку обрізку роблять комунальники – значить, так треба, значить, це правильно.

Ні, на жаль, це неправильно – і це не моя особиста думка чи кількох активістів. Ми підняли висновки експертів стосовно такої нещадної обрізки ─ ботаніків, дендрологів, садівників, працівників ботанічних садів. Причому, не лише українських. Виявляється, таке варварство щодо дерев прийшло до нас від наших північних сусідів ─ з Росії та Білорусі, де практика обрізки до стовбура існує вже років десять (більше в жодній цивілізованій країні ви такого не побачите).

І от сьогодні вони б’ють на сполох, бо саме зараз почали «розхльобувати» її наслідки. Всі ці дерева так і не відновилися з часом, а стали всихати, трухлявіти, і в найближчі 5-7 років загинули. Цілі алеї винищених дерев ─ незрозуміло для чого? Спеціалісти в один голос волають: «Зупиніться! Це не омолодження, а знущання: не враховується вік і стан дерева, його порода (деякі не переносять обрізку зовсім), не обробляються рани, не береться до уваги пора року ─ до зимової обрізки дерева не пристосовані».

В Україні інтенсива заготівля дров під виглядом «омолоджувальної» обрізки почалася не так давно – років 5 тому. Але чому б нам не спинитися прямо зараз, поки ще можна зберегти міста зеленими і красивими?

Кошти на виготовлення відеоролика ми збирали всією спільнотою. Дуже приємно, що є багато людей, які готові долучитися і внести свій вклад у формування екологічної свідомості. Соцмережі дозволяють донести цю інформацію до всіх людей, яким небайдуже.

Сподіваюся, з часом нас ставатиме все більше – а це значить, що ситуація мінятиметься. Ми маємо право жити в красивому доглянутому місті, де багато зелені і чисте повітря. Ми маємо право захищати свої дерева”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар