Прибрати токсичні шини зі своїх територій мають всі школи і садочки Кіровоградщини

© little.com.ua

Демонтувати використані автомобільні шини з квіткових клумб й ігрових майданчиків мають усі дитсадки і школи Кіровоградщини до 1 вересня.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Суспільного.

Нині в області налічується 310 шкіл і 476 дитячих садків, які вже давно використовують старі шини для облаштування своїх територій. Люди не знали, що шкодять довкіллю і здоров’ю власних дітей, доки не отримали рекомендаційний лист з роз’ясненнями від обласного департаменту освіти.

471ce3172a771484
За словами начальниці відділу відходів державної екологічної інспекції Придніпровського округу Любов Нех, шини – це сполуки поліароматичних вуглеводнів та канцерогенів, які мають високу токсичність. При нагріванні на сонці, в повітря виділяються шкідливі канцерогенні речовини. Зокрема йдеться про токсичний пил з бензопіреном, який при вдиханні може викликати онкозахворювання.

Якщо зношені шини просто викинути, то в землі вони розкладатимуться близько ста років, забруднюючи земельні ресурси та підземні води.

Ліцензію на роботу з таким видом відходів має кропивницьке підприємство ТОВ «ЕКОВДМ». Директорка підприємства Ірина Коновалова повідомила про наявність дозволу Мінекології на збирання і збереження гумових шин і гуми:

“Ми їх збираємо. Буває так, що забираємо своїм транспортом, буває так, що підприємства самі доставляють шини. Після того, як ми назбираємо машинну норму, ми її відправляємо у Знам`янку або Горішні Плавні Полтавської області на утилізацію”.

Одним із перших гумових шин позбувся дитсадок “Сонечко” у Бобринці. Із його території вивезли 110 шин різного розміру загальною вагою близько п’яти тон.

Утилізація однієї тони шин коштує 1800 гривень.

Нагадаємо, 27 мільйонів виділять на потреби двох шкіл і дитсадка на Кіровоградщині.

Читайте також: У школах та дитсадках Кропивницького запроваджують роздільний збір сміття

2f7315edfc85ddbe

Поширити:

Залишити коментар:

коментар