“Боявся загинути даремно!” – військовий із Кропивницького про свій перший бій

© Ukrainian People's Youth NGO | YouTube

Кропивничанин Леонід Багно пішов захищати Україну у складі добровольчого батальйону “Золоті ворота” у квітні 2014 року. Під час першого бою боявся загинути даремно, нічого не зробивши для Батьківщини.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Суспільне.

У 2014 році, після Революції Гідності, Леонід Багно повернувся з Києва у Кропивницький. Тоді в складі Самооборони Майдану патрулював вулиці міста.

“Коли почалась агресія, ми намагалися якусь користь дати Батьківщині. Тому я разом з іншими членами нашої Самооборони пішли у військовий комісаріат. На мене подивилися з посмішкою й сказали: “Дєдушка, куди вам? Ні!”

До батальйону “Золоті ворота” потрапив, погодившись на пропозицію командира Микола Шваля.

“Приїхав якось до нас на Козачий острів майбутній командир батальйону “Золоті ворота” Микола Шваля. Сказав, що у Києві формується батальйон “Золоті ворота”. Чи є охочі? Крок вперед, і вже 28 квітня ми були у Києві на Майдані. Основою батальйону були кропивничани. Ще чоловік 15 старих майданівців, які і додому навіть не їхали: з Майдану й туди! Так починалася історія нашого батальйону”.

У зоні проведення Антитерористичної операції 63-річний Леонід Багно був 1,5 роки. Перший бій Леоніда Багна відбувся на стратегічній висоті Весела Гора за 5 кілометрів від міста Щастя Луганської області.

“Якихось особливих емоцій, страху чи піднесення не було. Сприймалося як робота. Але не хотілося загинути задарма, нічого не зробивши для України. Наше озброєння – автомати, пара кулеметів, протитанкові ручні гранатомети і все! А на тебе ж суне техніка, броня, що ти їй зробиш? Тому хотілося не загинути просто так, щоб з собою щось забрати”.

Через навантаження на м’язи ніг у чоловіка загострилося запалення суглобів, тому у грудні 2015 року він демобілізувався.

“Я був старшиною батальйону. Я знав усе про кожного бійця, вони були прекрасні та надійні хлопці. Це мені подобалося”.

Нині на військово-патріотичних вишколах навчає молодь як поводитися зі зброєю та надавати першу домедичну допомогу.

Нагадаємо, кропивницькі школярі записали відео з подякою для військових і побажали перемоги над російським агресором.

Читайте також: У Кропивницькому відзначили і вшанували воїнів-добровольців

Поширити:

Залишити коментар:

коментар