Підземна парковка та силуети на всю площу: нова порція пам’ятників Героям Майдану у Кропивницькому

Підземна парковка без описів, фонтан і пам’ятник останньому кошовому отаману Запорозької Січі, силуети, п’єдестали, скульптури, нічні підсвітки – як у Кропивницькому планують оновити площу Героїв Майдану.

Управління містобудування та архітектури міської ради Кропивницького оприлюднило проекти пам’ятного знаку Героям Майдану, з яких обиратимуть монумент чи композицію для центральної площі міста. На конкурс надійшло 14 пропозицій. Нагадаємо, минулі проекти кропивничани у Facebook почали порівнювати зі склепами та “раннім комуністичним модернізмом”, а деякі відверто висміювати і натякати на схожість із Бетменом чи пропонувати встановити пам’ятник міському голові з ковбасою у руках.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Представляємо вашій увазі всі 14 проектів із описами від їхніх авторів. Відгуки відправляйте за адресою: arkh@krmr.gov.ua

Проект №1. Автор пропонує зробити монумент із цільного куба прямокутної форми з силуетами Героїв Майдану, “які утворюють єдиний силует”. На думку архітектора, це символізує єдність країни. Також зазначається, що у верхній частині може бути доданий герб або силует журавля. У темну пору дня монумент із бронзи підсвічуватимуть. Його висота має бути 5-7 метрів.

Проект 2. У описі йдеться, що цей проект пам’ятника “Героям Майдану” спрямований на те, аби повсякчас нагадувати найкращих синів і дочок, які поклали своє життя за волю України.

“Скульптурна композиція створює силует горіння свічки. У нижній частині композиції зображено майданівців, які беруть участь в протистоянні з силами зла. Вертикаль, яку створює зарево багать на барикадах, переростає в архітектурні ритми, загиблі учасники Революції піднімаються на небо у вигляді ангелів і стають “Небесною сотнею”, – зазначають у проекті.

Сходи та п’єдестал хочуть зробити з граніту, скульптуру – з бронзи, а каркас із нержавіючої сталі. У такому вигляді загальна висота має бути 10-12 метрів.

Проект №3. Автор проекту пише, що в основу композиції пам’ятного знаку лягає сама назва площі – “Героїв Майдану”, яка і наштовхнула “виразити у композиції стрімкість, динаміку руху енергії рідної землі, духу предків, їхньої культури, звичаїв, мови”. За його словами, це символізує вибух людського гніву проти свавілля колишньої влади і порив українського народу до процвітаючого життя.

Композицію завершують символічні обличчя майданівців у вигляді ангелів-воїнів. Перед ними височіють дві стели, на яких портретні зображення визначних держави і краю з часів Київської Русі до теперішніх днів.

Проект №4. Основною ідеєю цього монументу архітектор називає увіковічнення усіх героїв, які загинули під час Революції Гідності. Вишитий рушник начебто символізує Україну, на нього планують нанести імена загиблих. Птах уособлює мир та свободу, а герб України – символ єдності.

Для монументу пропонують використати скло, бронзу та метал. Його висота складатиме 5-7 метрів.

Проект №5. Проект передбачає значну реконструкцію площі і підземну парковку. Автор у тексті опису проекту не роз’язнює більше жодних деталей. Варто відзначити, за умовами конкурсу проект повинен включати компонент вшанування Героїв Майдану, а також реконструкцію площі загалом.

Проект №6. Проект пам’ятника історичним подіям Революції Гідності.

“Композиція пам’ятника побудована на образних символах, пізнаваних людьми. Образ Небесної Сотні виражено білими голубами – символом миру. Згуртовані в єдиному пориві, вони являють собою непереборну силу не збройного протесту. Стела – вертикаль антинародного режиму. Перемога Революції Гідності виражена тріумфальним злетом голубів та падінням стели, яка руйнується під нестримним натиском голубів. На це вказує розкол і зміщення стели по вертикальній осі.

По обидва боки стели прізвища Героїв Небесної Сотні, які здіймаються за голубами у вічну Світлу пам’ять. Прізвища на стелі перетинають гасла Революції Гідності. У цій компоновці можна угледіти не явно виражений хрест – символ самопожертви.

Також на постаменті у віршованій формі буде виражено вікове прагнення людей до незалежності та сподівання на щасливу долю”, – так описує свою роботу автор проекту.

Проект №7. “Вічева площа”

Увічнюючи пам’ять про Революцію Гідності, автори проекту вважають справедливим піднести до рівня головного майдану міста і період козацької доби. Тут пропонують спорудити узагальнюючий образ козака у постаті Петра Калнишевського.

Автори пропонують на головній площі міста спорудити дві композиції: пам’ятник Героям Революції Гідності розмістити на місці існуючого фонтану зі сторони вулиці Віктора Чміленка, а пам’ятник Петру Калнишевському (останній кошовий отаман Запорозької Січі у 1762 та 1765–1775 роках) – у центрі площі. А в майбутньому ще один фонтан на місці старого.

За задумом авторів, пам’ятний знак “Героям Революції Гідності” – це буде новий фонтан. У основі постаменту – цвіт калини утворює вінок. У квіти вмонтовано форсунки, які повинні утворювати водяну димку. Замість звичного басейну – подіум, по якому вода розтікається у водозабірник.

У зимовий період, в день вшанування Гербів Революції Гідності, подіум буде служити постаментом, а фонтан – квітучим вінком калини.

“Реалізуючи запропонований проект, ми змінюємо статус площі. Із провінційної камерної – на героїчну площу центру України, буремного козацького краю”, – підкреслюють автори.

Проект №8. “Площа Злагоди”.

У пояснювальній записці автори пишуть, що начебто нереально зробити композицію, яка б відповідала усім критеріям конкурсу, тому за основу вони взяли один: “територія гармонії, примирення, порозуміння, довіри між людьми – носіями протилежних точок зору і думки”.

Проект №9. За словами автора проекту, він хотів якомога краще передати ідеали Героїв Майдану. Єдність громади символізують силуети, які зливаються в одне ціле, здатність українського народу до захисту в разі утиску мирної волі – щити, самопожертву заради майбутнього країни – символізують силуети птахів, які піднімаються в небо.

“Удень силуети просвічуватимуться на сонці, а вночі – завдяки штучному освітленню. Це
створить образ “Воїнів світла”. Через перевагу квадратних та прямокутних форм, краще створити монумент саме конусоподібної форми, на якому концентруватиметься увага людей”, – додає автор.

Проект №10. Як пояснює автор, скульптура жінки Матері-Украіни у національному строї у рішучому русі йде в майбутнє тримаючи у руках гасло-стяг з написом: «Слава Україні Героям Майдану Слава Слава» (дослівно). На фасаді зображено рельєф герба України. Симетрично від нього по плінту – рельєф прапора України. До половини прапора зображено пшеничне поле, а у верхній половині – зірки прапора Євросоюзу, що ніби сонце півколом сходять над Україною.

“На правій стороні постаменту рельєф козаків символізує історичний приклад мужності і непохитної волі у боротьбі за Україну. На лівій стороні – рельєф трьох дівчаток з віночками у руках символізує древність нашого роду, любов, добро, пам’ять і надію”, – додає автор.

Проект №11. “Міська площа для всіх і кожного”

Автор зазначає, що проект має на меті позбутися радянської спадщини та змінити сьогоднішнє суто пост-радянське влаштування площі.

Для реалізації поставленої мети пропонується наступні приципи:

  • зручний доступ до громадського транспорту;
  • безбар’єрне середовище;
  • функціональне зонування для громадян різних вікових категорій та потреб;
  • змістовна транзакція від радянських принципів організації громадських просторів: гігантоманії та симетричних композицій.

“Концепцію оновлення громадського простору площі доповнюють інсталяції, які мають передати атмосферу Майдану, де кожен учасник привносив свою краплю до загальної перемоги. Композиція складатиметься з чотирьох об’єктів – 3 силуетів та інсталяції барикади”, – йдеться в описі проекту.

Також автор пропонує створити “барикаду” із залишків постаменту пам’ятника Кірову, та самого пам’ятника, який пропонується попередньо розпиляти на шматки, та нових бетонних блоків.

“Таким чином із кам’яних плит постаменту пам’ятника радянського режиму та гігантоманії вдасться створити арт-об’єкт, який буде нести не тільки функцію меморіалізації подій Революції Гідності, а й символічну, – роз’яснює автор. – Суть в тому, щоб алегорично показати містянам та гостям Кропивницького, як наша нація повалила радянське імперіалістичне минуле, а його символи залишилися на звалищі історії”.

Проект №12. У описі проекту йдеться, що його основною метою проекту є створення якісного багатофункціонального простору для всіх груп населення. За словами автора, ця мета була досягнута за рахунок системи аркад, що розмежовує одноманітну ділянку площі на окремі функціональні зони: зону масових заходів та зони тихого відпочинку. За необхідності, кожна частина площі може брати на себе роль іншої, тобто загальний простір є поліфункціональним.

Проект №13. “Клич свободи”

За задумом автора, проект дозволить увіковічнити в пам’яті українського народу події Революції Гідності. Композиція покликана створити зручний інтерактивний простір, що дозволить відвідувачам зануритися в атмосферу емоційного піднесення, яка була характерним під час Революції Гідності.

“Композиція складається з центральної монументу, котрий оточений мереживом у вигляді образів людей, що символізують активістів на Майдані. Центральний об’єкт композиції складається з декоративної, геометричної форми, що символізує державну систему яка деформується під дією дзвону, що звільняється від пут – символу державного контролю.

Навколо центрального скульптурного елементу композиції розташовано стіну з наскрізним зображенням фігур мітингуючих, які згуртувалися на заклик дзвону під час подій у Києві.

Орієнтовна вартість проекту становить 5 000 000 грн”, – йдеться в описі проекту.

Проект №14.

У роз’ясненні до проекту йдеться, що композиція складається з двох частин – трьох вертикальних плит і скульптурної групи, що зображує собою реальний момент “Революції гідності”.

Скульптурна група, на думку автора, зображає пораненого у шию “майданівця” на вулиці Інститутській у Києві, котрого прикривають від куль снайперів двоє інших. Один із них намагається стримати кров із простреленої шиї.

“Малюнок на стелах – символічне представлення людей на Майдані. Відлітаючи у височінь, голуби символізують тих, хто загинув. Також включено імена і прізвища 107 загиблих надписами на вертикальних стелах”, – зазначає автор.

Детальніше ознайомитися зі всіма проектами можна за посиланням, а відправляти відгуки за адресою: arkh@krmr.gov.ua


Нагадаємо, на початку листопада 2016 року заступниця міського голови Кропивницького Наталя Дзюба на нараді з активістами Євромайдану озвучила думку, що пам’ятник Героям Революції гідності варто спорудити на Фортечних Валах. Цю ідею активісти сприйняли різко негативно.

Згодом активісти Євромайдану оприлюднили публічне звернення до очільника облдержадміністрації Сергія Кузьменка та міського голови Кропивницького Андрія Райковича. На думку євромайданівців, пам’ятний знак Героям Майдану має бути споруджений саме на площі Героїв Майдану, де відбувалися події Революції у нашому місті.

29 листопада 2016-го у міській раді Кропивницького відбулось друге засідання „круглого столу” щодо визначення концепції реконструкції площі Героїв Майдану та пам‘ятного знаку. Активісти та фахівці зійшлися на тому, що варто починати працювати над створенням конкретного переліку умов майбутнього конкурсу проектів реконструкції центральної площі та створення пам‘ятника Героям Майдану.

15 лютого 2017-го відбулася робоча зустpіч начальника управління містобудування та архітектури Вадима Мездріна з пpедставниками ініціативної гpупи щодo ствоpення пам’ятного знаку Геpоям Майдaну. Учасники зустрічі визначилися, що у Кропивницькому буде встановлюватися саме “пам’ятний знак”, а не “пам’ятник”. Вадим Мездрін зауважив, що для встановлення пам’ятника передбачена достатньо складна процедура погоджень, необхідно отримати велику кількість дозволів, що може затягнутись у часі на цілий рік, а конкурс на пам’ятний знак триватиме не більше півроку. Громадські активісти підтримали такий підхід, але наполягали, що за формою це, все ж має бути повноцінний пам’ятник.

Головний архітектор міста запропонував проводити конкурс на створення пам’ятного знаку Героям Майдану у два етапи. Перший етап — це відкритий конкурс, на якому за проекти архітекторів голосуватиме громадськість і обере п’ять найкращих. Другий передбачає голосування конкурсної комісії за найкращу роботу з п’яти раніше обраних.

За результатами чергової наради з питання організації відкритого конкурсу на кращу пропозицію пам’ятного знака на честь Героїв Майдану в місті Кропивницькому до складу журі, яке буде займатися розглядом конкурсних пропозицій, були запропоновані наступні кандидатури.

Уже 22 лютого 2017 року у Кропивницькому  визначились із попереднім складом журі, яке обиратиме найкращий архітектурний проект майбутнього пам’ятника Героям Майдану.

А 11 квітня 2017 року члени виконкому міської ради Кропивницького погодили рішення Про організацію відкритого конкурсу на кращу пропозицію пам’ятного знака/композиції на честь Героїв Майдану.

Згодом управління містобудування та архітектури оприлюднило проекти пам’ятного знаку Героям Майдану, з яких обиратимуть монумент для центральній площі міста. У соцмережі Facebook кропивничани вжахнулися від цих проектів, порівнюючи їх зі склепами та “раннім комуністичним модернізмом”, а деякі почали відверто висміювати і натякати на схожість з Бетменом чи пропонувати встановити пам’ятник міському голові із ковбасою у руках.

Володимир Дедей, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар