Двох кропивничан підозрюють у підпалі угорського центру в Ужгороді

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Фото зі сторінки Сергія Князєва

У справі про підпали Товариства угорської культури в Ужгороді затримали п’ять осіб, ще один підозрюваний знаходиться в розшуку. Одного затримали в Черкасах, ще двох – у Кропивницькому. Подія сталася в ніч на 27 лютого. За інформацією, серед затриманих – АТОвці.

Про це в Facebook повідомив голова Національної поліції України Сергій Князєв.

“Нацполіція розкрила обидва напади на Товариство угорської культури в Ужгороді. Загалом 5 осіб затримано, імовірний організатор-іноземець перебуває у розшуку. Оперативники затримали трьох осіб, причетних до нападу на товариство угорської культури 27 лютого. Одного з них затримали у Черкасах, ще двох – у Кропивницькому. Також встановлено можливого керівника таких нападів, його оголошено у розшук, – пише Сергій Князєв, – Напередодні, закарпатські поліцейські встановили громадян Польщі, причетних до підпалу центру 4 лютого. Саме цих двох осіб наші польські колеги затримали у Варшаві. Суд Польщі обрав їм запобіжний захід у виді 90 діб тримання під вартою. Зараз при підтримці Генеральної прокуратури вирішуємо питання щодо допиту затриманих. На будь-які прояви екстремізму поліція буде реагувати чітко та безкомпромісно”.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль на своїй сторінці у Facebook написав, що серед затриманих є АТОвці, які нібито спокусилися на гроші:

“З прикрістю мушу констатувати, що серед затриманих злочинців, мешканців Черкас і Кропивницького, котрі підпалили офіс Товариства угорської культури Закарпаття в ніч на 27 лютого, є й учасники АТО. Вони не члени політичних партій чи рухів, а пішли на цю провокацію, спокусившись на гроші”, – пише Геннадій Москаль.

Фото зі сторінки Сергія Князєва

У замовленні підпалу підозрюють ФСБ Росії:

“Особу організатора теж встановлено – це мешканець Придністров’я, який одразу після злочину втік додому. За нашою інформацією, він співробітник МГБ (міністерства госбезопасності) Придністров’я. З огляду на статус цієї території, зараз організатор недосяжний для українського правосуддя, однак ні в кого немає жодних сумнівів, що за другим підпалом офісу ТУКЗ стоїть ФСБ Росії (так само, як і за першим підпалом у ніч на 4 лютого, який скоїли громадяни Польщі, члени праворадикальної проросійської організації «Фаланга»). Російські спецслужби намагалися підключити для підпалу офісу ТУКЗ місцевих «активістів», і тільки після того, як це не вдалося, задіяли виконавців з інших областей”.

Фото зі сторінки Сергія Князєва

На думку Геннадія Москаля, провокації з боку російських спецслужб триватимуть:

“Блискуча операція Служби безпеки України та Національної поліції і оперативне розкриття злочину заслуговують найвищих похвал. Особливо, враховуючи той факт, що теперішні злочинці діяли набагато професійніше за польських праворадикалів. Особисто в мене немає сумнівів, що москальські спецслужби й далі влаштовуватимуть різні провокації, щоб спробувати розсварити українців і угорців і розхитати Закарпаття на міжетнічному ґрунті. Так ось, як справжній Москаль заявляю – нічого у вас не вийде! Хрін вам у рило, а не «Донбаський сценарій» на Закарпатті!”, – додає керівник Закарпатської ОДА.

За інформацією видання Новое время, напередодні закарпатські поліцейські встановили особи громадян Польщі, причетних до підпалу центру 4 лютого. Їх польські правоохоронці затримали в Варшаві. Суд Польщі обрав їм запобіжний захід у вигляді 90 діб утримання під вартою.

Нагадаємо, 27 лютого в Ужгороді сталася пожежа в будівлі обласного офісу організації закарпатських угорців КМКС. В результаті пожежі ніхто не постраждав. Сума збитку встановлюється.

Аналогічний інцидент стався 4 лютого. Невідомі кинули пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі Закарпатської спілки угорців, розташованого на Православній набережній в Ужгороді. В результаті було пошкоджено зовнішнє вікно і обгоріла віконна рама.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що спробу підпалити офіс Товариства угорської культури в Ужгороді здійснили праві однією з країн Євросоюзу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар