На шляху до центру медичного округу: у Добровеличківській райлікарні відремонтували ще одне відділення

Ілюстрація

Добровеличківська центральна районна лікарня семимильними кроками прямує до мети – бути центром Західного госпітального округу. Ще одне відремонтоване відділення – анестезіології та інтенсивної терапії – відкрили 1 листопада. Протягом останніх двох років повне оновлення зробили в усіх відділеннях ЦРЛ, крім двох – терапевтично-неврологічному та хірургічному.

Після ремонту у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії Добровеличківської ЦРЛ пацієнти зможуть у комфортних умовах отримувати ефективну невідкладну допомогу. Для цього, окрім косметичного ремонту приміщення, у лікарні обладнали окрему палату для пацієнтів, які знаходяться у тяжкому стані.

“Раніше у відділенні були окремі палати і медичні сестри не мали змоги постійно бачити усіх пацієнтів. На сьогоднішній день медична сестра, пост якої знаходиться поряд із ліжками тяжкохворих, буде бачити усіх пацієнтів, які потребують постійного нагляду. Вона не буде від них відходити, на моніторах вона буде бачити показники їхнього стану здоров’я – кількість кисню в організмі, тиск, пульс та кардіограму. Чи медсестра, чи лікар зможуть вчасно побачити відхилення і зреагувати”, – розповів головний лікар Добровеличківської ЦРЛ Петро Гинькут.

Окрім того, у відділенні обладнали кисневу розводку та поставили нові меблі.

Загальна вартість ремонтних робіт становить 553 тис. грн, з яких районний бюджет виділив 400 тис. грн, 112 тис. грн дали благодійники, а 41 тис. грн – субвенція сільських рад району. Меблі на суму 50 тис. грн придбали за рахунок благодійної допомоги від місцевого приватного підприємства.

Головлікар Добровеличківської ЦРЛ також розповів, що відремонтоване відділення анестезіології та інтенсивної терапії Добровеличківської ЦРЛ має 5 стаціонарних ліжок та повністю укомплектоване кваліфікованим медичним персоналом. У відділенні працюють 4 лікарі-анестезіологи, старша медична сестра і 10 медсестер.

Лікарі-анестезіологи володіють усіма сучасними методами знеболення під час оперативних втручань, медичних маніпуляцій, пологів, а також цілодобово готові надавати невідкладну допомогу.

Петро Гинькут, якого, до речі, нещодавно обрали головою Госпітальної ради Західного госпітального округу Кіровоградської області, зізнався, що колектив лікарні має серйозні плани на майбутнє.

“Ми кожного року приводимо до ладу нашу лікарню, яка досить тривалий час перебувала у стані занепаду. У нас залишилося лише два не відремонтованих відділення: терапевтично-неврологічне та хірургічне, які ми протягом наступного року плануємо відремонтувати. Лікарня має серйозний кадровий потенціал. Ми можемо виконувати будь-які роботи, а за необхідності можемо допомагати суміжним районам і надавати медичну допомогу на сучасному рівні”, – запевнив головлікар Добровеличківської ЦРЛ.

Загалом у Добровеличківській ЦРЛ працює 41 лікар, 8 з яких атестовані на вищу кваліфікаційну категорію, 11 на І категорію та 8 лікарів на ІІ категорію, 8 лікарів-спеціалістів, 2 молодих спеціалістів та 4 сумісників. Окрім того, у медзакладі працює 117 молодших спеціалістів із медичною освітою та 55 осіб молодшого персоналу.

За словами головного лікаря, фахівців тут намагаються утримати створенням необхідних умов для роботи, стабільною зарплатнею та наданням житла:

“Для лікарів ми маємо гуртожиток сімейного типу в якому є 8 однокімнатних квартир. Там проживають лікарі, поки чекають своєї черги на житло. Кожного року ми купуємо для них  квартири. Протягом останніх 5 років вже придбали 8 квартир”.

Добровеличківська центральна районна лікарня вважається одним із найстаріших медичних закладів області. До 1880 року на всю Добровеличківську волость був єдиний медичний пункт. Того  року його перетворили на земську лікарю, яка мала 20 стаціонарних ліжок, де працювали лікар, акушерка та два фельдшери. Із того часу медзаклад розвивали та осучаснювали. Протягом останніх років в центральній районній лікарні проведені якісні ремонти пологового, дитячого, операційного блоку, харчоблоку, поліклінічного відділення,  відділення анестезіології та інтенсивної терапії, а також гінекологічного та терапевтичного відділення. У медзакладі вже встановили енергозберігаючі вікна в кількості понад  360 штук, що дає змогу зекономити на опаленні до 280 тисяч гривень у рік. Усі відділення центральної районної лікарні забезпечені комп’ютерною технікою та підключенням до мережі Інтернет.

У рамках реформування медичної галузі в Україні, згідно із розпорядженням Уряду, Кіровоградщина буде поділена на 3 медичні округи:

  • Західний госпітальний округ – всі заклади охорони здоров’я, що забезпечують надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню (далі — заклади), розміщені на території Маловисківського, Новоукраїнського, Гайворонського, Добровеличківського, Голованівського, Новоархангельського, Благовіщенського, Вільшанського районів;
  • Кропивницький госпітальний округ – заклади, розміщені на території м. Кропивницького, м. Знам’янки, Кіровоградського, Долинського, Новомиргородського, Олександрівського, Бобринецького, Знам’янського, Новгородківського, Компаніївського, Устинівського районів;
  • Олександрійський госпітальний округ – заклади, розміщені на території м. Олександрії, м. Світловодська, Олександрійського, Петрівського, Онуфріївського, Світловодського районів.

Добровеличківська ЦРЛ має найбільші шанси стати центром Західного госпітального округу, оскільки являється єдиною в області серед сільських лікарень, яка в будь-який час може заступити на цілодобове постове чергування, має достатню матеріально-технічну базу та штат лікарів-спеціалістів.

Нагадаємо, у серпні 2015 року у Добровеличківській ЦРЛ відремонтували дитяче відділення, наприкінці 2016 року – оновили пологове відділення, а у квітні 2017 року Центральна районна лікарня Добровеличківського району офіційно відкрила ще два відремонтованих відділення – гінекологічне та терапевтичне. У травні цього року медиків також купили новий автомобіль.

 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар