Добровеличківка готується стати центром госпітального округу

Дитяче відділення Добровеличківської ЦРЛ

До 1 лютого Кабмін повинен затвердити список госпітальних округів України. Добровеличківська центральна районна лікарня планує стати центром госпітального округу західного регіону Кіровоградщини.

Добровеличківська ЦРЛ справляє враження пристойного медичного закладу, який забезпечений спеціалістами і має хорошу матеріально-технічну базу. Саме тому, як розповів голова Добровеличківської РДА Василь Смаглюк, селище хоче позмагатися за право стати центром західного госпітального округу.

«Центр госпітального округу – це потужний лікарняний заклад, який має розгалуджену систему відділень, повний набір фахівців, надає методичну допомогу і підтримку лікарням, які входять у межі госпітального округу, – розповідає Василь Смаглюк. Ми знаємо, що центром госпітальних округів точно стануть Кропивницький та Олександрія. А от на західному напрямку – ще не визначилися, яка лікарня стане центром госпітального округу, тому ми хочемо поборотися це звання».

Нагадаємо, 21 червня директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко повідомив, що  у західних районах Кіровоградщини не видно чітких ознак госпітального округу через те, що пацієнти їдуть лікуватися до інших областей. Тому питання про центральні заклади так званого західного госпітального округу залишається відкритим з векторами на Добровеличківський та Гайворонський райони.

Карта Області

Кадри вирішують все

Добровеличківська ЦРЛ зараз нараховує 120 ліжко-місць. Роботу лікарні забезпечує 40 фахівців, серед яких два лікарі-хірурги мають вищу кваліфікаційну категорію та  володіють методикою холецистектомії, резекції шлунку та іншими лапароскопічними методами лікування. Для того, щоб привабити у селище нових спеціалістів, Петрові Гинькуту, який займає посаду головного лікаря Добровеличківської ЦРЛ останні 5 років, довелося немало попрацювати.

«Спочатку ми створили сайт своєї лікарні і намагалися його популяризувати. Потім вивісили оголошення про вакансії на сайтах, де шукають роботу, – розповідає Петро Васильович. – Але цього було замало. Ми почали самостійно шукати резюме і обдзвонювати спеціалістів, які нам потрібні. Скажу відверто, було складно. 9 із 10 кандидатів одразу відмовлялися від роботи, коли дізнавалися, що треба їхати у село. Але все-таки були люди, які погоджувалися. Таким способом за 5 років нам вдалося запросити на роботу у нашу лікарню 21 кваліфікованого медика».

Ще одним стимулом переїхати у Добровеличківку для фахівців стала можливість отримати тут житло. За останні 5 років районна влада придбала 8 квартир для медиків. На останній сесії Добровеличківської райради були виділені кошти на купівлю ще однієї квартири для акушера-гінеколога, яка разом із родиною переїхала у селище з Донбасу.

Для тих, кому ще не встигли придбати житло, створено гуртожиток сімейного типу.

«Там є водонагрівач, санвузол, душ, мінімальний набір меблів. Фактично, люди приїжджають у відремонтовану однокімнатну квартиру. За житло не платять, тільки за комунальні послуги», – говорить головний лікар.

DSC_0999
Петро Гинькут, головний лікар Добровеличківської ЦРЛ

Матеріально-технічна база

Як розповідає Петро Гинькут, Добровеличківська ЦРЛ має хорошу матеріально-технічну базу. Також зроблено капітальний ремонт та реконструкцію пологового та дитячого відділень. У всіх корпусах лікарні замінено старі дерев’яні вікна на пластикові, постійно виконується поточні та планові ремонти в інших відділеннях.

«Ми не соромимося просити допомоги у соціально відповідального бізнесу. Наприклад, у 2011 році за кошти фермерів було придбано рентген апарат «TOSHIBA» (3,5 млн грн). Також фермери дали нам кошти на ремонт пологового та дитячого відділень, допомагають із купівлею медикаментів, вакцини, медичного обладнання, допомагають продуктами, – говорить головлікар. – У 2016 році в нашому приміщенні розпочав роботу пункт забору матеріалу діагностичної лабораторії ТОВ «Медичний лікувально-діагностичний центр», що забезпечує можливістю населення проходити діагностичні обстеження не виїжджаючи за межі району (аналізи на онкомаркери, гормональну панель, генетичні дослідження, ТОРЧ-інфекції, комплексні дослідження та багато інших)».

Також Добровеличківська ЦРЛ має у своєму розпорядженні автопарк з 6 автомобілів (у поточному році придбано ще один –  за 838 тис. грн).

DSC_0997
Новий автомобіль за 838 тис. грн

Робота на випередження

У 2016 році за фінансової підтримки РДА та райради на базі Добровеличківської ЦРЛ започатковані два унікальні соціально-медичні проекти –  оперативне лікування гриж у населення району та оздоровлення жінок.

«Програми дозволяють працювати на випередження, – говорить головлікар. – За цими програмами населення лікується безкоштовно. Ми турбуємося про здоров’я жінок, багато з яких мають патологію шийки матки, яку треба пролікувати вчасно. Якщо у жінки виявляють цю патологію, додому ми її не відпускаємо: робимо операцію, призначаємо лікування і тільки тоді – виписуємо з лікарні».

Найбільша проблема – дороги

І все здавалося б добре у Добровеличківській лікарні – кадрове забезпечення, постійна робота з покращенням матеріально-технічної бази, ремонти у відділеннях, але дістатися до районної лікарні не зовсім просто.

«Дороги в районі не ремонтувалися останні 3 роки, – говорить Василь Смаглюк. – Крім того, вони всі старі, а великогабаритний транспорт постійно їх руйнує. І, як повідомили в облавтодорі, дороги побудовані неправильно. Тому коли говоримо про капітальний ремонт, треба враховувати, що спочатку треба повністю зривати дорожнє покриття, а тоді вже стелити нове. Це капітальні вкладення – постелити 3 км дороги коштує 15,5 млн грн».

За словами голови Добровеличківської РДА, перевізники також не охоче погоджуються випускати свої машини на розбиті дороги – район з 34-тисячним населенням обслуговує лише 2 перевізники на 8 маршрутах. Ще однією вагомою причиною поганого транспортного сполучення є те, що перевізникам не у повному обсязі компенсують пільгові перевезення.

«Субвенція не виділяється у таких об’ємах, як потрібно перевізникам, – говорить Смаглюк. – І до цього питання треба підійти комплексно. Не лише ремонтувати дороги, а й домовитися із сільськими територіями про спільне фінансування субвенції на пільгове перевезення. І саме зараз ми працюємо у даному напрямку».

Замість висновків

Приблизно такими проблемами і здобутками живе зараз Добровеличківська районна лікарня. Незважаючи на проблеми з фінансуванням, керівництво робить усе можливе, щоб стати конкурентноспроможним медичним закладом, лідером свого регіону. На жаль, не завжди все вдається, але робота триває. І якщо вже у західному напрямку Кіровоградщини розпочалася боротьба за право стати лідером, цікаво було б дізнатися, чим живуть інші районні лікарні даного регіону. Хоча для цього залишилося зовсім мало часу, оскільки до 1 січня облдержадміністрація повинна затвердити список госпітальних округів Кіровоградщини. А вже до 1 лютого Кабмін окремою постановою затвердить їх.

DSC_1009 DSC_1010 DSC_1029 DSC_1037 DSC_1038 DSC_1041 DSC_1044 DSC_1051 DSC_1053 DSC_1054 DSC_1057 DSC_1058

Поширити:

Залишити коментар:

коментар