Бійка, реанімація, самогубство: поліція розслідуватиме, чи били АТОвця у Компаніївському райвідділку

Сьогодні, 5 жовтня, у Компаніївці зібралася позачергова сесія райради. Депутати, активісти та керівництво поліції області розбиралися із подальшою долею керівника Компаніївського відділення поліції підполковника Володимира Гавриленка, підлеглих якого звинувачують у побитті АТОвця Олексія Сніжка. Після ймовірного побиття у райвідділку, чоловік вкоротив собі віку.

Під час сесійного засідання свої версії тих трагічних подій розповіли мати померлого, активісти та заступник керівника обласної поліції. Наразі ведеться службове розслідування за фактом звинувачень щодо поліцейських.

Олексій Сніжко понад рік служив у 72-ій бригаді, брав участь у бойових діях на сході України.

25 вересня, у день, коли Олексій Сніжко вдруге мав йти до відділку поліції давати свідчення щодо нібито нанесення ним тяжких тілесних ушкоджень дружині, він повісився на дереві у дворі власного домоволодіння. За словами матері, яка виявила тіло, її син залишив передсмертну записку, де написав, що довго не протягне, і що більше так не може.

ВЕРСІЯ МАТЕРІ ПОМЕРЛОГО

Мати померлого Катерина Іванівна Корнієць стверджує, що її сина нібито безпідставно звинуватили у побитті його цивільної дружини. Крім того, за її словами, Олексія фактично викрали поліцейські і добу тримали у відділку, після чого той повернувся дуже побитий.

“Він тягнув одну ногу, нахилявся, бо йому важко було йти. Ноги, пах і спина були сині”, – розповіла Катерина Іванівна.

За її словами, дружину Олексія, яка нині перебуває в реанімації обласної лікарні із гематомою мозку, напередодні побили місцеві мешканці – батько і син Прокопенки. Постраждала жінка Людмила після бійки у їхньому дворі навіть викликала поліцію і конкретно вказала, що її та її чоловіка Олексія побили Прокопенки.

Катерина Іванівна каже, що та бійка сталася 19 вересня у селі Червона Слобода, а наступної ночі жінка впала у стан коми.

Молодший Прокопенко підтвердив слова матері померлого щодо бійки. Але запевнив, що постраждалу Людмилу він вдарив лише по щоці. За його словами, вона вже була побита до їх приходу.

Вже 21 вересня поліцейські приїхали до будинку Олексія нібито поговорити і забрали його у відділок. Понад добу рідні не бачили чоловіка, а 22 вересня вночі він повернувся дуже побитий.

За словами Катерина Іванівни Олексій розповів сестрі, що його били і змусили щось підписати у поліції. Поліцейські нібито сказали йому, що дружина Людмила прийшла до тями і вказала на те, що її побив саме він.

Як розповіла мати померлого, її син дуже боявся знову йти у відділок поліції. І саме у день наступного візиту до правоохоронців, зранку, 25 вересня, він наклав на себе руки.

СЛУЖБОВЕ РОЗСЛІДУВАННЯ ТА НЕДОВІРА КЕРІВНИКУ РАЙВІДДІЛКУ ПОЛІЦІЇ

Коли про цю історію дізналися місцеві учасники АТО, побратими Олексія та громадські активісти, вони вирушили до Компаніївського відділку поліції, аби домогтися прозорого розслідування справи щодо самогубства. А голова Компаніївської РДА Олександр Мороз звернувся до районної ради з проханням скликати позачергову сесію.

Сьогодні, 5 жовтня, під час сесії райради, на яку прибули заступник начальника ГУ Нацполіції в області полковник Дмитро Ткачонок, мати померлого, громадські активісти та АТОвці, депутати підтримали запит свого колеги Циганенка про висловлення недовіри керівнику Компаніївського відділення Долинського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області підполковнику Володимиру Гавриленку.

Він, до речі, також був присутній на початку сесії, але від будь-яких коментарів відмовився, лише заявив, що його підлеглі ніяких протиправних дій не вчиняли.

У процесі обговорення, на вимогу активістів, колишніх побратимів Олексія Сніжка, депутати також ухвалили рішення про звернення до керівника обласної поліції щодо звільнення підполковника Гавриленка з лав Нацполіції.

Спілкуючись із громадськими активістами, заступник начальника ГУ Нацполіції в області полковник Дмитро Ткачонок пообіцяв, що розслідування цієї справи проведуть об’єктивно і неупереджено. Але наголосив, що під час розслідування справи щодо побиття жінки, було зібрано багато доказів того, що саме Олексій спричинив їй ушкодження.

“Службове розслідування вже призначено. Воно встановить, чи перевищували працівники поліції повноваження під час доправлення, допиту та утримування Олексія. Однак, під час розслідування було зібрано матеріали про те, що саме Олексій спричинив жінці тілесні ушкодження. Йому було оголошено підозру про нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Його допитували у якості свідка та підозрюваного з використанням відеозапису. З ним було проведено слідчий експеримент за участі статиста та понятих, також з використанням відеозапису. Під час цього слідчого експерименту Олексій розповів про обставини нанесення тілесних ушкоджень своїй дружині”, – запевнив полковник Дмитро Ткачонок.

Тепер крапку у цій складній справі, яка призвела до трагедії, поставить службове розслідування поліції та прокуратури. Мати померлого звернулася до прокуратури, аби там перевірили правомірність дій поліцейських, а керівництво обласної поліції тимчасово відсторонило підполковника Володимира Гавриленка від виконання обов’язків керівника відділу поліції.

У рамках розслідування (за ч.115 КК У) призначено проведення судово-медичної експертизи щодо причин смерті та наявності тілесних ушкоджень на тілі чоловіка.

Детальний відеорепортаж із засідання Компаніївської райради, з розповіддю матері померлого та одного із учасників бійки у домоволодінні подружжя, дивіться на Першій електронній у суботу, 7 жовтня.

  Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

2 коментаря до Бійка, реанімація, самогубство: поліція розслідуватиме, чи били АТОвця у Компаніївському райвідділку

  1. Не потрібно махати шашкою і звинувачувати без розслідування, я місцевий і знаю Гавриленка, як порядну людину і справжнього офіцера, я поки не захищаю його, але я не вірю, що таке могло статись у райвідділку під його керівництвом. І навпаки, про загиблого чув, що він не раз “простягав” руки до своєї дружини, потрібно розібратись хто насправді її побив до “коми”! Тому, люди добрі, не робіть поспішних висновків, почекайте – все стане на свої місця! На жаль ЗМІ часто, не розібравшись, слухають “актівистів”, які були десь біля АТО, торгують “травкою”…та і самі зі “скляними” очами ходять постійно! Це ж всі компаніївські люди знають!

    • Шановний Борис, як бачите, версія поліції у матеріалі подана у повному вигляді. На жаль сам Гавриленко мало що захотів говорити. Так що у статті є версії декількох сторін, що відповідає стандартам подання інформації. А читачі вже самі зроблять висновки

Коментарі заборонені.