Від PERSHої особи: історик Віктор Брехуненко про сторічні війни за свідомість українців та чия княжна Анна Ярославна

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Вплив Росії на свідомість українців через призму історії розкриває у своїх працях доктор історичних наук Віктор Брехуненко. Минулого тижня свою нову книгу “Війна за свідомість” професор презентував у Кропивницькому. В ефірі відеорубрики “Від PERSHої особи” Віктор Брехуненко розповів про деякі з міфів, зокрема, міф про Новоросію, “Крим – сакрально російська земля” і про те, чия княжна Анна Ярославна.

“Війна за свідомість” – це вже друге видання, з яким Віктор Брехуненко приїздить у рідну області. Минулого року він привозив книгу “Братня навала”, яку готував у співавторстві з колегами. Власне, ця книга доповнює попередню. Проте там ідеться про “гарячі війни”, а у цій – подається, умовно кажучи, передісторія.

“Війна за голови – це ключова частина будь-якого протистояння. Війни виграються, програються, задумуються спершу в головах, а потім на полі бою. Так і нам – для того, щоб виграти сучасну російсько-українську війну, треба спершу виграти війну за людську свідомість”, – каже Віктор Брехуненко.

У “Війні за свідомість” автор зібрав 39 основних міфів Росії про Україну. За словами історика, саме від цих базових міфів будуються інші – їхні відгалуження. За словами Віктора Брехуненка, Росія всю дорогу нав’язувала українцям свої ідеологеми для того, щоб ми вважали свою історію якоюсь поганою, “не такою”, а себе – одним народом із росіянами.

За словами історика, всі ці ідеологічні російські міфи – родом з XIX століття, частково із XVII- XVIII ст. Вони інтерпретувалися під сучасний лад відповідно до епохи, хоча і нібито опиралися на певні джерела. У своєму виданні автор структуровано описує ці деталі, вказуючи першоджерело та мету тих міфів.

В ефірі відеорубрики “Від PERSHої особи” Віктор Брехуненко розповів про основи свого дослідження а також спростував ряд російських міфів, які століттями вбивали в голови українцям. Зокрема, міф про Новоросію, про те, що “Крим – сакрально російська земля”, а Херсонес має таке ж сакральне значення для Росії, як Єрусалим для православних і євреїв. А також про те, що Русь – давня назва Росії, а руські князі – “русские князья”. А, наприклад, королева Франції Анна Ярославна – “русская княгиня”, а не руська княжна.

Історик Віктор Брехуненко у Кропивницькому: Путін не придумав нічого нового. Його стратегії мають попередників

Поширити:

Залишити коментар:

коментар