Дмитро Карпачов: Проблемні діти – провина батьків. Думки кропивничан розділились

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 28 вересня, у Кіровоградській обласній філармонії відбувся марафон обговорень на тему “Проблемні діти – провина батьків”. Хоч і на афіші було написано “Майстер-клас Дмитра Карпачова на тему “6 причин поганої поведінки дитини”, у Кропивницькому ця лекція перетворилась на жваву дискусію. Адже багато батьків були не згодні з позицією лектора.

“Скажіть, у вас є діти? Підніміть руки, в кого немає дітей, – сказав Дмитро Карпачов і побачив у залі кілька десятків рук, – А що ви тоді тут робите? Зазвичай мені в цьому місці кажуть: “На Вас наживо подивитись”. Я не проти, звісно, але хотілось би жваву дискусію із батьками”.

І для того, щоб розбурхати в залі дискусію, Дмитру інколи доводилось доводити батьків ледь не до істерики.

DSC_0062-min

Не буває поганих дітей. Бувають погані батьки.

Ведучий телеканалу СТБ Дмитро Карпачов розпочав свій майстер-клас із візуалізації. На противагу світлини милого немовляти показав фото дівчинки-підлітка, яка обливає себе “слабоалкоголкою”. І запитав у кропивницької публіки: чому із прекрасного дитяти могло вирости “оце”.

DSC_0042-min

Із залу лунали репліки щось на кшталт: оточення дитини, школа тощо. Але всі відповіді Дмитро Карпачов майстерно зводив до провини батьків. Зокрема: “А хто їм ту школу обирає?”. І заперечення батьків стосовно цього результату не змінили:

“Діти стають такими, бо їм начхати на думку батьків. А хто винен у цьому? Школа? Ви винні у тому, що це  дозволили. І якщо школа впливає на вашого хлопчика, то це проблема не хлопчика. А ваша. Тому що ви самі дозволили школі впливати на вашу дитину більше, ніж ви. Звісно, з розумінням того,  що “школа винна більше” жити набагато легше і приємніше. Зняти з себе відповідальність. “Я тут ні до чого. У всьому школа винна”.

DSC_0154-min

Не будемо розкривати всіх таємниць майстер-класу Дмитра Карпачова, аби гостям зустрічі з наступних міст було цікаво слухати – збережемо інтригу. Проте наскрізною темою лекції була теза, що у поганій поведінці дитини майже завжди винні батьки:

“Не буває поганих дітей. Бувають погані батьки. Тому що діти в родину приходять ото такими, якими ми їх бачили на фото. А потім, завдяки нам, або ж за нашої мовчазної згоди, вони перетворюються в те, що і дитиною назвати якось страшнувато. Адже діти самі дуже рідко вибирають собі таку модель поведінки. Як правило, їх до цього підштовхують батьки. Іперш ніж спитати: “Чому це сталося”, треба спитати: “А що я зробив, щоб цього не сталося”.

DSC_0133-min

Фітбек глядачів

Під час спілкування із публікою Дмитро моделював ситуації і ставив батькам запитання. Сам же ведучий зображав вередливу дитину, яка на будь-який аргумент мами відповідала незгодою. Результат – батьки не знають, як поводитись із дитиною. Саме такі звинувачення в сторону батьків і викликали певний супротив з боку публіки:

“Коли Дмитро  говорив з публікою – завжди виставляв батьків, в певній мірі, посміховиськом. Мовляв, батьки тупі і нічого не тямлять у вихованні дітей. Відразу виникали питання: а чи є в нього діти і як він поводиться з ними? А чи має він освіту психолога чи педагога? Бо це більше було схоже на шоу. Плюс до того,  зустріч відбувалася російською мовою, проте негативні репліки, які стосувалися виховання дитини, Дмитро говорив українською. І було дуже неприємно це чути”, – поділилась враженнями з Першою електронною кропивничанка Оксана.

DSC_0100-min

Батьки, які цікавляться теорією виховання і самостійно вивчали психологію дітей, нейтрально відгукнулися про майстер-клас Дмитра Карпачова:

“Насправді більшість того, про що Дмитро Карпачов розповідав, сучасні батьки, які цікавляться темою виховання, знають і читають. Як він сам сказав: “В еру Інтернету бути невігласом – це вибір”. Ось наприклад, лише на днях читала детально про те, чому не можна змушувати дитину ділитись іграшками. Він про це коротко розповів на майстер-класі. Було закріплення матеріалу, так би мовити. Але люди, які платили по 800 гривень за перші ряди, певно, чекали якогось ексклюзиву”, – розповідає Олена.

DSC_0139-min

Але були і ті, хто отримав той “ексклюзив”, якого чекав:

“Все було просто і доступно. Так, інколи звучали, здавалось би, елементарні речі. Але Дмитро їх тлумачив на конкретних прикладах. І моделював поведінку “найнегативнішої дитини” – проблемної. Звісно, мало дітей поводяться саме так. Тому загалом деякі речі звучали різко. Але велику частину з того, що я почула, буду використовувати на практиці. Принаймні, я навчилась, що треба робити, аби не відбити в дитини любов до чистоти. А ті, кому не сподобався майстер-клас, можливо, просто не “відфільтрували” різкість ведучого, не сприйняли його жарти або ж просто знайшли багато недоліків у власній методиці виховання”, – каже гостя майстер-класу Олександра.

Викликало подив у кропивничан гучне “вперше в Кропивницькому (Кіровограді)” на афіші:

“Він тут навчався. Може, просто афіші спільні для всіх міст. Але все-одно: Дмитро тут народився. Він не може бути в місті вперше”, – каже гостя майстер-класу Вікторія.

Цю тему активно обговорювали користувачі соцмереж як до, так і після зустрічі.

Майстер-клас ведучого телеканалу СТБ Дмитра Карпачова викликав неоднозначні коментарі від глядачів. Проте своєю різкістю і манерою викладу матеріалу Дмитро не дав нікому заснути: хтось активно конспектував лекцію, хтось в позиції “фас” готував свої аргументи на противагу його, а хтось мовчки ненавидів кожне слово ведучого. Проте, настороживши вуха, публіка слухала майстер-клас і робила свої висновки. Нехай різні, але висновки.

DSC_0195-min

Поширити:

Залишити коментар:

коментар