Соціальний гуртожиток для переселенців запрацював у Кропивницькому

Вчора, 14 вересня, у мікрорайоні Гірничому розпочав роботу ще один гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб, який є відокремленим структурним підрозділом Кропивницького міського гуртожитку №1.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Заклад розмістився на першому поверсі п’ятиповерхівки, має шість кімнат для проживання і одну для адміністрації. Кімнати розраховані на розміщення двох, трьох і чотирьох людей, загальна площа гуртожитку – 260 квадратних метрів. Окремо розташована кухня, яка обладнана всім необхідним – від великих холодильників, бойлерів, мікрохвильовок до кухонного начиння. Відремонтовані зручні вбиральні, душові кабінки, окрема кімната для прання і сушіння білизни. Всі місця загального користування облаштовані для зручності людей з інвалідністю.

Одночасно тут можуть проживати 19 осіб. На разі заселилися чотири родини з Донецької і Херсонської областей.

6

На відкритті закладу директорка департаменту соціальної політики Юлія Вовк сказала, що пріоритетне поселення в гуртожиток мають перш за все незахищені категорії населення – матері-одиначки, люди похилого віку, переселенці, які втратили своє житло, особи з інвалідністю. Формат соціального гуртожитку передбачає, що людей не просто забезпечують житлом, а й наглядають та супроводжують у всіх питаннях. Проживати тут можна лише до 180 днів, але за необхідності (якщо людям нікуди повертитися) термін буде продовжений.

«Ми дуже вдячні нашим партнерам за створення комфортних умов для проживання наших громадян. Завдяки Швейцарському Червоному Хресту кімнати гуртожитку облаштовані всім необхідним – сучасними меблями, побутовою технікою, посудом, постільною білизною. Кропивницька міська рада капітально відремонтувала приміщення, облаштувала його відповідно до законодавство про безбар’єрність – тут є пандус, все для зручностей осіб з інвалідністю», – розповіла Юлія Вовк.

1

Журналісти мали змогу оглянути новий гуртожиток і поспілкуватися з його мешканцями. Тетяні Перехрест – 81 рік. В минулому – головний економіст. Має чоловіка і сина, обидва інваліди. Родина вимушена була переселитися до Кропивницького з рідного міста Соледара Донецької області, в якому прожила 40 років. Жінка розповідає, що нелегко доводилося жити, тому що житло, яке винаймали, було дуже незручне, ще й коштувало 5 тисяч гривень на місяць за невеличку кімнату, де ледве розміщалися.

«А тут нам дуже добре. Нас все влаштовує. Ставлення дуже хороше, навіть не очікувала такого, все зручно. Дали все необхідне, поряд кухня, туалет. Мій чоловік ледве ходить і син після інсульту, тому всі ці зручності для нас важливі», – каже пані Тетяна.

7

Дуже вдячна всім причетним до облаштування соціального гуртожитку Любов Біленко з донькою і зятем з міста Сіверська Донецької області. Проживають вони у Кропивницькому з червня минулого року.

«До цього ми мешкали у соціальному центрі у кімнаті на 8 осіб. Настраждалися, всякого було. А тут, по-перше, все дуже гарно, зручно. А крім того, таке щастя проживати родиною, нікого, крім рідних, навіть вже забула, що так буває», – розповідає про нелегке життя вимушених переселенців пані Любов.

9

Поспілкувався з мешканцями гуртожитку і голова ОВА Андрій Райкович. Він запевнив, що в майбутньому обов’язково збудують цілий район для переселенців на 20 тисяч осіб, де буде комфортно і затишно.

«Кіровоградщина прийняла 34 потяги з переселенцями. Більше 90 тисяч на сьогодні проживає вимушено переселених осіб, і ми знаходимо місця для їхнього поселення. Громади думають над покращення умов їхнього проживання. Ці люди бачили горе, хочуть жити облаштовано, і на побутовому рівні і на психологічному. Ці соціальні гуртожитки для цього і створено. Тут зручно і комфортно. Дуже приємно, що такий соціальний гуртожиток ми відкрили в обласному центрі. Колись ми побудуємо мікрорайон для переселенців, і вони вже будуть кропивничанами, працюватимуть в нашій вільній незалежній державі», – підсумував захід Андрій Павлович.

10

2

3

4

5

11

12

Нагадаємо, Кіровоградщина отримає майже 17 мільйонів гривень за проживання ВПО

Читайте також: як діти-переселенці з Харківщини адаптувалися в Олександрівській громаді на Кіровоградщині

Поширити:

Залишити коментар:

коментар