У Кропивницькому готують звернення про створення першого в області національного парку

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Доручити Кропивницькому відділу Українського географічного товариства підготувати клопотання до Міністерства екології та природних ресурсів України про необхідність створення в Кіровоградській області національного природного парку «Чорноліський». Таке рішення прийняли учасники круглого столу «Чорнолісся верхів’їв Інгульця: цінність, проблеми, перспективи», який відбувся у Кропивницькому учора, 1 березня.

Круглий стіл організували Українське географічне товариство (Кропивницький відділ), Центральноукраїнський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка, Департамент культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської ОДА, Управління комунікацій з громадськістю Кіровоградської ОДА, громадська організація «Спільна дія» та всеукраїнське товариство «ПРОСВІТА» ім. Т. Шевченка (Кропивницький осередок).

DSC_0927

До обговорення природної, археологічної та історико-культурної цінності лісових масивів Чорнолісся верхів’їв Інгульця долучилися археологи, історики, географи та біологи навчальних закладів та наукових установ Кропивницького, Чигирина, Херсона, Києва;  Полуйко Василь Юліанович, заступник міністра екології та природних ресурсів України; Середюк Олег Олексійович, перший заступник начальника управління – головний лісничий Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства, директори лісових господарств, голови окремих сільських рад і районних державних адміністрацій та інші.

Читайте також: Урятувати Чорний Ліс: туристичні об’єкти замість заготівлі деревини

DSC_0948

Як сказав голова Кропивницького відділу Українського географічного товариства, кандидат географічних наук Андрій Домаранський:

«Учасники круглого столу прийшли висновку, що лісові масиви північної частини Кіровоградської області: Чорний, Чута, Нерубай, Бірки та інші мають надзвичайну природну, археологічну та історико-культурну цінність і мають слугувати справі збереження природи та національної пам’яті українського народу. Інтенсивність та масштаби ведення господарської діяльності на теренах лісових масивів верхів’їв Інгульця, мають надзвичайно виснажливий характер і загрожують збереженню природних, археологічних та історико-культурних об’єктів у їхніх межах».

DSC_0941

«Лісозаготівельна діяльність створює небезпечну економічну залежність господарства Знам’янського та Олександрівського районів від роботи цієї галузі і потребує пошуку альтернативи» – говорить Лариса Семенюк, кандидат географічних наук, доцент кафедри географії та геоекології ЦДПУ ім. В.Винниченка.

DSC_0924

Найбільш оптимальною формою господарського використання території лісових масивів верхів’їв Інгульця, що дозволить збалансувати господарські потреби мешканців області і місцевих громад з потребою в охороні природної, археологічної та історико-культурної спадщини національного виміру є створення національного природного парку «Чорноліський». Природними ядрами національного парку стали б лісові масиви  Чорний, Чута, Нерубай, Бірки та сумежні з ними території.

Читайте також: На Кіровоградщині продовжують збирати підписи за створення національного парку

DSC_0916

DSC_0917

DSC_0930

DSC_0932

DSC_0934

DSC_0943

DSC_0955

DSC_0958

DSC_0961

DSC_0935

Поширити:

Залишити коментар:

коментар