На Кіровоградщині продовжують збирати підписи за створення національного парку

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© telegraf.in.ua

В Єдиній системі електронних петицій зареєстровано звернення до Кіровоградської обласної ради з проханням розпочати роботу зі створення Чорноліського національного природного парку.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Текст петиції подано без редакції:

“Кіровоградська область – єдина в Україні, де немає жодного заповідника чи національного природного парку (НПП), хоча в країні їх понад 50. Проте, і у нас є територія унікальна у природному та історичному аспектах – Чорний Ліс – це найпівденніший та найбільший масив грабово-дубових лісів на південній межі лісостепової зони. Чорнолісько-Дмитрівський масив включено до найважливіших ботанічних територій Європи, а масиви грабово-дубових лісів віднесено до переліку біотопів, що підлягають охороні, згідно з Бернською Конвенцією. Тут збереглася реліктова флора з льодовикової епохи, у складі якої виявлено 12 видів рослин з Червоної книги України, 13 регіонально рідкісних видів. Виділено 6 лісових рослинних угруповань з числа занесених до Зеленої книги України. Чорний ліс разом з Чутою з подачі України затверджений Постійним комітетом Бернської конвенції як об’єкт Смарагдової мережі України. З огляду на це, Інститут ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України під керівництвом д.б.н. професора Т.Л. Андрієнко-Малюк ще 2000 року розробив наукову характеристику проектованого НПП «Чорнолісько-Дмитрівський». 2009 року розпорядженням голови Кіровоградської облради М. Сухомлина №92 від 13.04.2009р. створено робочу групу з розробки засад утворення Чорноліського НПП. Було прийняте рішення до 2020 року створити Чорноліський національний природний парк, що охоплюватиме Чорнолісько-Дмитрівський, Осотянський і Нерубаївський масиви (загальною площею 48 тис. га), але до цього часу не розпочата робота по розробці проекту та визначенню його меж.

Чорний Ліс цінний і в історико-культурному відношенні: тут знаходиться кілька скіфських городищ, поряд є великий масив з 250-ти скіфських курганів, створених у четвертому столітті до нашої ери; поселення землеробів Чорноліської культури. По цій місцевості проходив знаменитий Чорний шлях, тут переховувалися гайдамаки, гуртувалися козаки. На пропонованих для парку землях відбувалися події Української революції 1917 – 1921 років, ця територія входила до складу повстанської Холодноярської республіки, а в урочищі Пальчикове знаходиться могила легендарного Чорного Ворона (Миколи Скляра).

Створення національного природного парку генерує масштабний туристичний потік і позитивно впливає на розвиток місцевих громад. Наприклад, у подібному за умовами НПП “Сколівські Бескиди” 2017 року зареєстровано 268 тисяч відвідувачів парку, відпочиваючих приймають близько 50 баз відпочинку. Якщо врахувати, що за добу проживання сплачують 300-400 грн і ще стільки ж витрачають на харчування й розваги, то лише зареєстровані туристи тут витратили близько 150 млн грн, якщо прожили 1 добу. У НПП “Сколівські Бескиди” працюють близько 200 людей, державне фінансування – 1 млн грн, реалізовано продукції на 7 млн грн, ще близько 1 млн – отримано з міжнародної грантової програми «Збереження карпатських пралісів». На території парку (крім заповідної зони, що складає 15% від загальної площі парку) дозволені санітарні та рубки догляду, проте заборонені суцільні рубки головного користування. Тут виготовляють фіточаї, наливки, мед, друкують науково-популярну і туристичну літературу, облаштовують туристичні маршрути та проводять екскурсії.

НПП «Чорноліський» має значний туристичний потенціал, адже знаходиться поблизу залізничного вузла Знам’янка, сюди за годину можна доїхати з Кропивницького, за дві – з Дніпра та Кривого Рогу, за три години – з Києва, тут є лікувальні радонові води; південніше відсутні схожі ліси, тому немає конкуренції.

Отже, для збереження і популяризації унікальної природи та славної історії нашого краю, розвитку місцевих громад звертаємося до Кіровоградської обласної ради негайно розпочати роботу зі створення Чорноліського національного природного парку.

Громадська організація “ЕКО ЛІГА ЦЕНТР”

Автор петиції: Гелевера Ольга Федорівна

Дата початку збору підписів: 

До кінця збору підписів залишилось: 

Станом на 19 лютого петицію підписали 78 осіб з 700 необхідних.

Підписати петицію можна тут.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар