«Сильні України»: у Кропивницькому відбулися змагання для ветеранів (ФОТО)

Вчора, 25 травня, у Кропивницькому відбувся четвертий етап другого всеукраїнського туру змагань з адаптивних видів спорту серед ветеранів та військових «Сильні України».

Про це повідомляє Перша електронна газета.

«Сильні України» – всеукраїнські спортивні змагання з адаптивних видів спорту серед ветеранів та чинних військовослужбовців, які отримали травми та поранення (видимі та невидимі) під час участі в бойових діях на території України.

Змагання започатковані в 2023 році та стали частиною системи спортивно-реабілітаційних заходів для ветеранів війни ГО «Федерація стронгмену України» за підтримки депутатів та меценатів.

Головна мета заходу — познайомити захисників і захисниць з адаптивними видами спорту, допомогти з соціалізацією та підтримати їх.

Всього залучилися до змагань  близько 80 учасників з різних міст України.

9

Вони змагалися у веслуванні на тренажері, жимі лежачи, аеробайках та в ривку гирі.

17

Головним суддею став Василь Вірастюк — чемпіон світу зі стронгмену. Він зазначив, чому саме в Кропивницькому проходять змагання та думками щодо учасників:

«Ми проводимо змагання по різним регіонам України, тому і не дивно побачити це у Києві, Ужгороді, Тернополі чи безпосередньо тут. Щодо самих змагань, то ми не можемо приймати ветерана чи військовослужбовця з підпалки, це повинна бути власна мотивація  та власна ініціатива».

5

Один із учасників Віктор Ковбаса – військовослужбовець з Херсонщини, який змагався у трьох видах спорту.

Свій військовий шлях Віктор розпочав ще 10 років тому, у 2014 році. Спочатку був у добровольчому батальйоні, а згодом почав служити у бригадах. Поранення отримав 7 січня 2023 року у місті Бахмут внаслідок мінометного обстрілу, через що пройшов лікування в Києві, а згодом  реабілітацію у Чернівцях. Про проєкт дізнався в інтернеті, а згодом зареєструвався задля участі у змаганнях.

Віктор зазначав, що спортом займався і раніше, і що спорт для нього як вдих нового скрізь призму сірих буднів.

«Спорт – це як відрив від сірих буднів, для підняття настрою. Раніше, в юності грав в футбол, потім перейшов на велоспорт, зараз же обираю трохи інші дисципліни. Я зовсім не готувався, а просто для себе внутрішньо. Це питання не для чого спорт, а що він дає нам, оскільки я вважаю, що ми повинні підтримувати свій стан та настрій».

Також Голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович виступив на урочистій частині відкритті змагань та поділився своїми емоціями та думками.

«Ви герої і ми пишаємося цим, ви робите надзвичайно велику справу не тільки для себе, а й для всієї України. Ви є прикладом для молоді, для багатьох спортсменів, бо дух перемоги допомагає Україні боротися з ворогом».

Змагання організовує Федерація стронгмену України за підтримки начальника Кіровоградськоїобласної військової адміністрації Андрія Райковича, заступниці начальника ОВА, волонтерки Катерини Колтунової, заступника міського голови Михайла Бєжана та меценатів.

1

4

8

23

24

30

Фото: Олексій Каприця.

Текст: Катерина Антонюк. 

Нагадаємо,  десять золотих нагород здобули боксери Кропивницького на чемпіонаті області

Читайте також: як стати чемпіоном. Спортсмен з Кіровоградщини ділиться досвідом і мріями

Поширити:

Залишити коментар:

коментар