В Олександрівці показали картину місцевого репресованого художника

© Ілюстрація. ОХМ

В Олександрівському краєзнавчому музеї триває виставка однієї картини, присвячена Дню пам’яті жертв політичних репресій. Її автор – місцевий художник Яків Тищенко, репресований у 1937 році.

Про це Першій електронній газеті розповів керівник музею Василь Білошапка.

Ідеться про «Автопортрет» Якова Андрійовича, створений у 1953 році у Казахстані на полотні олією.

«На картині зображено чоловіка у білій вишитій українській сорочці з синьою і жовтою китицями. У кутку внизу підпис художника і дата «53». Намалювати себе в українській сорочці та ще з синьо-жовтими китицями під час перебування у засланні було дуже небезпечно. Це могло закінчитись новим ув’язненням або й стратою…», – прокоментував Василь Білошапка.

Тищенко Яків Андрійович (22.10.1901, смт Олександрівка — 04.09.1984, смт Олександрівка) — український письменник, художник, військовий діяч, червоний козак, жертва сталінських репресій.

Закінчив Олександрівську змішану гімназію (1920), кавалерійські курси командного складу (1921). Пройшов шлях до начальника хімічної служби 1-ї кавалерійської дивізії Червоного козацтва. Знайомий з Віталієм Примаковим і Юрієм Коцюбинським. Репресований в 1937 році.

В 1955 році повернувся в Олександрівку.

У 1926-1937 був членом ЛОКАФ (Літературного об’єднання Червоної Армії і Флоту). Друкувався на літературних сторінках газет і журналів, в альманасі «Червоний юнак» (1924). Автор книг «Рейди 4-го Харківського полку» (1932), «Сучасна хемічна зброя на війні» (1934).

Після реабілітації прозові твори друкувались на шпальтах Олександрівської районної газети.

«З його картин зберігся лише «Автопортрет», що нині перебуває у фондах Олександрівського краєзнавчого музею», – зазначив Білошапка.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар