Полярник із Кропивницького розповів про експедицію в Антарктиду

У Креативному просторі Kowo відбулася зустріч з системним адміністратором 28-ї наукової експедиції в Антарктиду – Сергієм Салло, який пртягом року працював на станції Вернадського. Він поділився своїм досвідом та історіями з цієї подорожі.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Сергій Салло – айтішник та системний адміністратор 28-ї наукової експедиції на українській антарктичній станції «Академік Вернадський».

Він нещодавно повернувся додому і вирішив поділитися досвідом. Розповідав про антарктичні бази та будівництво бару “Фарадей”; базу-музей о. Вінтер; базу о. Галіндез; системи життєзабезпечення станції; IT-інфраструктури на станції, а також про будні полярників – що їдять і як відпочивають, як з’явився інтернет на полюсі, як відпочивають і бережуть екологію.

Про експедицію в Антарктиду Сергій дізнався з соцмереж і вирішив спробувати власні сили:

«Один із системних адміністраторів, який вже був Антарктиді написав чудовий лонгрід про свій досвід, як він там був, які були проблеми та як він їх вирішував, і мене зацікавила ця ідея».

Читайте також: Антарктичний десант. Одразу двоє кропивничан працюватимуть на Південному полюсі

В експедицію потрапив лише з п’ятого разу.

“Спочатку треба визначитися з направленістю. До кандидатів є певні вимоги і критерії відбору. Сам відбір відбувається у кілька етапів: відповідність потребам експедиції, перевірка документів, потім співбесіда з психологом та айтішниками, які вже працювали на цій станції. Після цього настає третій етап – збори. Вони тривають протягом тижня. Всі збираються в Києві, проходять спеціальне навчання і слухають лекції про життя і побут на станції”, – розповідає чоловік.

Всього Національний антарктичний науковий центр відправив в експедицію 14 осіб – дев’ять вчених (геофізики, метероологи та біологи) та п’ять членів команди не наукового спрямування (системний адміністратор, кухар, електрик, лікар та системний механік). Очолював команду геофізик Богдан Гаврилюк.

photo-5355165632578049859-y

Добиралися довго та різними шляхами без перерв.

«З України в Варшаву, потім в Дубай, а далі в Південну Америку. Потім нас посадили на криголам, і через тиждень ми були в Антарктиді.

Ми не зупинялися дорогою, все було нон-стоп. Я навіть не встиг купити подарунки для команди, ми ж на рік їдемо, а у всіх дні народження будуть», – бідкається Сергій.

Читайте такожКропивницькі полярники вирушили в Антарктиду

Про життя в команді чоловік розповів, що все ж таки важко перебувати в обмеженому просторі з незнайомими людьми протягом року. Хоч і у них був зв’язок онлайн з психологом, але всі складнощі, що виникали, намагалися вирішувати самостійно.

«Звісно були конфліктні ситуації і це нормально, 14 чоловіків у замкненому приміщенні на довгий час! Проте ми розуміли, що потрібно тримати себе в руках.

photo-5355165632578049854-y

Також перед експедицією ми проходили два рази психолога для того, щоб переконатися на 100 відсотків, що людина психологічно готова до життя в таких складних умовах», – зізнається полярник.

З деякими членами експедиції Сергій продовжує підтримувати зв’язок.

«Днями написав кухарю, щоб він мені скинув рецепт місо супу, бо я хотів би зварити», – сміється.

Щодо власної ролі в команді, то Сергій зізнається – перша його думка була, що системний адміністратор в Антарктиді чистить сніг навколо антени.

photo-5355165632578049858-y

«Я відповідав за зв’язок, налагодити який було справжнім квестом. Бо якщо комусь негайно потрібен  інтернет, ти кажеш: «Ось лопата – йди чистити антену.

Але головна задача системного адміністратора в тому, щоб у науковців була можливість проводити онлайн екскурсії, івенти, семінари і популяризувати науку».

Читайте такожУкраїнські полярники показали літо в Антарктиді (ФОТО)

Сергій та інші члени експедиції час від часу також проводили екскурсії для пасажирів яхт, які проходили повз станцію.

«Зазвичай це від 5 до 15 людей. Групки малі і зручні для роботи. Водили людей по станції і місцевості, все показували, розповідали принцип роботи, наукові завдання станції, розказували про ролі окремих членів експедиції та історію станції загалом. Екскурсії проводили різними мовами, в основному англійською.

Такі івенти не впливали на нашу роботу, але допомагали нам трохи розвіятися, хоч на короткий час змінити коло спілкування. Коли ти рік спілкуєшся тільки з одними і тими ж людьми, хочеться якогось різноманіття, почути нові думки», – каже Сергій.

За словами полярника, туристів в Антарктиду прибуває дуже багато. Станція знаходиться на острові Галіндез, а поруч проходить чимало туристичних маршрутів, курсують лайнери.

photo-5355165632578049855-y

Сергій теж радіє, що побував в Антарктиді:

«З’явилися нові враження, емоції та новий досвід. 15 тисяч кілометрів з України в Антарктиду і назад – це реально цікавий досвід. Я не помітив, що я якось змінився після цього, але враження отримав безперечно яскраві.

Про витрачений час я ніколи не жалкую, це знову ж таки досвід, це життя. Я б хотів ще раз поїхати в Антарктиду, тому знову подам заявку, а там вже як буде».

Свою розповідь полярник супроводжував фотографіями та відео, відзнятими в Антарктиді, а наприкінці зустрічі ще й влаштував благодійний аукціон з лотами, які привіз з Антарктиди: прапором міста Кропивницького, монетою та шевроном. За них вдалося вторгувати зібрали 24 тисячі гривень, які підуть на підтримку Збройних сил України.

photo-5355165632578049847-y
photo-5355165632578049845-y
photo-5355165632578049844-y Катерина Антонюк для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар