Як українець із Кропивницького очолив дві найбільші спортивні ліги США

Моріс Подолоф (на фото - праворуч) / © 24 канал

У наші дні баскетбол — одна з найулюбленіших ігор у США, квитки на матчі NBA розкуповують із шаленою швидкістю, а найкращі гравці отримують статус суперзірок. Так було не завжди і саме українець Моріс Подолоф доклав чи не найбільше зусиль, щоб баскетбольна ліга після років невдач досягла свого процвітання. Перший президент NBA народився у Єлисаветграді, що нині – Кропивницький.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на 24 канал.

За декілька років його сім’я емігрувала до США, де батько за безцінь купив стару льодову арену й навряд чи здогадувався, що визначив цим кар’єру для обох синів.

Молодший Натан згодом почав тренувати хокейну команду, а завданням старшого Моріса було наповнювати чотири тисячі вільних місць.

873ae549d2f75903da5bf45930d71a85.png
Моріс Подолоф (на фото – праворуч)

Вихідцю з України настільки добре це вдавалося, що незабаром його обрали керівником Американської хокейної ліги. За кілька років до Подолофа звернулися власники баскетбольних команд та попросили очолити ще й асоціацію цього виду спорту.

Моріс зізнався, що до цього призначення тільки раз у житті бачив гру, а зі своїм низьким зростом бажання закидати м’яч у височенний кошик ніколи не виникало. Та їм був потрібен якраз менеджер, а не спортсмен.

9981f3bf928b30528f766801d68dadc7.png
Зріст Моріса Подолофа – 157 сантиметрів

Моріс погодився й став першою та єдиною людиною, яка очолила одночасно дві найбільші спортивні ліги США. Та справи були кепські: існували різні ліги, командам бракувало зірок, а матчі ніхто не відвідував.

Моріс розумів: 11 команд мають хороші баскетбольні арени, але грають на них слабкі гравці, а от у Національної баскетбольної ліги все навпаки. Так у 1946 році виникає рішення об’єднати їх у NBA, президентом якої став Подолоф.

1482faecc130f3c2abaf20c6547d03bc.png
Моріс Подолоф із колегами

Він залишався на посту президента NBA до 73 років. З 1955 року найціннішому гравцеві сезону вручають бронзову статуетку — трофей імені Моріса Подолофа. Серед його володарів – Майкл Джордан та Леброн Джеймс.

Про те, яке саме рішення Моріса врятувало баскетбол від “неминучої смерті” – дивіться у програмі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар