75-річна спортсменка з Кропивницького безкоштовно отримала новий кардіостимулятор

скріншот із відео

Колишня 75-річна спортсменка Світлана Ракітіна десять років поспіль щодня тренує усіх охочих за власною системою фізкультури. При цьому живе лише завдяки кардіостимулятору. От тільки термін роботи приладу добіг кінця, а на новий грошей не було. Сюжет про приречену тренерку побачили столичні кардіологи та погодились їй допомогти.

Про це йдеться у сюжеті ТСН, повідомляє Перша електронна газета.

За півгодини до відправлення автобуса у Київ на зупинці збираються пенсіонери – проводжають свою тренерку у столицю. Натомість отримують фізкультнастанови. 75-річна Світлана Ракітіна вирушає у Київ по новий стимулятор для серця.

“Це щастя, ви мені подарували життя! А так би поступово затихло, затихло, затихло”, – розповідає вона.

Її серцевий м‘яз з‘їв великий спорт. Свою молодість жінка віддала легкій атлетиці.  Тепер живе лише завдяки кардіостимулятору, в якому щоп‘ять років треба міняти батарейки. Пенсії на це не вистачає. Сюжет ТСН про фізкультурницю, яка потребує допомоги, побачили в національному інституті кардіології імені Стражеска.

“Чому ж не допомагати активним людям?! Це наша життєва позиція. Нас вразив саме той сюжет, який ви нам показали”, – розповідає лікар-кардіолог Сергій Лизогуб.

Жінці навіть  запропонували встановити  прилад кращий за попередній.

“У неї був однокамерний кардіостимулятор. А в неї є показ для двокамерного. Двокамерний найбільш вартісний, більш вдосконалений. Це такий мінікомп‘ютер, який працює коли треба працювати”, – пояснюють лікарі.

І ось  – операційний день. Пенсіонерці вживлюють додатковий електрод у передсердя і міняють апарат. Пані Світлана під місцевим знеболюванням. Специфічних лікарських жартів не лякається і розважає медиків співами.

Операція минула вдало. Кардіограма змінилася в ту сторону, яку треба. Стимулятор і серце працюють в одному режимі.

Просто на операційному столі невгамовна фізкультурниця вже вимагає виписки.

“У басейн, у мене щосуботи басейн!”, – зазначає жінка.

Однак із басейном доведеться трохи зачекати. Лише за п‘ять днів тренерку виписують додому. До щоденних тренувань пенсіонерка збирається повернутися за кілька тижнів.

“Вони мені дають місяць на реабілітацію. Але я думаю, що я його не витримаю. Спасибі вам величезне, приходьте на заняття”, – закликає Світлана.

Завдяки новому приладу, який служитиме вже 12 років, тренерка зможе збільшувати навантаження. Однак щопівроку має перевіряти його роботу. В інституті Стражеска кажуть, що в Україні діє програма безкоштовного встановлення кардіостимуляторів, проте лікарі на місцях пацієнтів про це не інформують.

Читайте також: 2018 рік для медицини Кропивницького: топ-визначних подій

Поширити:

Залишити коментар:

коментар