Помічнянські “Орли” “летять” трьома командами на шкільну Баскетбольну Лігу 3х3

Наближається кульмінація шкільної баскетбольної ліги 3х3. Ці змагання Федерація Баскетболу України проводить спільно з Міністерством Освіти та Науки. 17 травня у Київському Палаці Спорту 128 шкільних команд юнаків та дівчат визначать переможців фінального етапу Чемпіонату України “Шкільна баскетбольна ліга 3х3”.

Ті з команд, що вибороли першість у своїх містах і селах, на другому етапі виявили найкращих вже на обласному рівні. А у фіналі у Києві змагатимуться переможці обласних змагань. Вони підтвердили свою участь у Фіналі ШБЛ 3х3 у відповідній заявці, повідомляється на сайті Федерації баскетболу України.

До вашої уваги одразу ж три заявки з міста Помічна, що на Кіровоградщині. Виявляється, воно знамените не лише потужним вузловим пунктом Укрзалізниці. У ньому успішно функціонує шкільний БК “Орли” . У фіналі Чемпіонату України “Шкільна Баскетбольна Ліга 3х3” він буде представлений командою хлопців і двома командами дівчат, усі вони вчаться в одній школі. А тренує їх усіх вчитель фізвиховання Аріель Поррата Фідальго.

Заявка на участь у фіналі Чемпіонату України “ШБЛ 3х3” у змаганнях хлопців середнього шкільного віку команди БК Орли, ЗШ №3, м. Помічна, Добровеличківський район, Кіровоградська обл.

1. Юрій Курячий 9 клас
2. Микола Почекай 9 клас
3. Олексій Пойченко 8 клас
4. Захар Третьяков 8 клас
Тренер – Аріель Поррата Фідальго

Заявка на участь у фіналі Чемпіонату України “ШБЛ 3х3” у змаганнях дівчат старшого шкільного віку команди БК Орли, ЗШ №3, м. Помічна, Добровеличківський район, Кіровоградська обл.

1. Катерина Дмитренко 11 клас
2. Олена Кравченко 10 клас
3. Валерія Лиходід 9 клас
4. Наталія Осадча 11 клас
5. Віолета Устенко 11 клас
Тренер – Аріель Поррата Фідальго

Заявка на участь у фіналі Чемпіонату України “ШБЛ 3х3” у змаганнях дівчат середнього шкільного віку команди БК Орли, ЗШ №3, м. Помічна, Добровеличківський район, Кіровоградська обл.

1. Олена Андреєва 7 клас
2. Карина Короїд 7 клас
3. Валерія Лиходід 9 клас
4. Адріана Махоніна 8 клас
5. Оксана Яременко 9 клас
Тренер – Аріель Поррата Фідальго

Аріель Фідальго, вчитель фізичної культури: баскетбольним маршрутом Куба – Одеса – Помічна

– Усі ці діти вчаться в одній школі і тренуються у мене у баскетбольній секції, хто з 5-го, хто з 6-го класу. Я працюю у цій школі 15 років, а баскетбольну секцію створив навіть роком раніше до свого офіційного працевлаштування. У нас місто невелике, обмежень для дітей нема – хто захотів, той приходить тренується і грає. У великих містах, знаю, обирають за зростом, ще за якимись показниками, ми цього робити не можемо. Воно й на краще. Діти знають, що прийдуть і будуть грати.

– До вас з усього міста діти йдуть займатися?
– Здебільшого з моєї школи. У нас як? Наша школа на одному боці міста, а дві інших школи – на іншому. Саме місто розрізають залізничні колії і батьки не відпускають дітей з того боку Помічної до мене тренуватися. Бо вважають небезпечено. Ось тому напливу з інших шкіл нема. Баскетбол люблять усі – і хлопці, і дівчата. Не відчуваю особливої різниці між ними. Один рік краще виступають одні, потім – інші. Чемпіонат Шкільна Баскетбольна Ліга 3х3 проводиться вже вчетверте, і ми ще жодного разу його не пропустили, як правило приїздимо двома командами до Києва, а цього року трьома. Я вже четвертий рік буду їхати.

– Щоразу з вами нові діти їдуть?
– Ну, припустимо Курячий і Почекай минулого року вже їздили, вони тоді у восьмому класі вчилися. А дівчата з 11-го класу і одна десятикласниця – вони вже третій рік поїдуть. Минулого року вони у молодшій групі виступали, тепер у старшій.

– То вже тепер можуть за призи боротися?
– Позаминулого року мої дівчата вийшли з групи, але поступилися майбутньому чемпіону Бердянську, а минулого року вже у групі – майбутньому чемпіону Дніпру.

– Вони не сильно засмутилися?
– Та ви що? Вони ж діти, як можна? Для них це свято – приїхати до Києва. Які можливості у нас, а які у містах, ей! Вони раді, що приїдуть, подивляться, як майстерно можна грати.

– А молодші дівчата вперше їдуть?
– З них Валерія Лиходід того року їздила, а усі інші вперше їдуть, чекають – не дочекаються.

– Яким чином ви опинилися у Помічній?
– Я сам кубинець. Закінчив в Одесі Інститут харчової промисловості і одружився у цьому чудовому приморському місті. А дружина моя – з Помічної. Так і опинився тут. А любов до баскетболу привела мене у цю школу. Потім я закінчив факультет фізвиховання кіровоградського педуніверситету. І це мені можливість викладати у школі, вчити дітей офіційно.

– А на Кубі розвинутий баскетбол?
– Ну, так. Я грав на Кубі у баскетбол. У нього там у більшості шкіл грають. Але я поїхав вчитися до України у 16 років, тільки но школу закінчив. І зберіг любов до гри. Вчився в Одесі і продовжив заняття баскетболом. Мені подобається тренувати дітей. Будемо казати – фанат. У мене був мій учень, то він навіть грав у сімферопольському БК Орлан, Саша Утулов. Ті діти, які школу закінчили, продовжують грати в обласних змаганнях, районних. Два роки поспіль стають чемпіонами області серед дорослих.

– А хто придумав назву “Орли”?
– Самі діти. З 2002-го року так команда зветься. А потім створили Баскетбольний Клуб, щоб кошти шукати для поїздок. Бо фінансування – це проблема. Стараємося, щоб діти їздили. Так, наприкінці травня нас запросили до Кривого Рогу на Всеукраїнський турнір. І ми з радістю прийняли це запрошення, обов’язково поїдемо.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар