“Баба Єлька” випустить листівки з птахами з вишитих рушників

© Баба Єлька

“Баба Єлька” почала роботу над проектом “Серія листівок “Птахи з рушників”. До набору увійдуть листівки із зображенням птахів з муралів внутрішнього дворику Обласного центру народної творчості.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією сайту “Баби Єльки”.

Уже традиційно фотографом проекту став Олександр Майоров, дизайнером – Наталя Андріянова (“Нова газета”).

16

Серія складатиметься з 8 листівок, на яких будуть виконані:
1. Мурал із зображенням чарівної птахи з рушника Раїси Коркач 1948 р.н. із с. Хмельового Маловисківського району.
2. Два птахи з рушників Галини Бабенко із с. Козирівка Новгородківського району.
3. Мурал із рушника, вишиваного мамою Юрія Яновського Марією Яновською із с. Нечаївки Компаніївського району.
4. Зображення птахи від Любові Мельник 1930 р.н. із с. Липняжки Добровеличківського району.
5. Мурал із птахами Марії Мамонової 1929 р.н. із с. Злинки Маловисківського району.
6. Два птахи із рушників, які зберігаються у сільських музеях с. Липняжки (Добровеличківський район) та с. Нечаївки (Компаніївський район).

Нагадаємо, понад рік тому художник проекту “Баба Єлька” Костянтин Данильченко спільно з митцями Ольгою Коломієць, Ольгою Козловською, Наталею Андріяновою та Любов’ю Шрамко прикрасили старі гаражі у дворі будівлі ОЦНТ малюнками птахів із рушників, привезених або сфотографованих під час експедицій проєкту “Баба Єлька”. Тоді, як і нині, проект підтримала Британська рада у рамках програми “Активні громадяни”.

6

5

“Мода на використання рушників в інтер’єрі минула, тому давні вишиті рушники досить часто стають непотрібними та неоціненими у багатьох сучасних сім’ях. Єдине місце, де вони можуть бути затребувані, якщо родина не хоче їх зберігати – це сільські музеї. Проте дуже часто такі установи повноцінно функціонують лише на папері, приймаючи відвідувачів кілька разів на рік, не оновлюючи експозицій, фактично борючись за виживання. Про артефакти з цих музеїв знає обмежене коло осіб, таким чином популяризація української культури залишається на досить низькому рівні. Один із напрямків нашого проєкту пов’язаний із збереженням старовинних артефактів.

Проект “Баба Єлька. Птахи” продовжує напрямок, пов’язаний із популяризацією народної творчості, у цьому конкретному випадку – вишивки. Британська рада вже підтримувала пов’язаний з цією тематикою проєкт, на стінах внутрішнього дворику з’явилися вісім муралів, проте щоб побачити ці мурали, необхідно особисто приїхати до Кропивницького. Створення серії листівок стане можливістю ознайомитися з творчістю майстринь дистанційно, що особливо актуально в період коронакризи. Ми сподіваємося, що ці листівки зможуть привернути увагу до стану збереження старовинних вишивок, рушників, узорів та орнаментів, спонукатимуть жителів інших населених пунктів по-іншому поглянути на музейні експонати, історію їхнього виникнення та закодовані у них смисли, – каже голова ГО “Баба Єлька” Інна Тільнова.

Проект реалізується за підтримки Британської Ради в рамках Проекту “Активні громадяни” та в партнерстві з Агенцією сталого розвитку “Хмарочос” і “Новою газетою”.

Нагадаємо, кропивничанка YELKA посіла друге місце у світовому рейтингу World Music Charts.

Читайте також: YELKA випустила кліп на старовинну пісню “Конопелечки”

1

3

17

7

4

8

9

2

11

13

14

15

Поширити:

Залишити коментар:

коментар