Завтра у Помічнянській ОТГ влаштують культурний онлайн-фестиваль

У вівторок, 14 липня, у Помічнянській ОТГ відбудеться онлайн-фестиваль “Культурна громада”. На учасників чекають віртуальні тематичні зустрічі з експертами культурних перетворень у громаді, митцями, агентами культурних змін. У програмі – майстер-класи онлайн, віртуальні фотовиставки, творчі прем’єри та яскрава офлайн-фотозона у Європейському парку Помічної, біля якої можна не тільки сфотографуватися, а й залишити свої ідеї для розвитку культури у громаді.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

“Ми віримо, що ця подія об’єднає всіх жителів громади та прокладе культурні місточки з громадами не тільки Кіровоградської області, а й усієї України. Адже онлайн стираються кордони і всі бажаючі зможуть долучитися до спільнотворення події. Разом ми будемо шукати культурні коди нашої громади, розповідатимемо про людей, які роблять нашу громаду культурно багатшою, цікавою і впізнаваною”, зазначила керівниця ГО “Молода помічнянська громада” Ніна Семашко.

Вона додала, що в рамках проекту “Платформа культурних змін Помічнянської громади” запланували атмосферні живі тематичні мистецькі події, родзинкою яких були б покази фільмів Open Air.

“Уже закуплено професійне обладнання для таких кінопоказів. Тут буде місце для майстер-класів, спілкування, діалогу громадськості та влади, зборів жителів громади – особливий простір для спілкування та пошуку рішень, ідей, спільнотворення, адже проєкт покликаний підвищувати культуру участі громади. Ці задуми поки що стримує карантин, проте ми працюємо онлайн! Віримо, що культура згуртовує громаду – і онлайн, і офлайн”.

Фейсбук-сторінка проєкту: https://www.facebook.com/artplatformapomichna/

Фейсбук-подія тут.

Програма онлайн-фестивалю “Культурна громада”:

10:00 Онлайн-відкриття фестивалю. Про ідею проєкту та його сміливі задуми (Ніна Семашко, голова громадської організації «МОЛОДА ПОМІЧНЯНСЬКА ГРОМАДА», організатор онлайн-фестивалю “Культурна громада”

10:15 Локомотив змін: інтерв’ю з людьми, які розвивають культуру Помічнянської громади (відеоінтерв’ю):

  • Микола Антошик – голова Помічнянської ОТГ;
  • Вікторія Яценко – начальниця відділу культури, туризму молоді та спорту виконавчого комітету Помічнянської міської ради;
  • Олександр Клименко – директор Помічнянського міського Палацу культури;
  • Тищенко Ольга Сергіївна, Гончаренко Галина Дмитрівна, Нагорна Зоя Василівна – членкині Клубу “Надія”, майстрині

11:30 “Творчі крила і голоси громади”: виступи талановитої молоді Помічнянської громади:

  • Аліна Гульдас «Під облачком явір похиленний»;
  • Богдана Пилипенко «Човен»;
  • «Зразковий художній колектив» студія сучасного танцю «Fantazy Dance» «Ми за чисте довкілля».

12:00 “У пошуках культурних кодів громади”: відео-інтерв’ю з митцями та агентами культурних перетворень

  • “Про роль культури в розвитку малих громад” (Сергій Жадан, український поет, прозаїк, перекладач, громадський активіст)
  • “Місцева історія як основа ідентичності громади” (Юрій Митрофаненко, краєзнавець, екскурсовод, громадський діяч, м.Кропивницький)
  • “Фестивалі України як рушії подієвого туризму” (Олександр Ратушняк, кандидат педагогічних наук, громадський діяч, ГО “Просвіта”, м.Кропивницький)
  • “Медіаграмотність в умовах інформаційного суспільства” (Ольга Кирилюк , медіазнавчиня, кандидат філологічних наук, громадська діячка, авторка книги “Іду на мир”)
  • “Вплив українського книговидання на розвиток культури” (Андрій Домаранський, Книгарня “Є”, Кропивницький, громадський діяч)

14:00 “Естетичний код громади”: онлайн-майстер-класи hand made-виробів від майстринь Помічнянської громади

  • «Квіти – краса життя» (Раїса Штукатурова керівниця гуртка Помічнянського центру дитячої та юнацької творчості, місцева майстриня);
  • «Волошки» (Вікторія Мартинюк, керівниця гуртка Помічнянського центру дитячої та юнацької творчості, місцева майстриня, еко-активістка);
  • «Чарівний тюльпан» (Вікторія Бондаренко керівниця гуртка Помічнянського центру дитячої та юнацької творчості, місцева майстриня).

15:00 «Добрі сусіди»: розмови у прямому ефірі з громадами-практиками (Zoom з онлайн-трансляцією)

  • “Сила ініціатив громади” (Зорина Федорчук, головна спеціалістка відділу сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Новоукраїнської міської ради, членкиня ГО «В єднанні – сила!», членкиня ініціативної групи «МолодьДвіж», Новоукраїнська ОТГ)
  • “Як намріяти і втілити в життя ідею фестивалю крафтових виробів у громаді” (Вікторія Романова, заступниця міського голови Приютівської ОТГ)
    Модераторка – Тетяна Лиходід

16:30 Креативні рішення для промоції громади: досвід створення відеопоезії громад-партнерів Dobre на Кіровоградщині (Zoom з онлайн-трансляцією)

Модераторка – Мар’яна Шутько (ГО “Молода помічнянська громада”)

  • Запрошена експертка з розвитку громад – Ірина Ткаченко (ГО “Агенція сталого розвитку “Хмарочос”)
  • “Як перезавантажити класику через відеопоезію” (Оля Луценко, Frame studio Кропивницький. «Світлий сонет», «Молитва», «Реквієм», «Мости»)
  • “Сила жіночого слова і поезії, Або поетична адвокація” (Вікторія Румянцева, Віра Шуліма, Громадська організація молодих освітян «Дієво», проєкт “Жіночий авангард Маловисківської громади”, Жіноча відеопоезія «Між іншим», «Жінка на сторожі історії»)
  • Як створити мандрівний кінотеатр у громаді та популяризувати культуру спілкування (Наталя Щіченко, Громадська організація «Центр територіального успіху», відеопоезія «В дні, прожиті печально і просто…». Відеопоезія за мотивами вірша Ліни Костенко)
  • Молодіжний творчий активізм – прості рішення для згуртованості громади (Аліна Гульдас, голова Помічнянської молодіжної ради, громадська активістка, «Очима ти сказав мені: ЛЮБЛЮ» – урбаністична відеопоезія за мотивами Ліни Костенко)

17:30 “Великі справи маленьких рук” – віртуальна виставка малюнків дітей громади

Нагадаємо, у Кропивницькому покажуть унікальну виставку рушників Кіровоградщини.

Читайте також: У Кропивницькому презентують музей виборчого трешу


Онлайн-фестиваль «Культурна громада» відбувається в рамках проєкту “Платформа культурних змін Помічнянської громади”, який було підтримано проєктом «Голос громади в місцевому самоврядуванні» Програми USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)» та втілюється Спілкою Громадські ініціативи України, Агенцією сталого розвитку «Хмарочос», регіональними партнерами Програми DOBRE на Кіровоградщині.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар