Співачка YELKA презентувала кліп на прадавню пісню-веснянку з Кіровоградщини

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Етновиконавиця YELKA (Світлана Буланова) презентувала третій кліп на осучаснену українську народну пісню. Цього разу “друге життя” отримала веснянка “Млиночок”, яку учасниці проєкту «Баба Єлька» записали під час експедиції від Насті Павлівни  Зеленько з Розумівки.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Сучасне аранжування для старовинної пісні написав кропивницький музикант і композитор Максим Величко. Відео традиційно довірили знімати відомому в Україні фотографу, лауреату обласної журналістської премії Олександру Майорову.

Зйомки проходили у двох локаціях: біля старовинного млина у селі Давидівка Голованівського району та в Розумівці Олександрівського району – біля Бондарського ставу і в садибі місцевої жительки Насті Павлівни Зеленько.

До кліпу ввійшли мальовничі краєвиди річки Ятрань і столітній Давидівський водяний млин, збудований на початку ХХ ст. за власника тамтешнього маєтку контр-адмірала Олексія Абази. Участь у зйомках взяла і конячка Лиска, яку на світанку привів пастися житель Давидівки Павло Бербега.

Село Розумівку обрали для зйомок через 81-річну Настю Павлівну Зеленько, яка фактично стала основним пісенним джерелом “Баби Єльки”. Лише від неї записали більше сотні пісень, зокрема “Млиночок”, і щодня бабуся у телефонних розмовах надиктовує все нові і нові тексти.

Участь у зйомках також узяли учасниці проєкту «Баба Єлька» – Інна Тільнова та Світлана Листюк. Авторка спідниць, у які вони  вбрані, це майстриня Валентина Ляшенко, яка вже багато років відтворює автентичний український одяг (майстерня «Стьожка»). Червона спідниця Світлани Листюк прикрашена вибійкою від Творчої майстерні «Буряк кучерявий», а сіра має містичну історію – тканину для її пошиття знайшли у скрині свекра Світлани Буланової, який повернувся з Сибіру в Україну після розкуркулення його родини. Вбрання Світлани Буланової – автентична сорочка та сарафан (шарафан), пошиті на початку ХХ століття.

На дівчатах традиційні українські прикраси: червоні намиста з кераміки, скляні сережки, дукач, який у давнину носили модниці Олександрівського району, стрічки та квіти.

“Ми прагнемо привернути увагу до свого, показавши, яким красивим може бути все, що пов’язане з рідним краєм”, – пояснили героїні кліпу.

Нагадаємо, минулого року YELKA презентувала кліп на осучаснену пісню «Ой полинь-полиньок», яку члени проєкту «Баба Єлька» записали у селі Листопадовому (Новомиргородський район) у вересні 2018 року від фольклорного колективу «Берегиня».

А в березні цього року світ побачив чуттєвий кліп на пісню «Оддавала мати дочку», яку «Баба Єлька» записала у квітні 2019-го під час експедиції у село Липняжку Добровеличківського району. Її наспівала Ольга Семенівна Півень.

Більше про проєкт можна дізнатися на сайті “Баби Єльки”.

Читайте також: Фотограф проєкту “Баба Єлька” здобув обласну журналістську премію

Прем"єра!!! YELKA – МЛИНОЧОК

Кліп на пісню «Млиночок» – це третя спільна робота композитора Max Velychko, оператора Aleksandr Maiorov та співачки YELKA (Світлана Буланова). «Млиночок» знімали поблизу сіл Давидівки Голованівського району та Розумівки Олександрівського.Давидівку вибрали не випадково, а через мальовничі береги річки Ятрань і старовинний водяний млин, збудований на початку ХХ століття за власника тамтешнього маєтку контр-адмірала Олексія Абази. Млин працював орієнтовно з 1911 до 1990-х років, а після довгої перерви знову почав функціонувати за призначенням у приватній власності. Участь у зйомках взяла і конячка Лиска, яку на світанку без попередньої домовленості з авторською групою під час зйомок привів пастися у беріг житель Давидівки Павло Бербега. Ще однією локацією, показаною у кліпі, стало село Розумівка, відоме не лише краєвидами, а й своєю історією. Тут для зйомок обрали садибу 81-річної Насті Зеленько – саме від неї члени проєкту «Баба Єлька» записали веснянку, яку сьогодні переосмислила YELKA. Разом із Настею Павлівною дівчата з «Баби Єльки» та Максим Величко зустрічали світанок на березі Бондарського ставу. Участь у зйомках також узяли члени проєкту «Баба Єлька» – Інна Тільнова та Світлана Листюк.Авторкою спідниць, у які вбрані Інна Тільнова та Світлана Листюк, стала майстриня Валентина Ляшенко, яка вже багато років відтворює автентичний український одяг (майстерня «Стьожка»). Червона спідниця Світлани Листюк прикрашена вибійкою від Творчої майстерні «Буряк кучерявий», а сіра має містичну історію – тканину для її пошиття була знайдена у скрині свекра Світлани Буланової, який повернувся з Сибіру в Україну після розкуркулення його родини. Вбрання Світлани Буланової – автентична сорочка та сарафан (шарафан), пошиті на початку ХХ століття. На дівчатах традиційні українські прикраси: червоні намиста з кераміки, скляні сережки, дукач, який у давнину носили модниці Олександрівського району, стрічки та квіти. Ми прагнемо привернути увагу до свого, показавши, яким красивим може бути все, що пов’язане з рідним краєм.Ой на горі млиночок Ой, на горі млиночок, млиночокКінь мене несе, тихо йдеЙ у полеТам дівчаток таночок, таночокКінь мене несе, тихо йдеЙ у полеПоміж їми сам Їван, сам Їван,Кінь мене несе, тихо йдеЙ у полеТам він собі дівку брав, дівку бравКінь мене несе, тихо йдеЙ у поле- Ходи, дівко, зо мною, зо мноюКінь мене несе, тихо йдеЙ у полеБудеш мені жоною, жоноюКінь мене несе, тихо йдеЙ у полеКінець розмови в чатіВведіть повідомлення#YELKA #бабаЄлька #Розумівка #НастяЗеленько

Опубліковано YELKA Субота, 23 травня 2020 р.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар