Гра всередині роялю: кропивничанам показали сучасну оперу IYOV

Учора, 30 серпня, опера Влада Троїцького IYOV у Кропивницькому зібрала аншлаг. Новатори не лише додали до класичного виконання опери барабани та віолончель, а й творили нові звуки завдяки смичкам всередині рояля.  Вдячні глядачі 10 хвилин тримали артистів на сцені гучними оплесками. 

Опера новатора української театральної сцени Влада Троїцького виступила у Кропивницькому в рамках Першого національного мистецького фестивалю.

Сюжет заснований на священних латинських текстах і книзі Іова зі Старого Завіту. Це історія про життя біблійного героя, людському розпачі, пошуках справжнього “я” і жертовності. На сцені це виглядало, як оповідь про долю Іова, після чого цей момент зображували музикально шестеро солістів, рояль, барабани та віолончель.

Музичним відкриттям твору стало використання нових звуків всередині рояля. Завдяки нетиповим прийомам гри і ударним інструментам він перетворювався на справжній симфонічний оркестр, а часом навіть і на генератор електронних звуків. Драматичною опера була через контрастне поєднання речитативів і музичних номерів з різними настроями.

“Там відбувалося фантастичне дійство: і хор, і проекція химерних картин та фігур на все і всіх, використання несподіваних засобів видобування звуку із музичних інструментів, а те, що вони робили з відкритим роялем узагалі не піддається ніякому описові”,- ділить враженнями Олександр Ратушняк.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар