Які проекти висуваються на здобуття обласної премії імені Якова Паученка

фото: 21ch.kr.ua

У Кропивницькому визначилися із переліком об’єктів (творів), які висуваються на здобуття обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.

Список номінантів опублікували на сайті Кіровоградської обласної ради.

У номінації «Архітектура».

  • Будівництво православного храму і благоустрій території парку
    ім. Крючкова по вул. Павла Сніцара у Кропивницькому.
    Автор проекту: Дрофа Ірина Олексіївна – головний архітектор проекту, головний архітектор проектів ПП “СервісІнвест”.
  • Реконструкція магазину непродовольчих товарів з будівництвом добудови по вул.Великій Перспективній, 48 у Кропивницькому.
    Автор проекту: Пирогова Алла Владиславівна — головний архітектор проекту ТОВ “Модерн”.
  • Будівництво житлового будинку по вул.Шевченка, 10 а та реконструкція житлового будинку по вул.Шевченка, 10 б, у Кропивницькому.
    Автор проекту: Ковтун Ганна Валентинівна — автор ідеї, головний архітектор проекту.

У номінації «Декоративно-прикладне мистецтво».

  • Творчі доробки в галузі професійної художньої кераміки, теоретичне і практичне дослідження історичних традицій народної кераміки
    Кіровоградщини та впровадження традиційних технік гончарства в сучасне декоративно-прикладне мистецтво.
    Автор: Кулініч Лариса Олександрівна — старший викладач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету ЦДПУ ім.В. Винниченка, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
  • Серія витинанок — інсталяцій “Пошуки буття”, що впроваджують основні засади української національної традиції та традиційні жанри декоративно-прикладного мистецтва, пропагування актуальних тем з історії слов’янської культури.
    Автор: Ачкасова Марія Владиславівна — член Національної спілки художників України.

У номінації «Геральдика та вексилологія».

  • Твори на участь у даній номінації не подавались.

Обласна премія у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно – прикладного мистецтва імені Якова Паученка заснована Кіровоградською обласною радою в 2002 році (рішення Кіровоградської обласної ради від 31 травня 2002 року № 36).

Премія присуджується у трьох номінаціях – «Архітектура», «Геральдика та вексилологія», «Декоративно – прикладне мистецтво».

Переможцям конкурсу на здобуття премії присвоюється звання «Лауреат обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно – прикладного мистецтва імені Якова Паученка», вручається диплом установленого зразка та грошова частина премії.

Яків Васильович Паученко народився 21 березня 1866 року у Єлисаветграді Херсонської губернії. Його по праву називають визначним українським кіровоградським архітектором. Яків Паученко являється автором проектів значного числа будівель у нашому місті, зведених наприкінці XIX — початку ХХ ст.ст.

Навчався в рисувальних класах П.О. Крестоносцева при Єлисаветградському земському реальному училищі.

Яків Паученко продовжив митецьку освіту в Училищі живопису, скульптури і архітектури Московського Художнього Товариства. Представивши на річний іспит 1893 року свій архітектурний проект, отримав за нього срібну медаль та звання некласного художника архітектури.

Після навчання Я. Паученко повернувся на батьківщину — до Єлисаветграда. Митець володів іконописною, іконостасною та позолотною майстернею, успадкованою від батька, в якій писалися ікони для Успенського собору міста Єлисаветграда та Вознесенського собору міста Бобринця. Однак головним заняттям у житті Я.В. Паученка стала архітектурна творчість у рідному місті.

Якову Васильовичу Паученку судилося стати одним з тих зодчих, які створили неповторний модерновий архітектурний ансамбль історичного центру міста Єлисаветграда. За його проектами було збудовано чимало будівель міста. Загалом — понад 20 зафіксованих документально об’єктів побудував архітектор (за 48 років життя).

Ось як Єлисаветградська газета «Голос Юга» 1914 року писала про Якова Паученка:

«… ціла низка зведених ним будівель дуже яскраво кажуть про нього, як про талановитого художника-архітектора… Без сумніву заслугою є те, що він першим у нашому місті подав зразки художньої архітектури…»

Будинок Я.В. Паученка, зведений за власним проектом (тепер музей О.О. Осьмьоркіна)
Яків Васильович робив все, що було в його силах, аби привнести в провінційне місто дух культури і мистецтва, а опорою цієї діяльності завжди був його власний будинок (нині — Художньо-меморіальний музей О.О. Осмьоркіна), збудований ним за власним проектом 1899 року. Ця споруда стала своєрідною візитною карткою архітектора і є високопрофесійним зразком поєднання провідних стильових напрямків архітектури того часу — модерну та «неоруського» (неоросійського). Будинок не лише відображав сутність його творця, але й уособлював в собі найвищу істину мистецтва — свободу вибору. Тут відбувались музичні вечори і театральні прем’єри, тут же складалися проекти майбутніх архітектурних споруд. Саме в цій атмосфері виховувався небіж Я.В. Паученка — Сашко, який згодом став відомим художником, професором живопису Олександром Олександровичем Осмьоркіним.

Помер Яків Васильович Паученко 29 жовтня 1914 року і був похований на Петропавлівському кладовищі (в теперішній час не існує), і могила його зникла під фундаментами новобудов.

Найвідоміші будинки, споруджені за проектами Я. В. Паученка:

  • Театр «Ілюзіон» (школа мистецтв, вул. Дворцова, 7);
  • Гостинний двір (вул. Дворцова, 9);
  • Будинок купця Соловйова (не зберігся, вул. Дворцова, 13);
  • Міжнародний кредитний банк (Легбанк, вул. Дворцова, 17);
  • Водолікарня Гольденберга (міська лікарня № З, вул. Архітектора Паученка, 45);
  • Власний будинок (Художньо-меморіальний музей О.О. Осмьоркіна, вул. Архітектора Паученка, 89);
  • Будинок лікаря Мейтуса (ДМШ № 1 ім. Нейгауза, вул. Віктора Чміленка, 65);
  • Будинок лікаря Вайсенберга (обласне управління охорони здоров’я, вул. Віктора Чміленка, 74);
  • Житловий будинок (вул. Гоголя, 28);
  • Лікарня Червоного Хреста Св. Анни (міська лікарня № 2, вул. Ганни Дмитрян, 1);
  • Міська лікарня (м. Новомиргород);
  • Вознесенський собор (м. Бобринець).

Про митця пам’ятають у рідному місті — у 2002 році Кіровоградською обласною радою засновано обласну премію в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.

Будинок Я.В. Паученка, зведений за власним проектом (тепер музей О.О. Осьмьоркіна)
Водолікарня Гольденберга (міська лікарня № З, вул. Архітектора Паученка, 45)
Міська лікарня в Новомиргороді
Будинок лікаря Мейтуса (тепер ДМШ № 1 ім. Нейгауза, вул. Віктора Чміленка, 65), сучасний вигляд
Собор у м. Бобринець
Поширити:

Залишити коментар:

коментар