Зеленський звільнив генерала Залужного. Кого призначив на його місце?

© Генерал Валерій Залужний. Фото з відкритих джерел

Президент зеленський відправив у відставку генерала Валерія Залужного, який понад два роки обіймав посаду головнокомандувача Збройних сил України і разом з українськими воїнами крок за кроком витісняв російських окупантів з України.

Про звільнення генерала Зеленський повідомив шляхом традиційного відеозвернення до українців, інформує перша електронна газета.

“Я вдячний генералу Залужному за два роки захисту.

Я вдячний за кожну перемогу, яких ми досягли разом і завдяки всім українським воїнам, які героїчно витягують цю війну на собі.

Відверто поговорили сьогодні про те, що потребує змін в армії. Термінових змін” – зазначив Зеленський.

Факт звільнення підтвердив Міністр оборони України Рустем Умєров.

“Генералу Валерію Залужному випало одне з найскладніших завдань – керувати Збройними Силами України під час Великої Війни з росією.

Збройні Сили України разом з усім Народом нашої країни продемонстрували всьому світові, що Україна – буде боротись за своє та за своїх, незважаючи на те, з яким ворогом має справу.
Наші воїни відбили навалу агресора, захистили нашу державність, і продовжують щодня захищати нашу незалежність.

Але війна не залишається однаковою. Війна змінюється та вимагає змін. Бойові дії 2022, 2023 та 2024 – це три різні реальності. 2024 принесе нові зміни, до яких мусимо бути готові. Потрібні нові підходи, нові стратегії.

Сьогодні було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних Сил України.
Щиро вдячний Валерію Федоровичу за всі досягнення та перемоги”, – написав міністр на своїй сторінці у Фейсбук.

Звільненню Залужного передували численні конфлікти між генерадом і президентом, про які повідомляє ЗМІ, спираючись на військових, депутатів Верховної ради, членів Кабміну, наближених до офісу президента осіб. Щоразу інформаційний бум закінчувався гучним обуренням громадськості і публічними заявами Зеленського-Залужного про порозуміння і відсутність суперечок між ними.

При цьому українські та західні політичні та медіаексперти писали про велику кризу довіри між військовим та політичним керівництвом України.

© Генерал Валерій Залужний. Фото з відкритих джерел

Українське представництво BBC так охаракретизувало діяльнысть Залужного на посту головнокомандувача і причини його звільнення:

“Залужний – кадровий військовий з понад 20-річною військовою кар’єрою. У липні 2021 року Володимир Зеленський призначив його головнокомандувачем ЗСУ.

Саме Залужний керував українським військом, коли в лютому 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення.

І хоча на адресу української влади часто звучала критика щодо того, що країна недостатньо готувалася до війни і, можливо, тому росіянам так стрімко вдалося дістатися Києва та окупувати південний схід України, експерти та можновладці визнають, що багато в чому те, що держава втрималася в перші місяці – заслуга Залужного.

На цьому тлі почались розмови про перспективи Залужного як політика та ймовірного конкурента президента Володимира Зеленського.

У листопаді 2023 року вийшла стаття та інтерв’ю Залужного в британському виданні The Economist, які викликали бурю і запустили процес, який зрештою призвів до звільнення.

У зверненні Залужний вперше визнав, що український наступ завершився без очікуваних успіхів, а розрахунок на те, що великі втрати виснажать росіян, був від початку помилковим. Він поділився баченням, що країні слід зробити в технологічному плані, які помилки врахувати і що саме необхідно з боку західних партнерів”.

© Генерал Валерій Залужний на обкладинці американського журналу TIME

Новим головнокомандувачем Зеленський призначив генерал-полковника Олександра Сирського, який свого часу був командиром всієї Антитерористичної операції на Сході України і координував вихід українських військових з Дебальцева, відомий як “Дебальцівський котел”.

© Олександр Сирський під час параду на Хрещатику. Фото з відкритих джерел
Довідково:

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Владимирської області Росії.

Він закінчив у 1986-му році Московське вище військове командне училище. Після проголошення незалежності почав служити у Нацгвардії, а згодом в ЗСУ.

В 1996-му році закінчив Академію Збройних сил, а в 2005-му Національний університет оборони.

У 2000-х роках Сирський командував 72-ю механізованою бригадою. Був долучений до співпраці України з НАТО.

Взимку 2015 року він був одним з головних командирів АТО під час боїв за Дебальцеве. Сформована Сирським група «Барс» прикривала вихід ЗСУ з Дебальцевого. За цю операцію Сирського нагородили орденом Богдана Хмельницького.

З 2016 року очолював Об'єднаний оперативний штаб, який координував дії українських військових на Донбасі. З 2019 року керував Сухопутними військами.

На початку повномасштабного вторгнення Росії саме Сирський був відповідальним за оборону Києва, за що отримав звання "Герой України".

Восени 2022-го Сирський був одним з командувачів контрнаступу на Харківщині.

Восени 2022 – навесні 2023 керував обороною Соледару та Бахмута.

В інтерв’ю ВВС Сирський тоді називав наступальну битву під Бахмутом, де загинули тисячі українських військових, “принциповою справою і справою честі”. Він казав, що ЗСУ можуть оточити захоплене росіянами місто, проте цього не сталось.

З осені 2023 року оперативно-стратегічне угруповання “Хортиця”, яким командує Сирський, відповідає за ділянку фронту біля Куп’янська.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар