Сьогодні обласна рада розгляне петицію колективу Театру корифеїв

© Сергій Марущак

Сьогодні, 6 жовтня, під час чергового засідання сесії Кіровоградської обласної ради, депутати розглянуть петицію стосовно призначення директора — художнього керівника театру ім. М.Л.Кропивницького.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією прес-служби облради.

Колектив театру 2 серпня зареєстрував петицію, у якій закликав голову і представників облради припинити політичну атаку на театр.

В тексті йшлося зокрема про:

  • голову Кіровоградської обласної ради від «Слуги народу» Юрія Дрозда,
  • голову фракції «Батьківщина» Олександра Чорноіваненка,
  • голову фракції «За майбутнє» Олександра Горбунова.

Петиція стала реакцією театралів на тиск з боку обласної ради на тодішнього директора театру В`ячеслава Вандрашека, якого примушували піти з посади добровільно. Актори навіть влаштували мирний мітинг на Театральній площі на підтримку Вандрашека, колектив і директора підтримала Національна спілка театралів України, а Мінкульт повідомив, що не бачить підстав для розірвання контракту з чинним керівником В’ячеславом Вандрашеком.

Вже 30 серпня їхня петиція набрала необхідні для розгляду 700 голосів, хоча до кінця збору залишалося ще два місяці.

Після набрання необхідної кількості голосів Кіровоградська обласна рада мала б:

– не пізніш як через три робочі дні оприлюднити на своєму офіційному сайті інформацію про початок розгляду електронної петиції;

– розглянути електронну петицію невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів із дня оприлюднення інформації про початок її розгляду;

– далі оголосити на офіційному сайті про підтримку або непідтримку електронної петиції;

– у відповіді на електронну петицію обласна рада повинна повідомити про результати розгляду порушених у ній питань із відповідним обґрунтуванням;

– відповідь на електронну петицію має бути оприлюднена на офіційному сайті не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду, а також надіслана у письмовому вигляді її автору (ініціатору).

Проте, попри цей алгоритм дій, голова обласної ради оголосив конкурс на посаду директора театру і провів його. Попри обіцянку Юрія Дрозда врахувати думку колективу театру, наявність петиції була проігнорована, а в конкурсній комісії не не було представлено жодного митця з Кіровоградщини.

Безпосередньо під час конкурсу журналісти видання “Пульс” помітили, що на початку засідання голова комісії Сергій Васильєв користується документом, у якому заздалегідь написані результати голосування, зокрема “ПРОТИ – 0“; “УТРИМАЛИСЬ – 0”.

Після цього вранці 26 вересня представники Кіровоградської обласної ради без попередження прийшли в Театр корифеїв і вручили В’ячеславу Вандрашеку розпорядження голови облради Юрія Дрозда № 251-гр від 25 вересня 2023 року про звільнення з посади директора театру. А  27 вересня колективу представили нового керівника – киянина Сергія Корнієнка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар