200 мільйонів в асфальт чи на армію: що вирішили депутати Кропивницької міськради

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Чотирнадцяте засідання дев’ятої сесії Кропивницької міської ради, яке відбулося сьогодні, 27 липня, відзначилося обговоренням спірного для громади міста питання – проекту рішення № 1690 про виділення майже 200 мільйонів гривень на капітальний ремонт і реконструкцію вулиці Героїв України у Кропивницькому.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Нагадаємо, в обласному центрі вже розпочали ремонт вулиць Героїв України та Академінка Тамма (відрізок від вулиці Курганної до повороту на вулиці Жадова). На невеликий відтинок автошляху з місцевого та державного бюджету планують витратити майже 200 мільйонів гривень – тут хочуть капітально відремонтувати та розширити дорожнє полотно, перенести електроопори, встановити велодоріжки та тротуари. Частина громади виступає проти, вважаючи це недоцільним в часи війни.

Читайте також: Кропивничани хочуть замість ремонту дороги відправити гроші на фронт

Безпосередньо перед сесією на площі біля міської ради зібралися небайдужі містяни, які вважають недоцільним вкладати таку суму в ремонт вулиці, коли є більш нагальна потреба – підтримка ЗСУ і ТРО у війні з російськими окупантами.

Громада наполягає на перегляд цього рішення і перенаправлення коштів на спорудження чи облаштування укриттів, придбання дронів та інших необхідних українським захисникам речей і обладнання.

Також люди виступили проти бездумного, на їхню думку, спилювання дерев, яке систематично відбувається у Кропивницькому, і заміну морозостійких, багаторічних порід на вибагливі саджанці каштанів, туй тощо. Активісти наголошували, що легше зберегти вже існуючі дерева, ніж виростити нові. Бо мало посадити саджанець – необхідно за ним доглядати, щоб той прижився. А цього в місті не спостерігається.

363504697-1320879205181674-8824995748236558542-n

358187971-661708712539235-2385954011600863608-n

Після мітингу, активісти перейшли до сесійної зали. Від громадськості виступила голова ГО “Озеленення Кропивницький” Надія Паливода:

“Сьогодні депутати голосуватимуть, щоб виділити ще додаткових 60 мільйонів гривень на ремонт вулиці Героїв України. Невже ви вважаєте, що ремонт вулиці сьогодні настільки важливий? Нагадаю, щойно ми піднімалися вшанувати пам’ять загиблих воїнів.

Олександр Вергун (заступник міського голови) сказав, що асфальт там настільки поганий, що він не переживе зиму. А скільки наших воїні не переживуть зиму, бо в в них немає потрібнорго обладнання, захисту? Невже дороги важливіша за життя наших воїнів?

Я говорю не тільки від себе, а висловлюю позицію громадськості. Ви бачили, що люди в соцмережах вам пишуть? “Навіщо зараз ремонтувати дорогу, якщо по ній завтра можуть їхати російські танки?”, “З чого ви взяли, що війна дійшла кінця, що ми перемагаємо?”

До речі, західна преса відкрито говорить, що український контрнаступ провалився, а американські платники податків не хочуть виділяти свої кошти Україні. І це вони ще не знають, куди ці кошти йдуть. Що ці гроші йдуть не на допомогу військовим, а на новий асфальт і спилювання дерев!”

363484067-937283490669444-7436984332170404525-n

Також вона наголосила, що під прийнятим рішенням люди побачать прізвища депутатів і за що саме вони голосували – за асфальт чи за перемогу.

За словами громадської діячки, у цьому питанні спірне все – і кошти, і проект, і навіть породи дерев, які планують там висадити. Тому вона пропонує створити робочу групу і допрацювати питання виділення коштів і проведення ремонту відрізку вулиці Героїв України.

362460726-1013808293305847-7448685849649565219-n

Іншим представником громадськості, який взяв слово, був юрист Ігор Погасій:

“Чому у нас системно панує політика винищення зелених зон, захоплення дитячих майданчиків? Чому “Ятрані” дозволено вкрадати громадський простір і кожен з вас сидить і мовчки за цим спостерігає? Ніякої позиції, ніякого супротиву ми від вас не бачимо? Коли це припинеться? – звернувся він до депутатів.

Хочеться також почути відповідь: хто був ініціатором такого “розумного” рішення проєкту на виділення близько 200 мільйонів гривень на відрізок дороги, який нічого не значить для розвитку міста?! Це близько 237 тисяч гривень на 1 метр так званої реконструкції. Задумайтеся, депутати, що відбувається і яка ваша особиста позиція щодо цього?

Чому не було проведення громадського обговорення, не проведена консультація зі Спілкою архітекторів, яка би визначила чи доцільно закопувати 200 мільйонів гривень в асфальт під час війни чи краще спрямувати їх в потрібне русло? Хай кожен з вас сам собі поставить питання – хто я і що собою представляю в цій громаді”.

Ігор Погасій наголосив, що слід провести розслідування, чому такі питання приймаються в кулуарному режимі, без громадського обговорення.

“Чому ще не прийнято рішення по затвердження бюджету, а роботи в же почалися? Хіба таке може бути у свідомій громаді? Мені соромно за вас, депутати!” – зазначив активіст.

Нагадаємо, ідеться не лише про виділення коштів на ремонт вулиці Героїв України, а й про розширення будівлі магазину мережі “Ятрань” в мікрорайоні Новомиколаївка за рахунок тротуару прилеглої частини дороги.

Звернення представників громадськості підтримала депутатка Ольга Ковальова-Алокілі. Вона привела своїм колегам у приклад звернення військового до очільників міст і громад, яке було оприлюднено у соцмережах. Воїн нагадував і запитував:

“Коли на вашу хату нападають, її захищають, а не білять.

Коли ви утеплюєте школу за 60 мільйонів гривень, чи впевнені ви, що через рік в ній не навчатимуться за російськими підручниками?”

Депутатка відзначила, що війна триває, а до кінця фінансового року ще кілька місяців. Тож місту варто було б мати “фінансову подушку”, а не повністю розподіляти весь залишок коштів, що планують зробити сьогодні в міськраді.

“Колеги, застерігаю, пропоную і прошу дослухатися і до думки громади, і до думки військових, і до їх потреб. Закликаю утриматися від прийняття сумнівних проектів рішень по ремонту доріг і ЖКГ, провести дослідження, обговорення і використати кошти відповідно до потреб сьогодення” – підсумувала Ольга Ковальова-Алокілі.

Під час обговорення депутати, зокрема, піднімали питання про те, хто є замовником проекту реконструкції, чи можна змінити його так, щоб зберегти дерева, які забезпечують місту чистіше повітря тощо.

363344401-1865645913832632-5472665360057951782-n

Депутатів поінформували, що питання ремонту цих нині спірних ділянок обговорювалося ще в 2021 році і тоді було підтримане депутатами.

Проект реконструкції виготовляв «Укрдіпродор» з урахуванням Державних будівельних норм. Саме проектант запропонував розширити проїжджу частину і додати велодоріжки, знести 11 дерев повністю, а решту – замінити.

Обговорення проекту відбувалося з ДП «Укрдержбудекспертиза» і фахівцями Нацполіції, проект і суму фінансування затвердили розпорядженням голови ОВА.

Депутати міської ради ознайомилися з проектом, після чого проектно-кошторисні документи передали Агентству автомобільних доріг в Кіровоградській області, яке нині є замовником будівництва (реконструкції) згаданих доріг.

Агентство 21 липня отримало дозвіл на початок робіт, фінансування з обласного бюджету, провело процедуру закупівлі, переможцем якої стало підприємство з Одеси, і взялося за ремонт.

Під час обговорення депутати оминули питання перенаправлення коштів з капітального ремонту дороги на потреби воїнам, про що просила громадськість, а зосередилися на чварах навколо дерев – варто чи ні їх спилювати й садити нові.

У результаті на голосування висунули пропозицію Ольги Ковальової-Алокілі про капітальний ремонт дороги без зміни розмірів проїжджої частини і зі збереженням дерев. Її підтримали лише троє депутатів.

Натомість кількістю у 28 голосів депутати прийняли проект рішення № 1690 доопрацьований в цілому.

Капітальний ремонт вулиць Героїв України та Академінка Тамма продовжиться за раніше затвердженим проектом.

Фото ГО Озеленення Кропивницький

Поширити:

Залишити коментар:

коментар