Воїн 95-ї бригади стане міністром освіти України

Доброволець 95-ї бригади Десантно-штурмових військ, а в цивільному житті директор Національного центру «Мала академія наук», Оксен Лісовий змінить на посаді міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, інформує Перша електронна газета.

Оксен Лісовий – заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі освіти. Четвертий рік є директором Малої академії наук. З початку вторгненя бере участь у бойових діях як доброволець 95-ї бригади Десантно-штурмових військ.

Як пише mind.ua, Оксен Лісовий народився 1972 року в родині вчителів. Батька, Василя Лісового, – відомого дисидента, організатора українського самвидаву в 1960–1970-х роках – кинули за грати за два тижні до народження Оксена, за те, що той виступив із відкритим листом на захист заарештованих шістдесятників. Матір, Віру Лісову, за це звільнили з роботи в Інституті педагогіки.

Василь Лісовий, якого крім того арештовували за протест проти введення військ СРСР в Афганістан, провів у таборах та засланні 11 років і був звільнений у липні 1983-го.

Оскільки для дітей дисидентів вища освіта була недоступною, Оксен Лісовий спочатку закінчив Решетилівське художнє училище народних промислів за спеціальністю «художник-кераміст». Він має фах гончара 3-го професійного розряду. Вже після реабілітації батька Оксен опановував у Київському державному інституті культури спеціальність «Бібліотечно-інформаційні системи».

З 17 років пан Лісовий уже вів художні гуртки при школах, як тренер навчав фехтувати в скаутській організації «Січ», історичному клубі КНУ імені Тараса Шевченка та Києво-Могилянському колегіумі.

На сторінці МАН у соцмережах є інформація про те, що у 23 роки Оксен Лісовий зайнявся бізнесом. Автозаправну станцію відкрив на позичені в батьків 200$, і надалі вона стала прибутковою.

В інтерв’ю він пояснював, чому пішов у науку:

«…у мене були кіоски, магазини… Я побудую будинок, обнесу його високим парканом, і в мене там все всередині буде дуже добре. Але я ж буду виїжджати за межі цього будинку… Мало прибрати у своєму подвір’ї, треба прибрати свою вулицю, своє місто. А для цього треба прибрати безлад у голові тих людей, які живуть у цих містах. Тому найцікавіше і найперспективніше, власне, прибирати безлад у головах людей».

Оксен Лісовий з 2010 року обіймає посаду директора Національного центру Мала академія наук України (МАН). У 2010 МАН отримує статус Національного центру. Тоді ж пан Лісовий став ініціатором проведення літніх наукових шкіл для талановитої молоді. Наразі щоліта проводиться понад 150 літніх шкіл у різних регіонах країни та за різними науковими напрямами.

Згодом, у 2012 році, Оксен Лісовий захистив кандидатську з філософської антропології та філософії культури, а у 2015 році отримав вчене звання доцента.

Також 2012 року за освітню діяльність став лауреатом Державної премії України у сфері освіти. А у 2021-му отримав почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

У вересні 2020 року спільно з президентом Малої академії наук Станіславом Довгим ініціював заснування першого в Україні Музею науки, який відкрили на ВДНГ у Києві.

З початком повномасштабного російського вторгнення він долучився до війська як доброволець у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. Зокрема, у своєму Фейсбуці він розповідав про участь у боях на сході, в районі агломерації Слов’янськ – Краматорськ – Дружківка та поблизу Кремінної.

Нагадаємо, попередній міністр Сергій Шкарлет подав заяву про відставку. Він запам’ятався українцям скандалом навколо його докторської дисертації. “Наукова” праця міністра виявилася плагіатом – збіги з працями інших науковців становлять 87,4%. Про це йдеться на сайті “Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях”.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар