Кропивничани на місцевих виборах отримають аж п’ять бюлетенів

© Сьогодні

Центральна виборча комісія призначила на 25 жовтня перші місцеві вибори у 49 територіальних громадах Кіровоградської області. Загалом у голосуванні зможуть взяти участь більше 700 тисяч мешканців регіону. У 19 громадах вибори депутатів відбуватимуться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками, а у 30 – за мажоритарною системою відносної більшості. Найбільше виборців голосуватимуть у Кропивницькому. Це майже 181 тисяча громадян. Обиратимуть депутатів за пропорційним представництвом. Мешканці обласного центру на місцевих виборах отримують найбільше бюлетенів – п’ять, оскільки, голосуватимуть за депутатів обласної та районної ради, міської ради та районні ради у місті Кропивницькому, а також міського голову.

ОПОРА проаналізувала вибори в громадах за інформацію Центральної виборчої комісії, повідомляє Перша електронна газета.

У громадах, де кількість виборців становить більше 10 тисяч осіб, вибори відбудуться за системою пропорційного представництва, а там, де виборців менше 10 тисяч, – за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. Детальні роз’яснення щодо особливостей цієї системи можна у статті «Як користуватися новою пропорційною системою на місцевих виборах?».

У Кропивницькому районі до найбільший громад належать Знам’янська міська рада та Олександрівська селищна рада. В обох громадах обиратимуть депутатів за пропорційними представництвами. А от найбільшими громади, які голосуватимуть на місцевих виборах за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах є Кетрисанівська сільська рада (кількість виборців – 9741), Устинівська селищна рада (кількість виборців – 9394) та Бобринецька міська рада (кількість виборців – 8988).

20.08.2020 KR Krop

У Голованівському районі найбільше виборців голосуватиму за депутатів та міського голову Гайворонської міської ради – 19562. На другому місці Благовіщенська міська рада (кількість виборців –17822), а на третьому – Голованівська селищна рада (кількість виборців –12251). У всіх трьох громадах вибори відбуватимуться за системою пропорційного представництва. Найбільші три громади на території району, де голосуватимуть на виборах за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах – це Вільшанська селищна рада (кількість виборців – 9082), Заваллівська селищна рада (кількість виборців – 8133) та Побузька селищна рада (кількість виборців – 6748).

20.08.2020 KR Golov

У Новоукраїнському районі три найбільші громади – Новомиргородська, Новоукраїнська та Маловисківська міські ради матимуть вибори за системою пропорційного представництва. А от найбільші громади, де вибори відбудуться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах – це Смолінська селищна рада, Помічнянська міська рада та Рівнянська сільська рада.

20.08.2020 KR Noukraunka

В Олександрійському районі за системою пропорційного представництва вибори пройдуть у чотирьох ОТГ. Три найбільших – Олександрійська та Світловодська міська рада, а також Петрівська селищна рада.

До переліку найбільших громад, на яких вибори пройдуть за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах потрапила Приютівська селищна рада (кількість виборців – 9425), Великоандрусівська сільська рада (кількість виборців – 6704) та Попельнастівська сільська рада (кількість виборців – 5875).

20.08.2020 KR Oleksandria

Зазначимо, що в громадах, які обиратимуть депутатів за пропорційною системою, самовисування кандидатів не передбачено законом. Відповідно самовисування можливе лише там, де існуватиме мажоритарна виборча система.

Нагадаємо, ОПОРА проаналізувала склад виборчих комісій на Кіровоградщині.

Читайте також: На Кіровоградщині найбільше замін у ТВК – від партії “Слуга народу”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар