Харківські науковці досліджували сорти горіхів на Кіровоградщині

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Харківські науковці обстежили плантації горіхоплідних у дендрологічний парку «Веселі Боковеньки», розташованого поблизу однойменного села у межах Долинського району Кіровоградської області.

Повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства.

З метою натурного обстеження стану та видового складу плантацій і садів горіха волоського та фундуків на території  ДСДЛ центру «Веселі Боковеньки» перебували фахівці Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького –  кандидат сільськогосподарських наук, завідуюча лабораторією селекції  С.А. Лось, науковий співробітник Харківської лісової науково-дослідної станції В.Г. Григор’єва та кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, доцент кафедри лісових культур і лісомеліорації Харківського аграрного університету ім. В.В. Докучаєва В.Є. Слюсарчук.

За попередніми висновками науковців, наявні плантації потребують серйозної реконструкції та догляду. Заключні висновки щодо стану та  використання насаджень будуть надані фахівцями  після детального вивчення та аналізу.

 

Відповідно до архівних документів на плантаціях первинного сортовипробовування  лісового центру налічується 84 сорти і клони  горіха волоського та 56 сортів і клонів фундука.

Роботи по гібридизації горіхів та ліщини розпочалися у 1934 році на території тодішньої Веселобоковеньківської дендрологічної станції. Після перерви, спричиненої війною, роботи були продовжені. В результаті кропіткої багаторічної праці наукових співробітників та колективу установи було отримано зимостійкі, урожайні, швидкорослі гібриди, які відзначаються високими  селекційними показниками.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар