У похід водою: кіровоградський мандрівник розповів про особливості екотуризму

Екотуризм – відносно нове поняття у системі цінностей та пріоритетів українців, але він досить швидко розвивається, знаходить все нових і нових прихильників «чистого» відпочинку, який дозволяє не лише відпочити в екологічно чистих регіонах країни, а й зарядитися життєвою енергією природи.

На початку травня кіровоградські екотуристи вирушили у водний похід скелястими берегами Південного Бугу. Відомий кіровоградський мандрівник, доцент кафедри географії та геоекології КДПУ ім. В. Винниченка Андрій Домаранський  розповів Першій електронній газеті про особливості активного водного відпочинку.

Кор.: З чого почалося ваше захоплення водними походами?

Якось подумалося: «Ну скільки можна тягати на собі усі ці рюкзаки? Треба придумати щось легше». Згодом я пересів на катамаран. Коли ідеш водою – ти вільний, тільки насолоджуйся красою природи і компанією. Якщо ж згадувати, коли це сталося, то певно що не так давно, десь років зо п’ять тому – зі сплаву Синюхою. В Україні такий вид туризму найбільше властивий її західній частині – Карпатам, Поділлю. Найпопулярніші тамтешні річки для сплавів – Дністер, Черемош, Прут, Тиса. Найближчий до нас осередок розвитку водного туризму – Південний Буг, але мешканці нашого міста не часті гості там. Причина елементарна – нестача засобів для сплавів, досвідчених провідників і карт маршрутів. Тому, коли виникла можливість, придбав собі катамаран і почав шукати однодумців для подорожей. Виявилося, в місті на Інгулі не лише багато охочих проводити дозвілля саме таким чином, а ще й давні традиції водного туризму. Познайомився з майстрами цієї справи – Олександром Колотухою, Валерієм Кизименком, Сергієм Зарубіним та багатьма іншими. За їх плечами водні походи по Карпатам, Уралу, Кавказу, Карелії, Кордільєр, ну і нашої області звісно.

Кор.: Перший раз було страшно спускатися річкою? 

Хвилювання є завжди. І має бути завжди. Це запорука безпеки, адже водний похід – завжди відповідальність і за екіпаж, і за спорядження, і за судно. Але хвилювання завжди змінюється передчуттям пригод і це допомагає. Часом переживаєш не скільки за проходження маршрутом, скільки за те, аби створити комфортне середовище для команди, за їхні враження.

Найбільше задоволення від сплаву – це позитивні емоції попутників. Якщо через годину після повернення з походу вже відписались у Facebook про свої враження і зібрали законні «лайки» – я свою справу зробив добре.

Кор.: Наскільки безпечне і затратне таке хобі, як водний туризм в Україні?

Безпека річ суб’єктивна, з кимось небезпечно і в бібліотеку сходити. Тому запорука безпеки – ретельно підібрана команда учасників. Якщо ці люди відповідальні, комунікабельні і готові до нових вражень, немає жодного значення їхній досвід, фізична підготовка, вік чи стать. Основні водні маршрути України для них відкриті.

Для початку варто розпочати з рівнинних непорожистих рік – Синюхи, Десни, Дністра, Сули, Ворскли. Згодом варто спробувати пороги Південного Бугу, Гірського Тікичу, рівнинного Пруту, а там і на гірські річки Карпат замахнутися можна – Черемош, Тису, гірський Прут, а там… Колорадо, Замбезі, скандинавські річки…

Щодо затратності походу, то все залежить від тривалості маршруту і прагнення учасників до комфорту. Якщо вас влаштовує пересування потягами, життя в наметах, їжа на багатті, це зовсім недорого, якщо вимоги вищі – вартість збільшиться.

Кор.: У чому переваги і ризики даного виду відпочинку?

Найбільша перевага – в новизні й універсальності. З води, навіть звичні ландшафти виглядають зовсім по іншому. Це зовсім інший світ звуків, кольорів і запахів. Це зовсім інших хід часу. Це зовсім інший формат спілкування. Абсолютно інші емоції. А те, що таке дозвілля доступне більшості людей, я вже казав. Зручно сплавлятися компаніями друзів, колективами співробітників, сім’ями (у тому числі й з дітьми).

Ризики? Ну я в кожній річці, по якій ходив, втопив по телефону. У травні буває прохолодно у наметі (якщо ти там один). Іноді за Інтернетом сумуєш. При відповідальній організації – ризики можна мінімізувати.

Кор.: Де в Україні (і зокрема Кіровоградській області чи поблизу) можна вирушити у водний похід?

Фактично будь-яка водойма може бути придатною для того, аби стати на воду. Для початку можна вийти на Інгул в районі Лісопаркової, спробувати чи це взагалі «твоє». А далі найкраще підбирати річки найменш загачені ставками. У нас в області це може бути Синюха, Інгул на півдні області, Південний Буг, можливо Ятрань, Чорний Ташлик та Інгулець. А потім виїжджати далі – на Поділля, Карпати, Полісся, Волинь, Слобожанщину.

Кор.: Як правильно підготуватися до водного сплаву? Які рекомендації ви дали б людям, які вперше вирішили вирушити у водний похід?

Першочергово – виділити в своєму насиченому розкладі 3-4 дні для відпочинку. Підійде будь-який вікенд від кінця квітня до середини червня, або серпень-жовтень. Залежно від річки. Далі – знайти досвідченого інструктора, а він вже розповість про деталі індивідуального спорядження та руху маршрутом. Багато варіантів для сплавів пропонує туристичний клуб Кіровоградського державного педагогічного університету «МАНДРИ», обласна станція туризму, приватні особи. Головне – зважитися на пригоди.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Фото – Андрій Домаранський

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до У похід водою: кіровоградський мандрівник розповів про особливості екотуризму

  1. Із власного досвіду можу підтвердити, що сплав по Південному Бузі – це щось неймовірне! Це була моя перша більш-менш бурхлива річка, до того я сплавлялася лише на річках з дуже спокійною течією. Тому цей водний похід був для мене дійсно екстремальним!
    Що стосується спорядження, то для перших сплавів підійде звичайний зручний одяг а все інше, як правил,о надає інструктор. Головне, не забути про головний убір! Я в своєму першому водному поході про нього навіть не згадувала, аж поки по завершенню дня не отримала сонячний удар. Можна брати кепку, панамку (але щоб щільно сиділа і не спадала), хоча найкращим варіантом буде купити бафф – https://vershyna.com.ua/buffy це не просто шапка чи бандана, а дійсно універсальний головний убір для активного відпочинку. Він круто захищає від перегріву, а за необхідності його можна пов’язати так, що він закриватиме і голову, і шию від вітру та опіків (особливо це актуально на воді, коли ультафіолет відбивається від водної гладі і в кінці дня ти без захисту виглядаєш як варений рак).

Коментарі заборонені.