
Кіровоградський обласний онкоцентр відреагував на анонімну скаргу на погане харчування для пацієнтів, яка днями з’явилася в соцмережах від невідомого автора. У відповідь на закид у медзакладі провели опитування й оприлюднили результати.
Про це повідомляє Перша електронна газета.
“Ми не мали змоги поспілкуватися з автором особисто, але не залишили ситуацію без уваги. Попри те, що харчоблок і так перебуває під постійним контролем, адміністрація закладу ініціювала додаткову детальну перевірку.
Щоб отримати максимально чесну та об’єктивну картину, ми звернулися до головних суддів у цій справі – наших пацієнтів. Кожен міг висловитися відкрито, без заготовлених варіантів відповідей, щоб ми почули саме їхню власну думку” – кажуть в онкоцентрі.
За результатами анонімного опитування 208-ми пацієнтів стаціонарних відділень, було встановлено наступне:
1. Чи задоволені ви організацією харчування у лікарні?
Так – 171 пацієнт, 82,2%.
Ні – 6 пацієнтів, 2,88%.
Немає відповіді – 11 пацієнтів, 5,29%.
Мали місце відповіді у наступних варіантах: не дуже; 50/50; майже; не завжди; 70/30; в цілому – так; взагалі дякую і за це; винятково; дуже; конечно; не задоволена; не зовсім; складно сказати; немає з чим порівнювати; скоріше ні, ніж так; частково.
2. Чи подобається вам смак їжі?
Так – 145 пацієнтів, 69.71%.
Ні – 15 пацієнтів, 7.21%.
Не все, не завжди, не дуже – 28 пацієнтів, 13,46%.
Мали місце відповіді у наступних варіантах: подобається без риби; частково; інколи; 50/50; бажає бути кращим; винятково; відносно; всі; звісно; можна миритись; як сказати.
3. Які саме страви вам найбільше смакують у лікарні?
Ніякі – 2 пацієнта, 0,97%.
Все – 42 пацієнта, 19,23%.
Відсутня відповідь – 17 пацієнтів, 8,17%. Вказано від 1-ї до 5-ти страв – 136 пацієнтів, 65,38%.
Найчастіше згадуються страви: борщ; рагу; молочні супи; каші; салати; гороховий суп; запіканки; суп; перші страви; сир.
4. Чи достатні порції їжі подають?
Так – 197 пацієнтів, 94,7%.
Ні – 2 пацієнта, 0,97%.
Немає відповіді – 3 пацієнта, 1,44%.
Мали місце відповіді у наступних варіантах: навіть ще й забагато; достатні; але не ситні; дуже; не поправишся; порції достатні; але не все там їстівне.
5. Чи достатньо різноманітна їжа?
Так – 161 пацієнт, 77,4%.
Ні – 23 пацієнта, 11,06%.
Немає відповіді, не знаю, не зовсім, не можу відповісти – 12 пацієнтів, 5,77%.
Мали місце відповіді у наступних варіантах: не дуже; більше салатів; відносно; можливо; можна урізноманітнити; не дуже, але для лікарні – супер!
6. Чи відповідає їжа призначеній вам дієті?
Так – 175 пацієнтів, 84,14%.
Ні – 10 пацієнтів, 4,8%.
Немає відповіді – 14 пацієнтів, 6,73%.
7. Чи вчасно подають їжу?
Так – 206 пацієнтів, 99,03%.
Немає відповіді – 2 пацієнта, 0,97%.
Мали місце відповіді: все чисто; доброзичливо; ввічливо.
8. Ваші пропозиції щодо покращення харчування?
Немає пропозицій – 50 пацієнтів, 27,89%.
Пацієнти бажають бачити в меню булочки, печиво, вафлі, пироги, пиріжки – 40 згадувань в анкетах, 19,24 %.
Мали місце відповіді у наступних варіантах:
- важко сказати що можна якось покращити, це не вдома;
- вдячна за те, що є; дякую, здоров’я Вашому персоналу;
- бажаємо успіху;
- використовувати в приготуванні їжі більш якісне масло та воду, на якій готується їжа;
- все добре; різноманітно; смачно;
- хочеться аби їжа була смачніше, мала якийсь смак; не солять зовсім; без смаку всі питання не мають сенсу;
- більше м’ясних страв; щоб держадміністрація виділила більше коштів на м’ясну продукцію, на новий посуд;
- я дуже задоволена обслуговуванням;
- сіль та цукор пацієнт повинен додавати до їжі самостійно, за особистим смаком.
“Щодо організації харчування та норм споживання продуктів, онкоцентр керується вимогами Порядку організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ України №931 від 29.10.2013.
Наприклад, при нормі 10 грамів борошна на день неможливо приготувати вареники, а пироги, пиріжки, печиво чи вафлі взагалі не передбачені раціоном для онкопацієнтів. Так само існують обмеження на цукор і сіль, аби харчування залишалося безпечним і відповідало стану здоров’я пацієнтів.
Калорійність страв також розрахована згідно з медичними нормами та залежить від харчового статусу пацієнта – гіпотрофія, нормотрофія чи гіпертрофія” – пояснюють в онкоцентрі.
Водночас у закладі уважно поставилися до слушних зауважень і вже внесли зміни:
- із сніданків вилучено супи та збільшено різноманітність страв (омлет, овочева та сирна запіканки);
- у меню додано сезонні страви (овочевий суп, кабачкова ікра, рисова каша з овочами);
- тепер пацієнти можуть смакувати пловом, молочними кашами та кавовим напоєм з молоком.
Також планують нові закупівлі: інший вид риби з новою технологією приготування та какао — на прохання пацієнтів.
“Ми вдячні кожному, хто взяв участь в опитуванні. Ми цінуємо будь-який зворотний зв’язок — і позитивний, і критичний. Адже він допомагає нам ставати кращими” – підсумовують медики.
Читайте також:
Залишити коментар: