“Рак щитовидної залози – не вирок” – кропивницький онкоцентр

endocrinologyadvisor

Кіровоградська область займає перші позиції щодо захворюваності на рак різних локалізацій в Україні. Рак щитовидної залози – не вирок навіть в IV стадії.

У цьому запевняють фахівці Обласного онкоцентру, повідомляє Перша електронна газета.

Більшість випадків раку щитовидної залози нині виявляється у осіб, які на момент аварії на ЧАЕС були підлітками та мали вік до 16 років.

Багатоликий прояв раку щитовидної залози може носити маску як з доброякісним та багаторічним перебігом, так і з проявом метастазів та блискавичним розвитком у найкоротші терміни.

Для своєчасної діагностики пухлин щитовидної залози існує ультразвукове сонографічне дослідження органів шиї, що дозволяє оцінити стан щитовидної залози, наявність вузлів у паренхімі залози, об’єм пухлинної та здорової тканини, наявність метастазів у регіонарних лімфовузлах.

За даними всесвітньої організації охорони здоров’я – УЗД найточніший метод виявлення раку щитовидної залози.

Пройти УЗД щитовидної залози можна за направленням лікаря-ендокринолога, сімейного лікаря в умовах КНП «ОКОЦ КОР». І після дослідження, при виявленні новоутворень, звернутися до ендокринолога чи ендокринного хірурга закладу для кваліфікованої консультації.

Також УЗД щитовидної залози варто регулярно проходити пацієнтам із захворюваннями молочної залози, гінекологічної сфери, пацієнтам, які тривалий час хворіють на цукровий діабет та при профілактичних оглядах.

В оноцентрі лікарі додатково призначать аналіз крові на гормони щитовидної залози (для можливої корекції функції щитовидної залози) і тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія вузлів щитовидної залози під контролем УЗД (призначається за наявності вузлів більше 1,0 см. в діаметрі або вузлів підозрілих на злоякісні) для цитологічного дослідження клітин, що містяться у вузлі залози.

Подальша тактика лікування багато в чому залежить від цитологічного висновку дослідженого матеріалу – буде запропоновано операцію або консервативну спостережну тактику з профілактичним УЗД щитовидної залози кожні 3 місяці.

У 95% випадків рак щитовидної залози є операбельним та виліковним хірургічним шляхом.

“Пам’ятайте рак щитовидної залози не вирок! При своєчасному обстеженні та онконасторозі самих людей пухлину можна виявити в початковій стадії і досягти хороших результатів у лікуванні та повному одужанні” – запевняють лікарі.

Читайте також: Які аналізи варто здавати, щоб контролювати стан щитовидки

Поширити:

Залишити коментар:

коментар