
З 24 лютого по 2 березня українці традиційно відзначатимуть Масницю (Масляну, Колодій) – тиждень, протягом якого прийнято готувати страви з боршна, присмачені маслом та сиром. Готуючись до посту, господині щедро поливали сметанкою налисники і посипали шкварками вареники.
Перша електронна газета підготувала підбірку страв із книги “Смачна Кропивниччина”, яка побачила світ кілька років тому завдяки експедиційній діяльності команди ГО “Баба Єлька”.
За словами упорядниці видання Інни Тільнової, під час експедицій не траплялось фіксувати свідчень про те, що на Масляну обов’язковим елементом меню мали бути млинці. Переважна більшість опитаних господинь розповідали про вареники, тож ділимося їхніми рецептами.
ВАРЕНИКИ від Галини Томашевської 1939 р.н. із м. Благовіщенське:
“У тісто – мука, сіль, вода. І якщо є, то яйце кинути. Соди не треба. А якщо на кислому молоці робити, то з содою. Вареники з сиром перемастюю маслом. А якщо з капустою чи картошкою, то на сковородку крупно сала накришити і цибульки. Обжарити і цими шкварками перемастити, щоб не злипалися”.
ВАРЕНИКИ за рецептом кропивничанки Лідії Кабанової 1939 р.н.
“У мисочці одне сире яйце із дрібкою солі розбить виделкою, туди додати 3 скл борошна, 1 ст л олії, 1 скл киплячої гарячої води. Ложкою вимішати, а тоді гарно вимісити руками. Розкатати і начиняти, як зазвичай. Тісто дуже приємне, піддатливе. Воно має бути еластичне, можна вмочити руки в олію, щоб було зручно ліпити. Я розкачую качалкою, стаканчиком видавлюю однакові варенички”.
ПАНСЬКІ ВАРЕНИКИ від жительки с. Мошориного Суботцівської громади Наталі Кондратенко:
“Тісто замісити з борошна, яйця, дрібки солі та свіжого молока. Начинка повинна бути солодкою. Готують її з добре віддавленого сиру, яйця і цукру. Тісто дуже тонко розкачати, порізати квадратиками 5*5 см, покласти начинку і зліпити трикутні вареники. Відварити з злегка підсоленій воді. Щедро полити розтопленим маслом. До вареників можна подати підливу з розтопленої сметани і меду”.
ВАРЕНИКИ НА ПАРУ від Зінаїди Колтунової 1938 р.н. із Компаніївки:
“Для тіста: склянка кефіру або кислого молока, просіяна мука, 1 ч. л. соди, щіпочка солі, пряні трави для води. Для начинки: свіжа або консервована шовковиця, картопля, печінка варена (начинка картопля+печінка у співвідношенні (2/3 картопля і 1/3 печінка).
Стакан кефіру або кислого молока трішки підігріти до кімнатної температури, додати пів чайної ложки солі. В просіяну муку потрібно додати 1 чайну ложку соди (без гірки). І замішуємо тісто, щоб воно було м’яке. Коли замісили тісто, залишаємо його на пів години. Розкатуємо тісто потонше. Стаканом нарізаємо кружечки. Рекомендовані начинки: картопля, картопля з печінкою, шовковиця.
Підготовка каструлі: наливаємо води на половину, застеляємо марлею і міцно зав’язуємо (у воду можна додати кропу або інших прянощів). Коли вода закипить, викладаємо на марлю зліплені вареники, накриваємо кришкою і готуємо на середньому вогні 5 хв. Витягаємо вареники, у миску додаємо піджарки та масла. Краще смакує зі сметанкою”.
ВАРЕНИКИ від Варвари Дорошенко 1928 р.н. із с.Петрокорбівки Новгородківської громади:
“50 г холодної кип’яченої води, 2 яйця, сіль, мука. Місити твердо і довго, аж поки не буде на тісті пузирків (360-400 разів) і щоб тісто тяглося.
Потім тісто розкачати дерев’яною качалкою дуже тонко і виробляти вареники. Варити, кидаючи у киплячу воду, швидко виймати і охолодити (просушити), заправити маслом. Їсти зі сметаною”.
ВАРЕНИКИ З САЛОМ (з піском) від Людмили Коваленко 1944 р.н. із с. Куцеволівки Онуфріївської громади:
Тісто: кисляк домашній 300 мл, сода – 1 ч. л., сіль – 1 ч. л.,1 яйце, борошно.
Кисляк має бути кімнатної температури. До нього додаємо соду, сіль. Залишаємо на хв 10, аж потім додаємо борошно. Тісто має бути м’яким. Залишаємо на 40 хв, прикривши рушником.
Начинка: 500 г сала (свіжого чи соленого, з банки), борошно – 5 столових ложок. Смажена цибуля. Сіль.
Сало ріжемо на шматочки і обсмажуємо його до “сухості”. Вибираємо в миску, а коли воно стане холодним, то перемелюємо на м’ясорубці. Борошно обсмажуємо до золотавого кольору. Додаємо сало, смажену цибулю, сіль за смаком. Все, начинка готова.
Ліпимо вареники і варимо у воді. Подаємо із засмажкою з цибулі та олії.
ВАРЕНИКИ ПО-КАМ’ЯНСЬКИ за рецептом Наталі Мачулки із с. Кам’янки Новомиргородської громади:
“На одну порцію: три склянки борошна, одне яйце, три ложки олії, 1,5 стакани кип’ячої води, сіль за смаком. Приготування: всипать борошно, яйце, сіль, олію, все розмішать і залить кип’ятком, вимішать ложкою, щоб прохололо, потім вимісюємо тісто, борошно підсипать, щоб було м’яке. Залишаємо на 30 хвилин і робимо вареники. Начинка різна: сир, картопля, капуста, печінка”.
Читайте також: “Смачна Кропивниччина” ввійшла до ТОП-7 книг про народну культуру України