ОСББ у Кропивницькому: як живуть і працюють без землі і підтримки влади?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

1 липня 2015 вступив у силу закон про створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Вже за перше півріччя 2016-го у Кропивницькому зареєстрували 31 ОСББ, а місцеві ЖЕО почали стрімко втрачати «клієнтів».

Минуло 8 років, а питання співіснування системи «ОСББ – ЖЕО – міська влада» досі турбує містян. Зокрема, чому ОСББ отримують занедбані будинки, але не цінні земельні ділянки навколо них; чому на землі, що потенційно мала б належати ОСББ, виростають гаражі і мафи місцевих депутатів; чому ОСББ доводиться відстоювати свої права в судах і як міська рада вирішує реальні проблеми співмешканців багатоквартирних будинків.

Ці питання порушили журналісти групи видань «Медіаколо» в програмі “На часі”, повідомляє Перша електронна газета.

Журналіст Андрій Клочек запросив до розмови Вікторію Есмер – досвідчену керівницю ОСББ, яка працює в цій сфері з 2016 року і наразі опікується об’єднаннями «Злагода Люкс», «Фортуна 2020» і «Добробут 2016», голову новоствореного «ОСББ 18+19» (Чміленка, 19) Сергія Мозгового і представників Кропивницької міської ради, які не відреагували на запрошення.

image
© Андрій Клочек, Сергій Мозговий та Вікторія Есмер у студії “Пульс”

Для людей і для «галочок»

Приводом для зустрічі став «День депутата», який нещодавно провели у міськраді і присвятили «вивченню можливостей співпраці ОСББ і міської влади».

Враженнями поділився Сергій Мозговий, який відвідав захід:

«Ми обмінялися декількома пропозиціями з представниками міськради, але в протоколі, який підписали наприкінці, я їх не побачив. Зокрема пропонували організувати курси для голів ОСББ, щоб знайомити їх з законодавчою базою; провести роз’яснення для керівників ЖЕО щодо процедури передачі ОСББ технічної документації. Це суттєві питання».

Вікторія Есмер «День депутата» не відвідувала, але переглянула запис на YouTube.

«Скажу так: це була чергова «галочка», чергові слова, за якими не буде ніяких дій. Я вже багато років їм (міськраді – ред.) вірила, сподівалась на якесь покращення. Особливо мені жаль новостворених ОСББ, які теж хочуть самостійно розвиватися, але навіть не мають змоги забрати в ЖЕО свої документи» – зазначила керівниця.

Вона почала знайомитися з комунальною сферою ще в 2015-16 роках. У той час міське управління ЖКГ очолював Олександр Хачатурян.

«Це перша і остання людина, переймалася створенням ОСББ. Я вдячна йому, бо він неодноразово проводив зустрічі з громадою, намагався донести людям, що не треба боятися брати на себе відповідальність. Тому що ЖЕКи лише лякають побутовими проблемами».

«Розлучення» з ЖЕО

«ОСББ 18+19», що по вул. Чміленка, б.19, наймолодше у Кропивницькому. Його ініціював і очолив тамтешній мешканець Сергій Мозговий. Приводом для «розлучення» з ЖЕО став будівельний скандал, коли на прибудинковій ділянці раптово з’явився будівельний паркан і місцевий підприємець, колишній депутат міської ради кількох скликань Віталій Бєлов почав зводити там приватні гаражі. Тоді мешканці багатоповерхівки дізналися, що «їхня» земля давно перебуває в оренді у тещі Бєлова.

«Треба подякувати йому (Бєлову – ред). Він нас спонукав до єднання. Громада вирішила більше не віддавати міськраді землю, яка потім її фактично передає кому завгодно. Ми зрозуміли, що маємо юридично захищатися» – каже Мозговий.

Читайте також: Мешканці будинку проти депутата: у Кропивницькому розгортається конфлікт через земельну ділянку

За його словами, раніше люди боялися переходити від ЖЕО до ОСББ через невідомість: ніхто з них не мав такого досвіду, не знав, як оформити документи, як здійснювати керівництво і співпрацювати з іншими комунальними компаніями. До того ж, будівництво «викрило» ряд вражаючих проблем у роботі ЖЕО, яке обслуговує ці будинки.

«Ми платимо за компослуги стабільно і не зважаємо на різні «дрібниці», як іржа на трубах. Але спустилися в підвал і жахнулися стану інженерних мереж. Там черви лазять і вода стоїть по коліна, – скаржиться чоловік. – І коли почалось це будівництво, у будинку пішли тріщини, ми попросили ЖЕО здійснити огляд наших приміщень. Але комісії досі не організовано».

Дізнавшись про реальний стан будинку, вирішили таки «розлучитися» з ЖЕО.

Журналісти "Медіакола" звернулися за коментарем з озвучених питань до міського управління ЖКГ, але як і у випадку з попередньою програмою «Медіакола», прес-служба міської ради нічим не допомогла, а самі ж посадовці не відповідають на телефонні дзвінки журналістів.

Від грошей до суду

Сергій Мозговий переконує, що на діяльність ЖЕО виділяють мільйони гривень, але практично не можливо проконтролювати, куди витрачають ці кошти.

Він наголошує, що сьогодні і будинки, і самі ЖЕО знаходяться в занедбаному стані, що свідчить про неефективне управління. При цьому ніхто не звільняє керівників.

«Як оцінюють їхню роботу? Чому ніхто не звільняє таких керівників? Чому ці керівники десятиліттями просто «їдять» ці гроші і не можуть дати звіт громаді, яку вони обслуговують? Чому вони тримаються за ці посади до останнього? Тому, що це гроші! Можна закупити щось, щось списати, а далі не перевіряють, чи робилось воно, чи не робилось», – вважає чоловік.

На підтвердження своїх думок, він наводить стан вентиляційних шахт на даху свого будинку, які не оновлювалися, імовірно, з 1997 року. Каже, що згідно з документами ЖЕО, там проведено ремонт і є відповідний акт огляду даху.

«Я поліз на дах, зробив фото, показую керівниці ЖЕО, що там насправді нічого нема. А вона показує кіпу документів, за якими все є. У нас навіть перед під’їздами висять світильники, яким 39 років і їх мали давно замінити. То про що ми можемо говорити в цілому?» – розмірковує Мозговий.

Назбиравши ряд таких прикладів по власному будинку, голова ОСББ за підтримки співмешканців ініціює кримінальну справу проти ЖЕО №1.

Є контакт?

Обоє очільників ОСББ вважають, що всі згадані проблемні ситуації виникають через відсутність контакту між громадою і міською радою, зокрема управлінням ЖКГ.

Сергій Мозговий, приміром, скаржиться, що не може забрати в ЖКГ технічну документацію на будинки ОСББ. Це не дозволяє об’єднанню повноцінно працювати, зокрема заключати договори на постачання води, газу й електроенергії.

Іншим проблемним питанням є передача у власність ОСББ не лише будинків, а й земельних ділянок, на яких вони розташовані. У різних містах відбувається по-різному, бо це в компетенції місцевої влади. У Кропивницькому, приміром, за словами Вікторії Есмер, у 2018 році була прийнята тимчасова програма про передачі земельних ділянок, де прописана ця процедура. Та чомусь це замовчують, дивується жінка.

«Якщо вони (депутати – ред.) не хочуть, будуть вигадувати що завгодно. Хоча врегулювати земельні питання у їхній силі, – каже Есмер. – А для ОСББ є окремі закони і вони декларують: якщо в будинку створено ОСББ, то це ОСББ може написати звернення до міської ради з проханням надати дозвіл на виготовлення проектно-кошторисної документації з метою передачі земельної ділянки в постійне користування; якщо ж протягом місяця це питання не виносяться на найближчу сесію або ж ОСББ отримало відмову, то може самостійно виготовити відповідну документацію.

Я підготувала всі документи, депутати винесли це питання на сесію. Але для рішення мені не вистачило двох голосів».

Також обоє представників ОСББ відзначають стиль спілкування управління ЖКГ з громадою.

«Потрібно, щоб ЖКГ спілкувалося з людьми не тільки в «День депутата», який відбувся вперше, здається. – каже Сергій Мозговий. – Ми ваша громада. Якщо міськрада створена для того, щоби опікуватися благоустроєм містян, як каже пан Райкович (міський голова Кропивницького, який нині призначений начальником ОВА – ред.), то будь ласка звертайте на нас увагу.

А у нас на «День депутата» ми всі чекаємо Кухаренка (начальник ГУ ЖКГ), чекаємо, чекаємо… Пан Кухаренко приходить і 20 хвилин зачитує суху статистику. Нам це не цікаво. Має бути двосторонній зв’язок».

«Я правильно розумію, що власне ОСББ і місцева влада існують автономно? Окремо один від одного?» – цікавиться Андрій Клочек.

«Не просто автономно. На нас не звертають увагу і топлять» – переконує Мозговий.

«Бувають такі випадки, що й топлять. – підтверджує пані Вікторія. – Ситуації бувають різні. Іноді доводиться викликати аварійну службу (це теж комунальне підприємство і його фахівці зобов’язані приїхати на виклик), а диспетчер говорить, що буде надсилати рахунки на ОСББ за обслуговування. А мені неодноразово казали фразу: «А якби ви були будинком ЖЕКу, вам би було безкоштовно!» Що ж це за розділ такий? Це ж наша комунальна служба і ми всі однакові громадяни».

Підсумовуючи питання створення і функціонування ОСББ у Кропивницькому, учасники дискусії відзначили дві основні проблеми:

  • не напрацьовано механізм чіткого передачі землі ОСББ, для якого потрібна політична воля місцевого керівництва,
  • рівень комунікації між ОСББ і міською владою, зокрема управлінням ЖКГ.

«Ми є громада. І якщо ми якимись своїми діями спонукатимемо владу до поліпшення добробуту нашого міста, то, звісно, кожен має докласти зусиль» – впевнений Сергій Мозговий.


Переглянути відео програми “На часі” можна на ютуб-каналі видання “Пульс”. Прочитати текстові версії – в тижневику “Нова газета”, на сайтах “Без купюр” і “Пульс”.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю групи редакцій «Медіаколо» («Пульс», «Нова газета», «Без купюр») і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар