Які курси валют прогнозують на 2024 рік

© tengrinews.kz

Наприкінці 2023-го фінансові експерти заговорили про здорожчання долара і падіння гривні. Взимку інтерес до курсу валют загострюється, що пов’язано з пануванням і затвердженням державного бюджету, а також із бажанням як економістів, так і громадськості вже в перші тижні нового року підтвердити передбачення фінансистів.

Хто керує курсом валют?

3 жовтня 2023 року Національний банк України офіційно скасував фіксований курс гривні і перейшов до режиму керованої гнучкості. Хоча доти майже півтора року курс на готівковому ринку не був фіксованим, а постійно змінювався. До того ж, як показує практика, курси валют на місцях (в різних регіонах і населених пунктах України) теж відрізняються не лише від прогнозованих, а й від затверджених нацбанком. Тому при купівлі-продажі краще перевіряти «місцеву вартість». Приміром, курси валют в Рівному можна переглянути онлайн в режимі реального часу, адже вони оновлюються щодня з інтервалом у 5 хвилин.

© pixabay.com

Важливе в режимі керованої гнучкості:

  • НБУ і надалі зберігатиме контроль за ситуацією на валютному ринку.
  • Про відпускання курсу у вільне плавання не йдеться.
  • Правила встановлення курсу на готівковому валютному ринку не змінюються.
  • НБУ збільшить пропозицію готівкової валюти і розширить можливості населення купувати валюту онлайн.

Прогнози експертів 2023-2024

Так у бюджеті на 2023 рік Кабінет міністрів України заклав курс долара на рівні 45,8 гривень, фінансова група Investment Capital Ukraine (ICU) давала прогноз 40,2 грн/$, але на практиці офіційний курс після нетривалих коливань становив у середньому 37,62 грн/$.

На 2024-ий рік фахівці знову прогнозували послаблення гривні. Якщо порівняти аналітичні дані Національного банку, Міністерства фінансів та незалежних експертів, то офіційний курс долара цього річ становитиме в середньому 40,9 грн/$.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар