Мешканці будинку проти депутата: у Кропивницькому розгортається конфлікт через земельну ділянку

Будівельний конфлікт розгорнувся в одному з найбільш густонаселених мікрорайонів Кропивницького – на Ковалівці. Мешканці двох багатоповерхівок по вулиці Чміленка,19 та Олефіренка,18 вже не вперше намагаються заблокувати будівництво, що розгорнулося у них під вікнами. Заасфальтовану прибудинкову територію і тротуар нині намагаються забудувати приватними гаражами. Відповідальність за будівництво на себе узяв депутат міської ради кількох скликань Віталій Бєлов.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Роками заасфальтована територія біля будинку №19 по вулиці Чміленка (загальна площа 749 м²) слугувала громадською парковкою для жителів чотирьох навколишніх дев’ятиповерхівок. Кілька місяців тому навколо неї викосили траву, розрівняли не покриту асфальтом землю і облаштували тротуар. Люди вирішили, що міська рада виділила кошти, щоб подбати про комфорт пішоходів.

Та згодом на тротуарі з’явилася розмітка для паркування автомобілів, а сам плац, де раніше, за словами місцевих, могло поміститися до 50 автівок, обнесли будівельним парканом.

photo-5337315855870052971-y

На питання місцевих жителів про те, що ж тут відбувається, чому у людей забрали можливість паркувати авто, чому перенесли в інше місце (на вулицю Олефіренка) сміттєві баки – будівельники не відповідали. Та за тиждень на паркані з’явився паспорт об’єкта – тут зводять гаражі.

У паспорті, розміщеному на будівельному паркані вказаний номер дозволу на виконання будівельних робіт, замовник (Анна Остроушко) та проектувальник (ТОВ “ТЕКТОАРЕАЛ”). Відповідно до схеми, на цій території має з’явитися 13 гаражів.

357320350-124220520739539-2966054525244948271-n

Мешканці прилеглих будинків одразу зібралися і спробували заблокувати будівництво. Вони перекрили під’їзд для вантажівок, які привезли будівельні матеріали, і викликали поліцію. Проте правоохоронці нічого не змогли вдіяти: виявилося, що ця ділянка з 2009-го року офіційно перебуває в оренді в кропивничанки Анни Петрівни Остроушко – мешканки будинку по вулиці Олефіренка, 18. Щоб пояснити свою позицію і поспілкуватися з журналістами (але не з мешканцями) на місце конфлікту приїхав представник орендаторки – її зять, депутат Кропивницької міської ради кількох скликань Віталій Бєлов.

Бізмесмен переконує: будівництво законне, він має усі дозволи, крім того, як компенсацію за незручності, він обіцяє організувати благоустрій усього двору.

До речі, раніше під час першої зустрічі між ним та одним з місцевих мешканців розгорнувся конфлікт, під час якого вони намагалися виштовхати один одного за межі будівельного майданчику. Інцидент зафіксовано на відео, яке є в розпорядженні Першої електронної газети.

Також місцеві скаржаться: будівельники шкодять цілісності їхнього будинку, адже з викопаних ними ям стирчала арматура фундаменту. Засипали їх лише після того, як активісти викликали поліцію і заявили про самозахоплення території. Крім того, останнім часом мешканці двох будинків помічають незнайомих людей, які ймовірно намагаються пошкодити дерева, які ще лишилися на ділянці навколо будинку. Це добротні тополі, які дають тонни кисню та створюють затінок у дворі.

“Місто, тобі не соромно?”

Як уже зазначалося, місцеві жителі виступають категорично проти будівництва гаражів. Для того, щоб інформувати мешканців квартир двох будинків про те, як відбувається боротьба проти забудовника, вони створили Youtube-канал свого майбутнього ОСББ.

“Чи ми будемо захищатися, чи будемо постійно потерпати від колишніх регіоналів, колишніх чиновників, членів земельних комісій? Зараз не 2012 рік, що відбувається? Чому міська рада не звертає на нас увагу? На сьогодні незаконно прийняте рішення ігнорується всіма гілками влади. Нам хоч хтось дасть відповідь, окрім комісії, яка приходить і каже: “Ось ці смітнички у вас будуть стояти не тут, а там”.

Скільки ми будемо бігати тут?  Місто, тобі не соромно?  Тобі не соромно, за те, що ми сьогодні боремося за нашу землю? Скільки можна? Хлопці там (на фронті – ред.), а ми тут боремося!? Для чого ця боротьба?” – обурюється місцевий мешканець, один із членів ініціативної групи мешканців двох будинків, які виступають проти будівництва, Сергій Мозговий.

Його підтримують сусіди, які відзначають, що після першого конфлікту почали звертатися в міську раду, правоохоронні органи, ДБР, прокуратуру, СБУ, в архітектурно-будівельну комісію й особисто до голови ОВА Андрія Райковича, щоб перевірити законність передачі ділянки в оренду родичці депутата, а також законність встановлення Бєловим камер спостереження довкола ділянки, але досі не отримали відповідей.

357189358-272775965364359-1906309615095001895-n

Під час перевірки за відкритими даними виявилося, що згадана орендарка Анна Остроушко є директоркою приватного підприємства “Лайнбуд-Кір”, що спеціалізується на будівництві житлових і не житлових будівель. Власники ПП – сама Остроушко (володіє часткою 5%), її зять Віталій Бєлов (55%) і її донька, дружина Бєлова Ольга (40%).

Фірма “Лайнбуд-Кір” відома кропивничанам завдяки спільним земельним інтересам з ТОВ “ФМ-АЛЬЯНС” (фірма, яка за даними nomer-org і держреєстром, належить батьку начальника Управління ДСНСУ у Кіровоградській області).

Згідно з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, “Лайнбуд-Кір” володіє ще кількома земельними ділянками у Кропивницькому, зокрема по вул. Полтавській і вул. Попова, де нині розташовані магазини.

Як з’ясували активісти, сусідня земельна ділянка, де нині поки що ростуть гарні дерева, є можливість вигулювати домашніх улюбленців, також перебуває в оренді і виділена під будівництво торгового центру.

Мешканці подаватимуть до суду

Тим часом, група активістів на чолі з Сергієм Мозговим, вирішили ініціювати створення ОСББ, домогтися розірвання договору оренди прибудинкової території й переоформити її, згідно з Законом України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”.

Відповідно до статті 1 п.4  згаданого закону, прибудинкова територія — це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, що необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Вона включає:

  • територію під житловим будинком;
  • проїзди та тротуари;
  • озеленені ділянки;
  • ігрові майданчики;
  • спортивні майданчики;
  • зони відпочинку;
  • місця для тимчасового зберігання автомобілів;
  • місця для господарських цілей;
  • території для вигулювання собак;
  • інші території, пов’язані з утриманням та експлуатацією будинків і пов’язаних з ними об’єктів.

Згідно з ст. 321 Закону України “Про оренду землі”, власники (співвласники) багатоквартирного будинку можуть ініціювати розірвання договору оренди земельної ділянки (прибудинкової території) у разі виникнення необхідності надання її для суспільних потреб, наприклад, облаштування громадської парковки для мешканців будинку.

Сьогодні, 27 липня, частину території у межах будівельного майданчика вже залили бетоном.

358333157-7343814875645548-8286712527248626164-n

358187970-585941277037585-1280025456413108333-n

Під час зустрічі з журналістами з ініціативи Віталія Бєлова до місця будівництва також вийшло кілька десятків мешканців, які викликали поліцію та вкотре намагалися висловити і донести до свою позицію: власний двір вони не віддадуть і будуть боротись до кінця.

Навіть попри обіцянки Бєлова облаштувати дитячий майданчик і створити додаткові паркомісця у дворі (щоправда, на схемі, яку він пропонує, це територія дитячого майданчика). Мешканці не приймають такий “бартер” і готові й надалі влаштовувати акції протесту та вести боротьбу в юридичній площині.

358934921-788529779579188-6280972858127773327-n

“Нам ця ситуація нагадує окупований Маріуполь, де для того, щоб задобрити мешканців, починають зводити нові будинки… на костях” – відзначає Сергій Мозговий.

Наразі ініціативна група подала до суду і почала збір підписів під петицією.

Віталій Бєлов повідомив журналістам, що готовий відмовитися від будівництва, якщо суд винесе відповідне рішення.

359989216-293098626716679-7988005604818224767-n

Інна Тільнова, Світлана Листюк, Перша електронна газета.

Читайте також: 200 мільйонів в асфальт чи на армію: що вирішили депутати Кропивницької міськради

Поширити:

Залишити коментар:

коментар