Де шукати людей, які зникли через війну (РЕЄСТРИ зниклих безвісти)

© ranker.com

В Україні функціонує п’ять основних державних Реєстрів, які стосуються осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це Першій електронній газеті розповіла спеціалістка Управління зі зниклих безвісти за особливих обставин МВС України в Кіровоградській області Тетяна Бородіна.

1. Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Відповідно до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» вказаний Реєстр являється електронною базою даних, призначеною для зберігання, захисту, обробки, використання і поширення визначеної цим Законом інформації про осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, їх невпізнаних останків, наявність чи відсутність рішення суду про визнання осіб, зниклих безвісти, безвісно відсутніми або оголошення померлими, а також інших даних, що використовуються для забезпечення обліку осіб, зниклих безвісти, з метою їх розшуку.

Держателем Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин є Міністерство внутрішніх справ України.

2. Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Указаний реєстр утворений та ведеться відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України з метою забезпечення:

  • реєстрації кримінальних правопорушень (проваджень) та осіб, які їх учинили, обліку прийнятих під час досудового розслідування рішень та результатів судового провадження;
  • оперативного контролю за додержанням законів під час проведення досудового розслідування;
  •  формування звітності про стан кримінальної протиправності та результати роботи органів досудового розслідування;
  • аналізу стану та структури кримінальних правопорушень, вчинених у державі;
  • інформаційно-аналітичного забезпечення державних органів, у тому числі правоохоронних та судових відповідно до вимог законодавства.

Відповідно до Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого наказом Генерального прокурора від 17.08.2023 № 231 володільцем інформації, що обробляється в Єдиному реєстрі досудових розслідувань є Офіс Генерального прокурора.

3. Єдиний реєстр осіб, у тому числі дітей, депортованих або примусово переміщених.

Порядок створення, ведення, доступу до відомостей указаного реєстру, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2023 № 339 створюється та функціонує на підставі Закону України «Про публічні електронні реєстри», розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 травня 2022 р. № 434 «Питання виконання Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року» та містить відомості з обмеженим доступом.

Реєстр функціонує з метою забезпечення збору та узагальнення інформації про:

  • депортованих у зв’язку із збройною агресією російської федерації проти України осіб, в тому числі дітей;
  • примусово переміщених у зв’язку із збройною агресією російської федерації проти України осіб, в тому числі дітей.

Відомості з указаного реєстру використовуються виключно з метою захисту прав та інтересів таких осіб.
Держателем та володільцем інформації, що обробляється в реєстрі є Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Адміністратором реєстру є державне підприємство «Український національний центр розбудови миру», що виконує функції Національного інформаційного бюро відповідно до вищевказаної Женевської конвенції.

4. Єдиний реєстр осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей», Порядку створення, ведення, доступу до відомостей Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.11.2022 №1281, – це єдина державна інформаційно-комунікаційна система, призначена для реєстрації, зберігання, захисту, обробки, використання інформації про осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членів сімей таких осіб.

Указаний реєстр створено для забезпечення:

  • винесення рішень Комісії про встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України,
  • про визнання членом сім’ї особи, стосовно якої встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;
  • обліку осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членів сімей таких осіб;
  • реалізації особами, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членами сімей таких осіб, права на соціальний і правовий захист, передбачений цим Законом;
  • адміністрування потреб осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, членів сімей таких осіб.

Власником реєстру є держава в особі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Адміністратором реєстру є державне підприємство «Український національний центр розбудови миру».

Відомості з указаного реєстру використовуються під час опрацювання заяв про призначення допомоги особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членам їх сімей.

5. Реєстр оборонців України

Окремо містить інформацію про полонених мирних (цивільних) осіб, які затримані та перебувають під владою держави-агресора (її окупаційних сил чи окупаційних адміністрацій).

Указаний реєстр ведеться державним підприємством «Український національний центр розбудови миру», що виконує функції Національного інформаційного бюро та містить інформацію про полонених оборонців України, а також цивільних осіб, яких незаконно затримано/позбавлено волі державою-агресором.

Адміністрування вказаного Реєстру здійснює ДП “Український Національний Центр Розбудови Миру”.


Нагадаємо, спеціалістка Управління зі зниклих безвісти за особливих обставин МВС України в Кіровоградській області Тетяна Бородіна працює в регіоні за адресою:

  • Велика Перспективна 1,
  • звертатися можна за телефонами 066 321 0272 та 096 967 2603.

Читайте також: Як близькі зниклих безвісти та полонених воїнів намагаються повернути їх додому

Поширити:

Залишити коментар:

коментар