На Кіровоградщині прощаються з засновником «Пласту»

© Леонід Пасько | Ukraïner

Сьогодні, 20 грудня, Світловодськ прощається з Леонідом Паськом –  засновником скаутської організації “Пласт” на Кіровоградщині.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Леонід Пасько відлетів у засвіти 19 грудня унаслідок важкої хвороби. Він жив у Світловодську, багато років викладав історію у місцевій школі.

У 1995 році він дізнався про «Пласт», відвідав пластовий табір у місті Болехів, що в передгір’ях українських Карпат, і вирішив перенести скаутський рух на рідну Кіровоградщину, вважаючи його ідеально відпрацьованою системою виховання людини.

В інтерв’ю Ukraïner Леонід Пасько розповідав:

— Школа — це, мабуть, 10 % від того, що може дати дитині «Пласт». Діти, які пройшли «Пласт» у Світловодську, створили стійкі сім’ї, закінчили навчання і успішні в житті. Вони не створювали проблем ні для своїх батьків, ні для своєї держави. І ні від кого не потребують допомоги, ще у них можна просити допомогу.

Із «Пластом» керівник розробляв краєзнавчі маршрути, водив дітей в гори, влаштовував ночівлі біля моря, організовував велосипедні, літературно-виховні та археологічні табори. Таким чином світловодський пластовий осередок побував і у визначних козацьких місцях Наддніпрянщини: у місті-резиденції гетьманів Чигирині, рідному селі Богдана Хмельницького Суботові, на могилі отамана Івана Сірка в Нікополі.

Полюбити Україну можна лише через її пізнання, говорив Леонід. Для того, щоб діти могли безпосередньо досліджувати свою країну і відчувати причетність до неї, він і почав організовувати походи:

— Щоб дитина стала патріотом, повези її в гори, щоб вона в смерековому лісі походила. Дай їй можливість зібрати там чорниці, вишні, полуниці, дай їй контакт із землею, на якій вона живе. Познайом її з надбанням людей цієї країни. Дай їй якісне: музику, літературу, фільми. І не треба їй про Україну розповідати. Вона вже в неї живе – в її тілі, в її крові.

Для походів в гори вчитель навіть сконструював спеціальний пристрій для приймання та передачі сигналів — трансивер. Цей відносно невеликий за розміром прилад дозволяє радіоаматорам працювати в польових умовах.


Перша електронна газета висловлює щирі співчуття рідним і друзям Леоніда Паська, а також усій Світловодській громаді

Поширити:

Залишити коментар:

коментар