В Україні запустили онлайн-гід про лікування ПТСР

© depositphotos.com

Через вплив повномасштабної війни у наш повсякденний лексикон увійшов такий термін, як ПТС – посттравматичний стресовий розлад. І які тільки психічні стани чи розлади ним не називають і лякають, що чи не всі ми через вплив війни матимемо ПТСР.

Натомість, за різними оцінками, ПТСР може розвиватися у 12–20% людей, які пережили травматичну подію або були свідками такої. МОЗ України зазначає про 20–30% пацієнтів.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією МОЗ.

Водночас ПТСР є здебільшого виліковним і успішно минає у більшості пацієнтів/ок. Та все ж він може стати причиною низки фізичних та психічних розладів, страждань, а також конфліктів та труднощів в комунікації. Команда платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» разом з організацією «INSCIENCE» та експертами розробили гід з ПТСР з відповідями на можливі питання про цей розлад.

Гід у форматі PDF можна завантажити за посиланням.

До створення гіду долучилися соціальний психолог Ілля Бачурін та психотерапевтка Анна-Марія Бресешер. Експертну оцінку матеріалам надали: Тетяна Сіренко, заступниця директора з психологічного напряму ДЗ «Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів “Лісова поляна” МОЗ України» та Любов Чигринська, лікарка-психологиня, експертка Координаційного центру з психічного здоровʼя при Кабінеті Міністрів України.

15 невеликих розділів описують постравматичний стресовий розлад та доступні методи лікування. На сторінках читачі та читачки знайдуть перелік симптомів та причини виникнення, процес перебігу цього стану, вплив на ментальне та фізичне здоров’я, а також доступні методи лікування й профілактики і практичні поради, як підтримати близьку людину. Також гід містить актуальні контакти «гарячих ліній» та організацій, які можуть надати першу психологічну допомогу та проконсультувати щодо наступних кроків.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар