Що таке флавоноїди і чому вони потрібні у щоденному раціоні

Флавоноїди — об’ємна група фітонутрієнтів та поживні речовини, що містяться майже у всіх фруктах та овочах, у деяких бобових та спеціях. Крім яскравого кольору, які вони надають свіжим продуктам, мають ряд позитивних властивостей, які добре впливають на роботу організму.

Користь для здоров’я

Сьогодні відомо понад 6000 типів цих нутрієнтів, кожен із яких по-своєму впливає стан органів і систем. Серед найбільш вивчених позитивних дій виділяють:

  1. Венотонічну та ангіопротекторну — зміцнюють кровоносні судини та запобігають запаленню, що призводить до оздоровлення серцево-судинної системи. Це особливо корисно для хворих з варикозним розширенням вен, оскільки запалення та ослаблення судин часто сприяють появі хвороби. Флавоноїдна фракція (діосмін + флавоноїди у вигляді гесперидину) — основний компонент препарату Детралекс. Його прийом допомагає зменшити розтяжність вен та веностаз, покращити мікроциркуляцію, знизити проникність капілярів та підвищити їх резистентність.
  2. Антиоксидантну — захищають організм від пошкодження вільними радикалами, які призводять до прогресування захворювань та старіння організму. Вільні радикали оточують людину скрізь — у забрудненому навколишньому середовищі, ультрафіолетових променях сонця та сигаретному димі. Але коли організм отримує антиоксиданти, вони не можуть завдати непоправної шкоди. Антиоксидантна дія флавоноїдів особливо проявляється щодо нервової системи, що знижує ризик деяких неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та деменція. Дослідження показують, що регулярне вживання флавоноїдів може покращити когнітивні функції.
  3. Протизапальну — стимулюють природні механізми захисту організму від бактерій та вірусів, дозволяючи йому швидше впоратися із захворюваннями та бути більш стійким до них.

Включення до раціону продуктів, що містять флавоноїди, допоможе контролювати вагу, попередити ожиріння, знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань. Така дія досягається завдяки здатності флавоноїдів впливати на гормон лептин, який пригнічує апетит.

Image
Фітонутрієнти вдосталь містяться в багатьох продуктах, включаючи:

  1. зелень — петрушка, кріп;
  2. трави — м’ята, лобода;
  3. боби, включаючи чорну квасолю;
  4. зелений та чорний чаї;
  5. перець чилі;
  6. цибуля — селера і порей;
  7. какао та темний шоколад
  8. червоне вино.

Щоб точно вибрати овоч або фрукт із вмістом флавоноїдів, слід дотримуватися простого правила — чим барвистіша їжа, тим більше в ній поживних речовин. Наприклад, яскравий синій відтінок чорниці або насичений червоний колір полуниці чи вишні означає наявність великої кількості нутрієнтів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар