Громади ПЦУ на Кіровоградщині перейшли на Новоюліанський календар

© radiosvoboda.org

На Кіровоградщині 126 зі 127 релігійних громад Православної Церкви України перейшли на Новоюліанський календар. В одній — Світловодській — громаді вирішили поки що використовувати старий календар.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Релігійно-інформаційної служби.

Парафії, які мали намір лишитися на старому календарі, мали звернутися з відповідним проханням до Синоду.  Наразі це зробила лише Світловодська громада.

“Цій громаді потрібен час для переходу поки до змін не будуть готові всі віряни. Реформа триватиме декілька років.

За Новоюліанським календарем всі нерухомі свята будуть святкуватися на 13 днів раніше. Тому звичайно вірянам треба деякий час, щоб звикнути до цього, слідкувати за календарями, щоб не пропустити якесь свято. Для тих вірян, що постійно відвідують храм, для них це не буде щось надзвичайним”, – розповів керуючий Кропивницькою єпархією ПЦУ архієпископ Марк.

Відтепер Православна Церква України приєдналася до Помісних Церков світу, які використовують Новоюліанський календар. Мета реформи – щоби людина жила у світському житті й у церковному за одним календарем.

“До цього користувалися двома календарями. У світському житті використовували астрономічний календар, у богослужбовому — старий Юліанський календар. Різниця між календарями — 13 днів.

На Новоюліанський перейшли для того, щоб не вираховувати постійно, який сьогодні день за старим календарем, щоб повернути свята на ці дати, якими вони були задовго до нас”, – пояснив архієпископ Марк.

Нагадаємо, Українська греко-католицька церква з 1 вересня теж перейшла на новий календар.

Читайте також: “Правильний батюшка” Дмитро Татаров: “Ми обираємо не храм, а дорогу до Бога”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар