Які є дієтичні рекомендації для людей із синдромом подразненого кишечника?

Синдром подразненого кишківника або СПК є одним з найбільш поширених розладів травлення, що суттєво впливає на комфорт та якість життя. Хоча точні причини СПК не вивчені повністю, дієтичні тригери грають важливу роль у виникненні симптомів та загостренні дискомфорту. Лікуванням цього стану займається лікар гастроентеролог, який може розписати правильне та корисне дієтичне харчування, що зменшить прояв неприємних симптомів СПК. Для того, щоб отримати консультацію спеціаліста рекомендуються звернутись в Приватний медичний центр в Івано-Франківську “Мед-Атлант”.

Що таке дієтичні тригери синдрому подразненого кишечника

Дієтичні тригери синдрому подразненого кишечника — це продукти або інгредієнти в їжі, які можуть спричиняти збільшення симптомів СПК та призводять до необхідності лікування синдрому подразненого кишківника https://med-atlant.if.ua/mu-likyemo/gastroenterolog/likuvannia-syndromu-podraznenoho-kyshechnyka. Люди з СПК мають вищу чутливість кишкового тракту до певних речовин, які зазвичай не викликають негативних реакцій у здорових людей. То таких тригерів належать:

  • Газоутворюючі продукти. Деякі продукти, які спричиняють утворення більшої кількості газу під час перетравлення, можуть погіршувати дискомфорт при СПК. Сюди входять капуста, броколі, квасоля, цибуля та газовані напої.
  • Фруктоза та сорбіт. Цукри, серед яких фруктоза та сорбіт, можуть викликати збільшення газоутворення та розслаблення кишечних м’язів. Вони містяться у фруктах, меді, жувальній гумці тощо.
  • Лактоза. Дехто відчуває дискомфорт після споживання молочних продуктів, оскільки організм не може належним чином перетравити лактозу, цукор молока.
  • Пшениця та глютен. Деякі люди відчувають посилення симптомів СПК після споживання пшениці або продуктів з глютеном, хоча цей аспект ще вивчається більш детально.
  • Кава, чай, шоколад, алкоголь. Напої та їжа, що містять кофеїн, шоколад або алкоголь, стимулюють кишківник і спричиняють дискомфорт.

Які продукти вважаються корисними для кишківника

Деякі продукти вважаються корисними для здоров’я кишківника та можуть сприяти нормальному функціонуванню шлунково-кишкового тракту:

  • Овочі з розчинною клітковиною. Овес, банани, морква, цукровий горошок та рис містять розчинну клітковину, яка сприяє регуляції травлення та зменшує подразнення кишківника.
  • Пробіотичні продукти. Продукти, які містять живі корисні бактерії пробіотики, можуть допомагати збалансувати кишкову флору та покращити травлення. Це йогурти з живими культурами, кефір, ферментований сир та квашена капуста.
  • Риба та Омега-3 жирні кислоти. Лосось, сардина, анчоус та макрель містять Омега-3 жирні кислоти, які зменшують запалення в кишківнику та сприяють загальному здоров’ю.
  • Пророслі зерна та зелень. Пророслі зерна пшениці та лляні насіння корисні для здоров’я кишківника. Також варто включати до раціону шпинат, кріп і петрушку, які містять вітаміни та мінерали, необхідні для здоров’я.
  • Вода. Водний баланс є важливим для здоров’я кишківника. Щоб уникнути утворення запорів та забезпечити нормальну роботу кишківнику варто пити вдосталь води протягом дня й особливо зранку.

Створення збалансованого плану харчування

Створення збалансованого плану харчування для підтримки здоров’я кишківника та управління симптомами СПК корисне для поліпшення загального самопочуття:

1. Скласти список дієтичних тригерів. Варто розібратися, які продукти або інгредієнти викликають негативні реакції в організмі, щоб в майбутньому уникати їх. Буде корисним скласти список продуктів, які варто обмежити або виключити.

2. Додати до раціону клітковину. Овес, банани та морква сприяють регуляції травлення та зменшують подразнення, тому варто включити їх до раціону.

3. Додати легкозасвоювані білки. Куряче м’ясо, риба, яйця та тваринні або рослинні білкові джерела легко перетравлюються та не створюють надмірного навантаження на кишківник.

Часті, але невеликі прийоми їжі можуть сприяти полегшенню травлення та зменшити навантаження на кишечник. В раціон мають входити корисні та безпечні для організму продукти, які не створюють негативних реакцій. Та якщо симптоми СПК дали про себе знати, Клініка Мед-Атлант пропонує отримати професійні огляд та консультації, щоб позбутися неприємного стану.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар