Не щеплені від кору діти не зможуть відвідувати школи і садки у Кропивницькому

© nashamama.com

Діти, які не мають щеплення від коpу (необхідно робити у віці 1 і 6 років), не отpимають медичну довідку “0-86”, яка дає можливість перебувати в дитячому колективі, зокрема відвідувати дитсадок і школу у Кропивницькому.

Про це під час брифінгу 29 серпня розповіла начальниця управління охорони здоров’я міськради Оксани Макарук, повідомляє Перша електронна газета.

Відповідне рішення ухвалили члени комісії ТЕБ та НС у зв’язку з імовірністю спалаху кору. Минулий спалах зафіксували у 2019 році. Враховуючи циклічність хвороби приблизно у 5 років, наступний спалах прогнозують на 2024-й рік.

За словами Оксани Макаpук, 12 липня в Україні стартувала наздоганяюча кампанія вакцинації від кору. Доти вакцину на Кіровоградщину не завозили – у зв’язку з активними воєнними діями минулорічна кампанія була призупинена.

photo-5436142546544872953-y

Наразі щеплення отримали 69,8% дітей від pічного плану. Для запобігання поширенню хвороби показник має сягати 95%.

Загалом у Кропивницькому, за даними Макарук, необхідно вакцинувати ще майже чотири тисячі дітей віком 1 і 6 років. Наразі в медзакладах міста є ще 1700 доз вакцини. Це 82% від загальної потреби.

Посадовиця нагадала, що вакцинація є безкоштовною і не потребує додаткової здачі аналізів тощо, а лише медогляду у сімейного лікаря. Також враховуються особливі медичні пpотипоказання до вакцинації.

Довідково

КІР – вірусне захворювання, що може викликати серйозні ускладнення здоров’я, зокрема часті виникнення пневмоній й можливе ураження центральної нервової системи з розвитком енцефаліту.

Збудник захворювання – вірус. Єдиний механізм передачі кору – краплинний. В повітря вірус потрапляє з дрібними крапельками слизу під час кашлю, чхання та розмови.

Єдиним шляхом профілактики кору та запобіганню ускладнень від нього залишається проведення профілактичних щеплень, внаслідок чого виробляється імунітет до хвороби.

Планова активна імунізація проводиться усім дітям, котрі не хворіли на кір, по досягненні 1 року. Введення другої дози вакцини за віком передбачено в 6 років згідно Календаря профілактичних щеплень.

Читайте також: На Кіровоградщині майже 10 тисяч дітей не отримали своєчасне щеплення від кору

Поширити:

Залишити коментар:

коментар