На Кіровоградщині майже 10 тисяч дітей не отримали своєчасне щеплення від кору

17 липня в Україні стартувала наздоганяюча кампанія щеплень проти кору, краснухи та епідемічного паротиту. Як цей процес відбувається на території Кіровоградської області розповіла директорка Кіровоградського  обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Надія Оперчук,  інформує Перша електронна газета.

За словами посадовиці, паралельно з плановою вакцинацією від кору, краснухи та паротиту щеплення проводять дітям, які з різних причин не отримали ці профілактичні щеплення згідно з планом. Крім жителів Кіровоградщини, щеплення можуть отримаи діти внутрішньо-переміщених осіб та ті, хто транзитом проїжджали через Кіровоградщину.

Як відомо, згідно з Національним календарем щеплень, проти кору проводять два щеплення – перше у віці один рік, друге – у шестирічному віці.

«Ми провели ретельну роботу і за місяць перевірили весь вакцинальний статус дітей, які перебували на Кіровоградщині, виявивши, що в області майже 10 тисяч дітей в своєчасно не отримали щеплення (9953 дитини, з яких 5784 не отримали перше щеплення і 4078 – друге). Це дуже значна кількість, яка з початку нового навчального року буде великою групою ризику щодо занесення кору в організовані колективи)», – пояснила Надія Оперчук.

В обласному центрі контролю контролю та профілактики хвороб нагадують, що кір – це одна із найзаразніших вірусних інфекцій. Останній спалах кору в Украні був у 2017-2019 роках, тоді за ці три роки захворіло 112 тисяч людей. Як розповіла надія Оперчук, за сім місяців нинішнього року в Україні зафіксовано 20 випадків кору. Це одна із найзаразніших інфекцій, на перший погляд цифра може здаватися змалою, щоб говорити про спалах захворювання, проте важливо враховувати специфіку захворювання.

«Якщо із одним хворим на кір проконтактує десять нещеплених людей, дев’ять  із них обов’язково захворіє. Кір дуже стрімко поширюється: якщо в попередній спалах кору у 2017 році в Україні захворіло за рік 4800 пацієнтів, то наступного року їх було 53 тисячі, а ще на наступний – 54», – зазначила директорка Центру контролю та профілактики хвороб.

Крім того, спалахи кору мають циклічність і повторюються кожні 4-5 років, тож саме в нинішньому році є великий ризик повтору епідемії кору.

Важливо враховувати і побічні ефекти від захворювання на кір: з однієї тисячі людей, які захворіли на кір, один може захворіти на енцифаліт. Ця хвороба завжди протікає і в дітей, і дорослих у важкій формі, викликаючи пневмонію, енцефаліти та інші ускладнення.

А через 5-10 років після перенесеного захворювання в людини може виникнути підгострий склерозуючий паненцефаліт. На жаль, від кору немає специфічного лікування, а паненцефаліт завершується смертю хворого.

Головна причина спалаху кору – це низьке охоплення щепленням. За даними ВООЗ, 95% щепленого дитячого населененя – це гарантія того, що створений колективний імунітет і вірус не має сприятливих умов для епідемії.

До речі, останній випадок кору в області зафіксували у 2021 році – хворобу  завіз із заходу України дорослий чоловік, який не пам’ятав, чи був він щеплений.  Завдяки тому, що в його оточенні всі були щеплені вірус не розповсюдився.

1

Станом на 20 серпня в Кіровоградській області щеплено 1280 дітей, це 22% від загальної кількості тих, яких треба щепити.

Крім наздоганяючої кампанії, успішно відбувається щепленя за планом (61% дітей щеплено у віці 1 рік і 58% – у віці 6 років).

Також у рамках наздоганяючої кампанії в області працює 25 мобільних бригад, які готові працювати за замовленнями громад. Проводять щеплення і в спільних точках ЮНІСЕФ (зокрема минулого тижня там щепили 102 дитини).

Що стосується забезпечення вакцинами, то, за словами Надії Оперчук, ще 11 липня Кіровоградщина отримала майже 7,5 тис доз вакцини найвищої якості. Вакцинація вакциною КПК для дітей безкоштовна.

Нагадаємо, чим небезпечний кір і як від нього захиститися

Читайте також: в Україні існує реальний ризик спалаху кору – Надія Оперчук

Поширити:

Залишити коментар:

коментар