“Лікарі без кордонів” помагають переселенцям на Кіровоградщині долати психологічні травми

На Кіровоградщині люди, які втекли від бойових дій, намагаються впоратися з травмою, страхом і тривогою. Родини переселенців, переважно жінки з дітьми, адаптуються до нового життя. Їм допомагають психологи незалежної міжнародної медичної гуманітарної організації “Лікарі без кордонів”.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією організації.

«Це Бонні, з відеогри. У нього все добре, і він любить спати», – пояснює восьмирічний Ваня, показуючи свою іграшку.

Хлопчик живе з мамою в притулку для вимушених переселенців. Спеціалісти «Лікарів без кордонів» допомагають Вані ділитися своїми емоціями та переживати їх за допомогою іграшок.

У серпні 2022 року його сім’ю евакуювали з Вугледара, що на Донеччині. Багато дітей, які стали вимушеними переселенцями через війну, сумують за своїми домівками, друзями, минулим життям і вчителями.

«Мій молодший син Ваня відчував вночі дуже сильну тривогу, йому страшно було засинати. Після розмови з психологом стало легше», – пояснює Олена Беда.

IMG-20230809-164826-864

Більшість пацієнтів «Лікарів без кордонів» у Кіровоградській області мають симптоми, пов’язані з тривогою або депресією.

Щоб допомогти пацієнтам впоратися з цим, наші психологи проводять як індивідуальні, так і групові заняття для дітей, а також надають підтримку членам їхніх сімей. З січня 2023 року по квітень команди «Лікарів без кордонів» провели понад 1000 групових занять з пацієнтами на Кіровоградщині, допомагаючи їм пережити тривожність, нав’язливі стани, травми та стрес.

«З дітками працюємо індивідуально: граємося, малюємо, допомагаємо подолати страхи, різні негативні емоції, пов’язані з тим, що вони пережили», – пояснює психологиня «Лікарів без кордонів» Світлана Алєксєєнко.

Групові психологічні сесії можуть бути підтримкою не лише для вимушених переселенців, але й для спільноти, в якій вони живуть. Під час таких сесій психологи та соціальні працівники «Лікарів без кордонів» розповідають про переваги психологічної допомоги. Це створює більш сприятливе середовище і ширше розуміння необхідності підтримки ментального здоров’я.

IMG-20230809-164827-306

Психічне здоров’я – ключовий виклик для української системи охорони здоров’я

Незважаючи на те, що система охорони здоров’я України запроваджує ініціативи, спрямовані на поліпшення психічного добробуту, війна завдала руйнівного впливу на психічне здоров’я людей. Чим більше жителі піддаються впливу різних травматичних подій, тим більша вірогідність розвитку проблем з психічним здоров’ям.

Брак психологів і консультантів у сільській місцевості, стигма, пов’язана з психічним здоров’ям, і реальність бойових дій ускладнюють отримання людьми допомоги. Без своєчасної та належної психологічної підтримки проблеми можуть перерости у довготривалі посттравматичні стресові розлади, тривожність та депресії й суттєво вплинути на якість життя людини.

“Лише у 2023 році наші психологи провели понад 8 000 сесій в семи різних регіонах України. Поблизу лінії фронту і на відвойованих Україною територіях мобільні клініки «Лікарів без кордонів» надають допомогу жителям сільської місцевості, більшість з яких пережили місяці боїв, насильства і воєнних дій” – кажуть психологи«Лікарів без кордонів».

IMG-20230809-164907-584

Нагадаємо, торік на Кіровоградщині «Лікарі без кордонів» започаткували навчання для психологів.

Читайте також: У Кропивницькому працюють психологічні групи для переселенців – дітей і дорослих

Поширити:

Залишити коментар:

коментар