Життя юнака з Кіровоградщини, маленької дівчинки і хлопця-ВПО врятувало донорство

© pixabay.com

Лікарі Охматдиту пересадили 15-річному юнаку з Кіровоградської області печінку від 4-річного хлопчика з Рівного, якому діагностували смерть мозку. Загалом завдяки трансплантації вдалося врятувати життя трьом дітям.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією медзакладу і МОЗ.

Дозвіл на посмертне донорство органів дали батьки 4-річного хлопчика. У нього діагностували крововилив в мозок, спричинений аневризмою. За словами лікарів, шансів на порятунок дитини не було. Батьки дали згоду на забір донорських органів, бо, втрачаючи рідного сина, хотіли подарувати шанс на життя іншим дітям.

Така можливість випала трьом пацієнтам:

  • серце пересадили 6-річній Соломії. Операцію провели фахівці Інститут серця МОЗ. Батьки Соломії дозволили мамі донора послухати, як б’ється серце її сина в грудях врятованої дитини.
  • обидві нирки отримав 12-річний Антон з тимчасово окупованої Херсонщини. На операцію він чекав більше трьох років і жив у лікарні.
  • печінку пересадили 15-річному Дмитру з Кіровоградської області. Юнак мав цироз печінки і потребував невідкладної пересадки.

photo-5287526924232544092-y

“Пересадка органів відбувається почергово. Тобто є список потенційних донорів за згодою і черга реципієнтів – тих, хто претендує на пересадку органів за станом здоров’я. Зрозуміло, що другий список набагато більший. Але просунутися по ньому і проскочити поперед інших – не можливо. Зміна почерговості відбувається лише тоді, коли наявний донор і потенційний реципієнт взагалі не сумісні, – розповіли Першій електронній газеті в Охматдиті.

Цьому пацієнту пощастило. Перед операцією проводиться стандартна процедура –  перевірка  потенційного донора та реципієнта на імунологічну сумісність. Окрім того провели повне обстеження реципієнта в умовах стаціонару. Більше про стан пацієнта і показники до трансплантації сказати не можемо – це його особиста інформація, – пояснили в медзакладі. – Визначивши, що вони підходять один одному, прийняли рішення про трансплантацію. Діяли чітко і швидко. В питаннях трансплантації час грає велику роль”.

photo-5287526924232544093-y

Наразі пацієнт в стабільному стані. Післяопераційний період проходить без ускладнень. Говорити конкретніше – ще зарано, кажуть медики. Для повної стабілізації і реабілітації після трансплантації такого органу як печінка, потрібно близько шести місяців.

За підрахунками Українського центру трансплант-координації, за минулий рік в Україні кількість операцій з пересадки органів зросла на 20%, зокрема йдеться про посмертну. Це говорить не лише про розвиток хірургії, а й про підвищення рівня свідомості людей.  Дещо ускладнює ситуацію те, що за чинним законодавством донорами не можуть бути жертви війни (цивільні і військові) навіть якщо вони за життя підписали згоду на це.

photo-5287526924232544094-y

Надати згоду на посмертне донорство прижиттєво можна двома способами:

  • Заповнити згоду у приймальних відділеннях опорних лікарень, де має бути відповідальний трансплант-координатор, якому надано доступ до ЄДІСТ (Єдина державна інформаційна система трансплантації).
  • Самостійно через додаток «Дія» (Кабінет громадянина). Цей спосіб працює в тестовому режимі з 2021 року. Для підтвердження згоди необхідно мати електронний підпис.
Єдина державна інформаційна система трансплантації – це сучасна автоматизована інформаційна система.

ЄДІСТ має 8 спеціальних реєстрів та охоплює відомості про донорів та пацієнтів, управління запитами, записами про проведені трансплантації тощо.

Система містить окремий реєстр осіб з трансплантованим анатомічним матеріалом, що дозволяє фахівцям відслідковувати стан здоров’я таких пацієнтів та контролювати призначення спеціальних медичних препаратів – імуносупресантів. 

Функціонал ЄДІСТ побудований таким чином, щоб уникнути будь яких маніпуляцій та мінімізувати людський чинник під час підбору пар «донор-реципієнт».

Пошук пар здійснюється автоматично за чітко визначеними критеріями на основі сумісності за медичними показниками, екстреності випадку трансплантації, наближеності лікарень, де знаходяться донор та реципієнт, та за іншими показниками.

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар