Що потрібно знати про односолодове віскі

Single Malt — найпопулярніший сорт віскі на ринку. Термін «односолодовий» часто вживається для позначення дистиляту в преміальному сегменті, однак насправді різниця полягає в особливостях виробництва.

Купуємо односолодове віскі: що потрібно розуміти

Термін означає, що продукт створено на основі ячмінного солоду в межах однієї винокурні. Односолодове віскі, доступне для замовлення за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/viski/tipy/singlemalt.html, виготовляється в усьому світі. Однак виробники намагаються привнести в дистилят фірмовий смак та аромат, який передаватиме специфіку регіону.

Односолодове віскі розливається в пляшки з різних бочок. Витримка також варіюється. Наприклад, мінімальний вік дистиляту родом з Австралії становить 24 місяці, а скотч визріває не менше ніж 48. За правилами на етикетці зазначається вік наймолодшого спирту в складі віскі. Великі лікеро-горілчані заводи активно змішують старі та нові дистиляти для досягнення однакового смаку в кожній пляшці.

Помилково вважати, що односолодове віскі виготовляється виключно в межах Шотландії. Насправді географічне розташування винокурні не відіграє жодної ролі. Наприклад, якщо завод працює на території Канади, але використовує солод, привезений з Європи, готовий спирт все одно класифікується як канадське односолодове віскі.

Смак та аромат

На смак віскі впливають характеристики використаних бочок і місце, де вони зберігалися. Також залишають відбиток якість води та домінантний клас зернових культур. Особливості теруару ролі не грають. Смако-ароматичні характеристики частково залежать від місця дистиляції. Наприклад, США спеціалізується на виготовленні бурбона. Він солодший, оскільки до складу входить мінімум 51% кукурудзи. Водночас витриманий скотч насичується інтенсивними дубовими нотками, позаяк визріває в обпалених бочках. Типові смаки, характерні для односолодового віскі:

  • солод;
  • ваніль;
  • кориця;
  • мускатний горіх;
  • кава;
  • шоколад;
  • сухофрукти;
  • дим.

Інколи розвиваються землисті акценти. Під час дегустації аромат розкривається на різних рівнях. Наприклад, спершу віскі може здаватися надто грубим і насиченим, а після першого ковтка з’являється ніжний присмак карамелі.

Як правильно вибирати віскі на полицях магазинів

Винокурні не діляться точними рецептами. Єдине, про що вони з радістю розкажуть покупцям, — очікувані аромати. Тому коли вибираєте пляшку в магазині, вивчайте етикетку. Шукайте опис, який стане орієнтиром і підкаже, на що розраховувати під час дегустації.


Зверніть увагу!

НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я

Поширити:

Залишити коментар:

коментар