Заборона УПЦ та зміна комендантської години: міськрада готується до сесії

Минулого місяця петиції з проханнями заборонити діяльність УПЦ (МП) на території міста Кропивницького і Кіровоградської області, а також скоротити комендантську годину набрали необхідну кількість підписів. Згідно з процедурою, ці питання обговорили на засіданнях депутатських комісій міської ради.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Кропивницьку міськраду.

“Законодавство передбачає два шляхи припинення діяльності релігійної громади: у судовому порядку або за рішенням самої громади за результатами загальних зборів. Нині на розгляд Верховної Ради планується винесення законопроєктів щодо заборони діяльності УПЦ. Вони, зокрема, містять таке формулювання: “Не допускається діяльність релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійних організацій, керівний центр управління яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України”. Також вносяться зміни щодо реалізації механізму дії цієї заборони”, – пояснила начальниця відділу комунікацій із громадськістю міської ради Оксана Горбенко під час розгляду згаданої петиції.

Рішення щодо діяльності упц мп у Кропивницькому прийматимуть депутати міської ради на сесії, а депутатська комісія озвучену інформацію щодо петиції взяла до відома.

Нагадаємо, що у травні 2022 року Кропивницька міськрада закликала УПЦ МП розірвати зв’язки з російською церквою. Обласна рада розглядала питання про заборону московської церкви в Україні 21 гpудня минулого року. Рішення вдалося прийняти лише з другої спроби голосами 33-х депутатів, решта “народних обранців” підтримали присутність російської окупаційної церкви в Україні.

Щодо петиції про встановлення нової комендантської години в Кропивницькому, то авторка просить скоротити її тривалість з 00:00 до 04:00, пояснюючи це тим, що “багато людей працюють в нічну зміну або повинні займатися своїми справами пізно ввечері, також, є нагальна потреба в доступі до лікарень та аптек у пізній час”.

Роз’яснення з цього приводу надав військовий комендант Кіровоградської області Андрій Лисенко.

“У міської ради немає таких повноважень встановлювати комендантстьку годину у воєнний час, скорочувати її тривалість чи подовжувати. Встановлення комендантської години належить до повноважень військового коменданта області, міст та районів. Кіровоградщина транзитна область в тому числі і для військових, аби менше привертати зайву увагу до таких переміщень та ще й коли тривалість світлового дня збільшилася, тому про скорочення комендантської години мова наразі не йде. Усі об’єкти критичної інфраструктури і підприємства які працюють у нічний час мають встановлені перепустки для своїх працівників”, – зазначив Андрій Лисенко.

Також  повідомив, що додаткові роз’яснення іще будуть надані автору петиції і в публічній площині. Саму ж петицію він запропонував відхилити. Цю пропозиції члени комісії підтримали.

Комендантська година в Кропивницькому, як і по всій області, діє від 23:00 до 05:00.

Читайте також: Роботу Кропивницької міськради визнали частково прозорою

Поширити:

Залишити коментар:

коментар